Magyar-svéd megegyezés született a Gripen vadászgépek közös fejlesztéséről

2024. október 17. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Gripen vadászgépek fejlesztéséről szóló megegyezést írt alá Szalay-Bobrovniczky Kristóf a svéd védelmi miniszterrel – mondta a magyar honvédelmi miniszter szerda este közzétett Facebook-videójában. A svéd gyártású vadászgépek fejlesztése mellett „számos egyéb fontos kétoldalú kérdésen” fognak együtt dolgozni.

Szalay-Bobrovniczky szerint a svédek NATO-csatlakozása óta stratégiai szintre emelkedtek a magyar-svéd kapcsolatok. A miniszter a rövid videó végén azt is megjegyezte, hogy „fontos kérdésekben egyetértünk, de néhány nagyon fontos kérdésben eltér a véleményünk. "Magyarország Ukrajna tekintetében a béke pártján áll” – mondta.

A svéd Saab által gyártott vadászgépek több mint 15 éve szerves részei a magyar légierőnek, és nem véletlen az sem, hogy a NATO-csatlakozás blokkolása körüli játszmában is fontos szerepet játszottak a repülőgépekkel kapcsolatos megállapodások. A Gripen-flotta bővítéséről még februárban állapodtak meg, miután a svéd miniszterelnök magyarországi látogatásán a NATO-csatlakozásukról is sikerült megállapodni. A négy új Gripen C vadászgép beszerzéséről döntöttek, majd májusban további négy modernebb Gripen E beszerzéséről tárgyaltak a felek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!