Négy új Gripen megvásárlásáról tárgyal Magyarország

2024. május 23. – 15:36

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország Gripen E vadászbombázók beszerzéséről tárgyal a Svédországgal, írta a Saab egyik magas rangú tisztviselőjére hivatkozva a védelempolitikával foglalkozó Janes szaklap.

Åsa Thegström, a Saab légiközlekedési alelnöke és helyettes vezetője azt mondta, hogy a magyar légierő 14 lízingelt Gripen C/D repülőgépet használ, ezek 2006 óta vannak szolgálatban, és ezek mellé februárban még négy Gripen C-t rendeltek meg.

Most arról folynak a tárgyalások, hogy még négy Gripen E-t is megvehet a Magyar Honvédség. Arról egyelőre nincs szó, hogy milyen határidővel és feltételekkel venné meg a magyar fél a gépeket.

A Portfólió szerint a E típusváltozat a C-hez képest nagyobb géptörzzsel, jobb hajtóművel, modernebb pilótafülkével és repülési elektronikával, illetve fejlettebb elektronikus harcászati képességgel rendelkezik.

Magyaország korábbi Gripen-beszerzéséről ebben a cikkünkben írtunk.

A Gripeneket az autóiról is ismert svéd Saab cég gyártja. A svéd kormány 1979-ben kezdett el olyan új vadászgépet keresni, ami alkalmas a gyors reagálásra, és ami egy küldetés során akár több különböző feladatot is el tud végezni. Ezért lett végül az a gép neve, hogy JAS: ez egy mozaikszó, a Jakt (elfogó vadászgép), Attack (földi célpontok támadása) és Spaning (felderítés) összeolvasztásából alakult ki. Az A, mint attack miatt nem is egyszerűen vadászgépről van szó, hanem vadászbombázó repülőgépről. Magyarországnak JAS-39C és 39D-i vannak, ezek a NATO-kompatibilis változatok, amik repülés közben is tudnak tankolni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!