A polgármester után az óbudai alpolgármester őrizetét is meghosszabbíthatja az ügyészség

2024. október 16. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Decemberig meghosszabbíthatják Óbuda alpolgármesterének előzetes letartóztatását – értesült a Magyar Nemzet. Az MSZP-s Czeglédy Gergő június óta van őrizetben, miután a nyomozó hatóság százmilliós vesztegetéssel gyanúsítja. A lap úgy tudja, hogy a korrupciós bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen indult büntetőügyben az ügyészség kezdeményezte, hogy további két hónapig maradjon őrizetben. Augusztusban a polgármester, Kiss László is letartóztatásba került, és az ő őrizetét a bíróság már meghosszabbította december 16-ig. Az egykori MSZP-s, majd DK-ba átlépett Kiss az önkormányzat alakuló ülését is a fogdából hívta össze, ott tette le az esküt is.

„Magamat a kerületem, a III. kerület törvényes polgármesterének tekintem. A jogaimtól való megfosztást nem tekintem jogszerűnek, el nem ismerem” mondta akkor a június 9-i önkormányzati választáson ismét győztes Kiss, akinek önkormányzati többsége is biztosított, a Fidesz csak kompenzációs listáról juttatott képviselőket a testületbe, ahogyan a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is.

A százmilliós kenőpénzek visszaosztásáról, túlárazott fiktív szerződésekről szóló vádakról először első gyanúsítottakra márciusban csaptak le, majd az érintettek köre idővel tizenhat főre bővült. A gyanúsítások túlárazott és fiktív szerződésekről, százmilliós kenőpénzek visszaosztásáról szólnak. A vád szerint Kiss 2019-es polgármesterré választása után korrupciós hálót épített ki, amelyen belül megbízásokat adott baráti cégeknek, majd azok összegének egy részét visszakövetelte magának. Kiss László egyik korábbi munkatársa egyezséget kötött és ellene vallott, letartóztatásához viszont több gyanúsított vallomása is kellett.

Az ügy akkor kapott lendületet, amikor 2021-ben besétált a Központi Nyomozó Főügyészségre az ügy egyik érintettje, K. János. Ő az a vállalkozó, akiről az ügyészségi közlemény említést tett. Ez a vállalkozó maga ismerte el a nyomozóknak, hogy részese volt a korrupciónak.

K. János nemcsak vallomást tett, de magával vitte az általa titokban rögzített hangfelvételeket is. Ezeken a felvételeken K. János az ügy szereplőivel folytatott beszélgetéseit rögzítette titokban – és minden bizonnyal ez az a hanganyag, amit elsőként hallhatott a nyilvánosság egy álarcos ismeretlentől, Anonymoustól, aki az ügyről korábban beszélt.

Az ügy hátteréről ebben a cikkünkben olvashat bővebben. Czeglédy cégeinek működéséről korábban a Direkt36 írt részletes cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!