Pécs ellenzéki vezetője három alpolgármestert szeretne, de az alakuló ülésen kettőt sem sikerült megválasztatni

2024. október 15. – 15:36

Pécs ellenzéki vezetője három alpolgármestert szeretne, de az alakuló ülésen kettőt sem sikerült megválasztatni
Péterffy Attila, Pécs újraválasztott ellenzéki polgármestere egyelőre helyettes nélkül marad – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem a bizonytalanság, hanem a választók határozott kívánsága nyilvánult meg ebben a júniusi önkormányzati választási eredményben” – mondta Pécs újrázó polgármestere, Péterffy Attila a közgyűlés alakuló ülésén. Úgy látja, hogy a városban példa nélküli közgyűlési összetétel egyensúlyt, közös munkát, és békét teremt majd. Az első érdemi szavazások nem ezt vetítik előre.

A választás valóban teljesen új helyzetet teremtett: a polgármestert a júniusi önkormányzati választáson nagy többséggel választották újra, de az előző ciklusra jellemző stabil bázisa elolvadt a közgyűlésben. A legtöbb képviselője a kormánypártoknak lesz, az együtt induló Fidesz–KDNP–Összefogás Pécsért Egyesület rögtön két frakciót is alakított. Azonban az ő tizenegy szavazatuk is kevés a 25 fős testületben a többséghez, ahogy Péterffy Attila csapatának a tíz szavazata is. Így sok múlik majd a „kicsiken”, vagyis az egy-egy képviselővel rendelkező Mi Hazánkon, a Mindenki Pécsért Egyesületen, a Tiszta Kezek Egyesületen és a Magyar Kétfarkú Kutya Párton.

Ez rögtön az első tétre játszott szavazáson kiderült. Míg a polgármester havi illetményét – egy mi hazánkos tartózkodás mellett – nagy többséggel elfogadták, a polgármester két alpolgármester-jelöltjét nem sikerült megválasztani a titkos szavazáson. Péterffy Attila a kompenzációs listáról közgyűlésbe jutó DK-s Zag Gábort és külsős alpolgármesterként Ruzsa Csabát szerette volna maga mellett látni. Zag kulturális és civil ügyekért, míg Ruzsa gazdasági ügyekért felelős alpolgármester volt az előző ciklusban. A jelölésüket a Fidesz több ponton is bírálta. Frakcióvezetőjük, Csizmadia Péter szerint a választás óta eltelt 128 napot Péterffyék leköszönő többsége arra használta fel, hogy „akadályokat, béklyókat kössön az új képviselők lábára”.

Korábban a Fidesz azt nehezményezte, hogy az előző ciklus utolsó közgyűlésén az ellenzéki többség átírta az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát, megerősítve a polgármesteri hivatalt. Sőt, alosztályként ide vitték be az önkormányzati sajtót is. Berényi Zoltán, a kormánypárti Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője pedig azt is bejelentette, a gyanúját is el szeretnék kerülni, hogy támogatták ezeket az alpolgármester-jelölteket, így egyáltalán nem vesznek részt a titkos szavazáson.

Az elméleti lehetőség még így is megvolt, hogy Péterffy jelöltjei rögtön az alakuló ülésen meglegyenek, de eleve csak 13 képviselő vette át a szavazólapokat. A közgyűlési többséghez pont ennyi kellene, de Zag Gábort 12-en, míg Ruzsa Csabát csak 11-en támogatták, így egyiküket sem választották meg most. Mivel a törvényes működés feltétele, hogy legalább egy, képviselőként is megválasztott alpolgármester legyen, ha továbbra sem sikerül a politikusoknak megegyezni, akkor a legvégső esetben a kormányhivatal jelül majd ki helyettest a polgármester javaslata alapján. Péterffy Attila amúgy összesen három alpolgármesterrel szeretne együtt dolgozni, akárcsak az előző ciklusban.

A kedden először ülésező új közgyűlésben tizenhárom szavazat kell a többséghez, ami egyik nagyobb többnek sincs meg – Fotó: Gűth Ervin / Telex
A kedden először ülésező új közgyűlésben tizenhárom szavazat kell a többséghez, ami egyik nagyobb többnek sincs meg – Fotó: Gűth Ervin / Telex

Ezek után a város szervezeti és működési szabályzatának módosítását is előterjesztette a polgármester. Ebben a közgyűlés mellett működő bizottságokról döntöttek volna. A tervezet szerint átalakították volna a korábbi struktúrát és külsős tagokkal bővültek volna az egyes bizottságok, de fideszes javaslatra, nagy többséggel levették a napirendről az előterjesztést.

Korábban az alpolgármesterek megválasztása csupán formalitás volt, igaz korábban nem is kellett a pécsi polgármestereknek ilyen ellenszélben vezetniük a várost. Érdekesség, hogy az alpolgármesterek kiválasztásának jogát éppen Tarlós István védte meg, mivel a fővárosi közgyűlésben sem sikerült Karácsony Gergelynek helyettest megszavaztatni. Ehhez hasonló helyzet alakult ki Győrben is, ahol a fideszes többség egyetlen, félállású alpolgármestert sem engedélyezett az ellenzéki polgármesternek, de rengeteg, fideszes elődjét még megillető jogkörétől is megfosztotta az előző, leköszönő közgyűlés.

Rendhagyó elemek

Az alakuló közgyűlést ezúttal is ünnepi elemek színesítették, azonban rendkívüli felszólalások is voltak. Péterffy Attila a beiktatási beszédében is utalt már a város, a Pécsi Tudományegyetem és a Pécsi Egyházmegye együttműködésének fontosságára. Először Felföldi László pécsi püspöknek adta át a szót, aki a közösségi szertartásokra, az egységre, valamint a régió gazdagságára hívta fel a figyelmet, majd Gandhitól idézett.

„A Pécsi Tudományegyetem szakembereinek a tanácsai ingyen vannak, érdemes ezekre támaszkodni” – mondta felszólalásában Miseta Attila, a PTE rektora, aki nem sokkal a választás után a nagyobb politikai tömbök összefogását kérte ebben a látszólagos patthelyzetben. Beszédében kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben a városi közgyűlésben tapasztalt viták, világnézeti okokból szükségszerűek egy demokráciában, azonban a közös munkára volna szükség a város érdekében.

További újdonság a pécsi közgyűlések történetében, hogy immár a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is helyet kapott. „Minden úgy lesz, mint valamikor, csak mostantól én leszek a főnök” – mondta a tiarát viselő Hankó Viktória az ülés legrövidebb hozzászólásában.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!