Szóvivője szerint hazug módon kiforgatta Szijjártó Péter szavait az orosz állami hírügynökség

2024. október 13. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

„Visszautasítunk minden kísérletet, ami a külügyminiszter szavainak hazug kiforgatására irányul” – reagált Paczolay Máté külügyi szóvivő a Telexnek, miután az orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi olyan címmel jelentetett meg cikket, hogy Szijjártó megnevezte a NATO hibáját, ami az ukrajnai konfliktushoz vezetett.

A magyar külgazdasági- és külügyminiszter a héten ismét Oroszországban járt, a Szentpétervári Nemzetközi Gázfórumon vett részt. A látogatás alatt interjút adott az orosz állami hírügynökségnek. A RIA Novosztyi összefoglalója szerint Szijjártó ebben arról beszélt egyebek mellett, hogy a jelenlegi helyzet elkerülhető lett volna, ha a NATO 2021-ben megvitatta volna Oroszországgal a biztonsági garanciákról szóló szerződéstervezetét.

Azt is mondta, hogy ő örült volna, ha létrejön a párbeszéd, mert úgy talán most nem lennénk ebben a helyzetben. A RIA Novosztyi cikke szerint szerint azokra 2021-ben megfogalmazott követelésekre utalt a magyar külügyminiszter, amelyek értelmében a NATO-nak az 1997-es pozíciókba kellett volna visszavonnia az infrastruktúráját, illetve megtiltotta volna Ukrajna NATO-tagságát.

Paczolay Máté lapunknak ugyanakkor azt írta: Szijjártó nem konkrétan az Oroszország által megfogalmazott biztonsági garanciákról beszélt, hanem a háborút közvetlenül megelőző időszakról, és ennek kapcsán mondta azt, hogy „a felek között folytatott valós párbeszéddel és tényleges tárgyalással esély nyílhatott volna a háború elkerülésére.” A három évvel ezelőtti javaslatot pedig irrelevánsnak nevezte a jelenlegi helyzetben.

Tompos Márton, a Momentum elnöke közzétette azt a videórészletet Szijjártótól magyar felirattal:

„A magyar külügyminiszter orosz ügynök. A magyar külügy orosz érdekeket szolgál. A magyar NATO-tagság veszélyben van” – kommentálta Tompos Márton, és felszólította Szijjártót, hogy távozzon a közéletből.

„Szijjártó szerint megvitatható az oroszokkal, hogy a NATO vonja ki csapatait Magyarországról. Az árulás folytatódik” – reagált később Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!