Orbán Viktor pert veszített a Klubrádió és az Index ellen is

2024. október 8. – 16:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


A miniszterelnök még hónapokkal ezelőtt indított sajtópert az Index és a Klubrádió ellen, de mindkét esetben másodfokon is a portál és a rádió mellett döntött a Fővárosi Ítélőtábla – írja a Media1.hu.

Orbán Viktor még azért indította a pereket, mert az Index és a Klubrádió is idézett a Spar vezérigazgatójának, Hans Reisch-nak egy német szaklapban megjelent interjújából, amiben kifejti, hogy a magyar miniszterelnök kérte tőle, hogy a rokona hadd fektessen be a cég magyar leányvállalatába.

Az Index esetében már májusban született egy elsőfokú ítélet, ám a miniszterelnök fellebbezett, az ítélőtábla viszont helyben hagyta az ítéletet. A Klubrádió elsőfokon veszített, de jogorvoslathoz folyamodott, az ítélőtábla pedig úgy döntött, hogy a korábbi ítéletben a bíróság hibázott.

„Orbán Viktort arra kötelezte a bíróság, hogy fizessen meg a Klubrádió Zrt.-nek 75 ezer forint perköltséget, míg az Index.hu esetében 150 ezer forint plusz áfa perköltséget. A miniszterelnöknek kell megfizetnie továbbá a bírósági fellebbezési illetéket a két ügyben”

írja a Media1.

Orbán magánszemélyként perelt be több szerkesztőséget, amiért szemléztek egy interjút, ami a Spar Austria-csoport vezérigazgatójával készült interjút. Az interjúban Hans Reisch arról beszélt, hogy a Spar átalakította működését, és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét, nehogy Orbán Viktor oligarcháinak kezébe jusson a cég.

Az interjúból készült szemlét több lap is átvette, amelyeket Orbán ugyanúgy beperelt. A beperelt lapok között van a 24.hu, a 444.hu, a Klubrádió, a Magyar Narancs, az Economx, az Index, az Rtl.hu és a Hírklikk is.

Orbán a perek nagy részét elsőfokon elvesztette, az ítéletek szerint a perelt szerkesztőségek jogszerűen és korrekt módon szemlézték az osztrák lap állításait, esetenként azt is megállapította a bíróság, hogy az adott portál a miniszterelnök ellenvéleményének közlésére is lehetősége adott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!