Orbán Viktor tovább pereskedik egy sor szerkesztőséggel

2024. július 10. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

Bár első fokon majdnem mindegyik sajtóperét elvesztette, Orbán Viktor fellebbezett és másodfokon folytatja fél tucat szerkesztőség elleni pereit – írja a Media1.

Orbán magánszemélyként perelt be több szerkesztőséget, miután azok szemléztek egy Sparról szóló cikket. Az Economx vette észre a Spar Austria-csoport vezérigazgatójával készült interjút, amiben Hans Reisch arról beszélt, hogy a Spar átalakította működését, és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét, nehogy Orbán Viktor oligarcháinak kezébe jusson a cég. Az interjúból készült szemlét több lap is átvette, amelyeket Orbán ugyanúgy beperelt. A beperelt lapok között van a 24.hu, a 444.hu, a Klubrádió, a Magyar Narancs, az Economx, az Index, az Rtl.hu és a Hírklikk is.

Orbán a perek nagy részét elsőfokon elvesztette, az ítéletek szerint a perelt szerkesztőségek jogszerűen és korrekt módon szemlézték az osztrák lap állításait, esetenként azt is megállapította a bíróság, hogy az adott portál a miniszterelnöknek ellenvéleményének közlésére is lehetősége adott. A bíróság pedig több százezer forint perköltség fizetésére kötelezte. A 444 elleni pertől elállt, egyedül a Klubrádióval szemben nyert. Abban az ügyben a Klubrádió, a többi perben a miniszterelnök fellebbezett, így ősszel a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódnak az ügyek. Az ítélőtábla a Media1-nek el is árulta, melyik per mikor kezdődik, így bárki odamehet érdeklődőként:

  • az Economx.hu elleni másodfokú per kezdődik leghamarabb, szeptember 27-én
  • az Index.hu elleni másodfokú eljárás október 8-án rajtol
  • a Klubrádió fellebbezése után szintén október 8-án indul per
  • 24.hu (Central csoport): október 1-én kezdődik a másodfokú per
  • az RTL.hu ellen két per is zajlik majd, az egyik október 10-én, a másik október 24-én indul
  • a Magyar Narancs elleni másodfokú per október 17-én kezdődik.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!