Timothy Garton Ash: Orbán egy olyan poligám, aki mindig más ágyban alszik, de az EU-val házasságban marad

2024. október 3. – 08:43

Másolás

Vágólapra másolva

„Orbán Viktort 1989-ben Oxfordban az egyetemen ismertük meg, láttuk, hogy generációja legrátermettebb politikusa. Nem is tévedtünk. Csak-hogy a képességeit nem a szolidaritásra, hanem a pusztításra használja”,

állítja Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem professzora.

A történész a hvg36-nak adott hosszú interjújában arról beszélt, hogy meggyőződése szerint Magyarország mostanra már nem demokrácia, hanem „választási autokrata rendszer”.

A demokrácia lerombolása szerinte 2010 óta sikeresen zajlik, amelynek okai közt említette, hogy a liberális demokrácia törékenynek bizonyult az országban: az intézmények kiépítése az uniós csatlakozással párhuzamosan történt, és sokak számára túl sok változás ment végbe és túl gyorsan. Másrészt a szocialista kormányzás kudarca is hozzájárult a Fidesz kétharmadához, szerinte ez különbözteti meg Magyarországot Lengyelországtól.

Timothy Garton Ash szerint az „igazán sokkoló” az, hogy Orbán így is kihasználta az EU-s együttműködés minden előnyét, a német befektetők hozták a BMW- és a Mercedes-gyárat, és még az elmúlt években is eurómilliárdok érkeztek az országba – holott a magyar kormány az EU alapvető értékeit sérti meg. Pedig mint később megjegyezte: Magyarország számára hosszabb távon nagyobb nyereséget hozott volna, ha megmarad a liberális demokráciák táborában. Mindemellett a Fidesz kiválóan beszéli az európai bürokrácia nyelvét, ezért a történész úgy fogalmazott:

„Magyarország Patyomkin-állam, látványos homlokzattal, ahol a szép külsőségek mögé kell látni.”

Garton Ash problémának tartja, hogy az Európai Unió csak a csatlakozás előtt képes megváltoztatni egy belépni készülő ország politikai rendszerét, miután az belépett, nincs eszköze erre – ezt bizonyította Orbán is az elmúlt 14 évben. A történész amellett érvel, hogy össze kell kötni az EU-ban a pénzt és az értékeket, vagyis a támogatások feltételéül az uniós értékrend elfogadását kell szabni. Szerinte meg lehetett volna akadályozni akár a CEU kiűzését is Budapestről, ehhez csak egy telefonhívásra lett volna szükség Angela Merkeltől, de ez elmaradt.

Azt viszont nem tartja reálisnak, hogy bármelyik tagállam kilépne az Unióból, és a Brexit rossz példát mutatott ugyan, de már Marine Le Pen vagy Giorgia Meloni nem beszél ilyesmiről.

„A populista, nacionalista, demokráciaellenes politikusok sokkal jobban járnak, ha bent maradnak, élvezik az előnyöket, és belülről akarják megváltoztatni a szabályokat.”

A történész Orbánt poligámnak nevezte a politikájában,

„aki mindig más ágyban alszik, de házasságban marad az EU-val”,

utalt a magyar kormány orosz és kínai gazdasági kapcsolataira, de szerinte egy ilyen házasság addig tart, amíg a felek elviselik, hogy „a párjuk a hét minden napján mással hál”.

Végül a történész arról beszélt, hogy ha Ukrajnát legyőzné Oroszország, Magyarországnak egy olyan szomszédja lenne, amelyik elveszítette területe egy részét, a lakossága demoralizált, miközben újabb milliók hagyhatják el az országot. Az ukránok mindezért a Nyugatot és Magyarországot teszik majd felelőssé, és

„egy ilyen szomszéd nem lenne jó sem az Európai Uniónak, sem Magyarországnak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!