Orbán Viktor 11 évvel ezelőtt: '56-ban nem számított a szovjet túlerő, mert a haza sorsa forgott kockán

2024. október 1. – 18:37

Orbán Viktor 11 évvel ezelőtt: '56-ban nem számított a szovjet túlerő, mert a haza sorsa forgott kockán
Orbán Viktor ünnepi beszéde 2013. október 23-án a Hősök terén – Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„A csontjainkban és a zsigereinkben éreztük, hogy a haza sorsa forog kockán. Ezért nem számított a túlerő. Nem lehetett többé méricskélni és latolgatni. Az emberfelettire kellett vállalkoznunk. Minden más a nemzet elenyészéséhez, lassú önfeladásához, biztos felmorzsolódásához vezetett volna”

– így beszélt Orbán Viktor miniszterelnök 2013. október 23-án az 1956-os forradalomról. A lassan tizenegy éves beszédet a 444 idézte fel. A miniszterelnök akkori mondatai különös jelentőséget kapnak Orbán Balázs nagy port kavaró, ’56-tal kapcsolatos kijelentései óta.

A miniszterelnök politikai igazgatója múlt héten ugyanis arról beszélt a Mandinernek, hogy ők nem csinálnák azt, amit Zelenszkij ukrán elnök csinált két és fél éve, mivel felelőtlenség, és látszik, hogy „belevitte az országát egy védekező háborúba”.

„Micsoda erő dobogtatja annak a szívét, akiben megszületik a döntés; akár a halál kockázatát is vállalva, de kiáll a hazáért, a függetlenségért és a szabadságért” – mondta ehhez képest a miniszterelnök a 2013-as megemlékezésen. Hozzátette, '56 hőseinek köszönhetően „a magyar történelem legsötétebb korszakában, a szovjet megszállás alatt megőrizhettük a tartásunkat, felemelhettük a fejünket, mert ha titkokban is, de volt mire büszkének lenni”.

Politikai igazgatójának múlt heti kijelentései után egyébként a miniszterelnök is elismerte, hogy Orbán Balázs hibát követett el, mondatait Kövér László házelnök is kritizálta, az igazgató pedig arról posztolt, hogy félreérthetően fogalmazott. Hétfőn munkába menet, a háza előtt csíptük el a politikai igazgatót, hogy mondja el: mire gondolt pontosan. Az Orbán Balázs-ügyről és arról, miért különösen veszélyes a Fideszre nézve, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!