Kövér László: Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módra okoskodni, mert hibát követ el

2024. szeptember 30. – 18:20

Kövér László: Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módra okoskodni, mert hibát követ el
Kövér László, az Országgyűlés elnöke érkezik a kötcsei találkozóra 2024. szeptember 7-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az érintett és mindnyájunk számára vannak tanulságai, mondta Orbán Balázs nagy port kavart 1956-os szavairól Kövér László az InfoRádió Aréna című műsorában hétfő este.

Az Országgyűlés elnöke szerint megszűntek azok az idők – ha egyáltalán volt valaha ilyen –, amikor értelmesen lehetett beszélni a politikában olyan kérdésekről, amelyek bonyolultabb összefüggésben érthetőek csak meg. Kövér nehezményezi, hogy az elmúlt évtizedekben az értelmiség eltűnt, és ezzel együtt megszűntek az értelmes, elemző, mélyebb viták, amelyek kihatással lehetnének a napi politikára.

„Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módra viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el. Vagy hogyha nem is követ el hibát, megkeresik azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott”

– üzente Orbán Balázsnak Kövér.

A fideszes politikus szerint az 56-os történelmi párhuzam felidézése mellett abban is hibázott a miniszterelnök politikai igazgatója, hogy kormányzati tisztviselőként egy másik ország vezetőjének osztogatott tanácsot. Szerinte értelmiségiként lehet erről véleménye Orbánnak, de nem szerencsés, ha kormányzati szereplőként kimondja.

Kövér László azt is mondta az interjúban, hogy szerinte vannak különbségek abban, hogy ki miként áll 1956-hoz. Nem gondolja például, hogy Apró Antal unokája, Dobrev Klára ugyanazt gondolja a forradalomról, mint Orbán Balázs.

Orbán Balázs arról beszélt múlt héten egy podcastben, hogy 56-ból kiindulva „mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt”, mert felelőtlenség, hogy az ukrán elnök belevitte az országát egy háborús védekezésbe. „Ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé” – fogalmazott. Orbán Viktor pénteken hibának nevezte politikai igazgatója szavait, Orbán Balázs pedig elnézést kért, ha valakit megbántott volna azzal a kijelentésével.

Kövér László arról is beszélt az InfoRádióban, hogy megkapta és átolvasta a kormány törvényalkotási programját, de nem talált benne semmi izgalmasat.

„Nincs olyan nagy lélegzetvételű törvény készülőben, ami nagyon átalakítaná az országot, vagy akár csak érintené az emberek mindennapjait”

– mondta a házelnök. Szerinte eddig sem a törvényekről szóltak a parlamenti csatározások, hanem napi ügyekről, vagy „ha nincs téma, akkor kreálunk valamit, leakasztunk a szögről valami álproblémát”.

Kövér szerint miniszterelnököt és a kormányt kell figyelni ahhoz, hogy 2026-ban ismét sikeres legyen a Fidesz, de a képviselőknek is sok feladatk van. „Sokkal nagyobb ma egy kormánypárti képviselőre jutó munkateher, mint bármikor az elmúlt 34 évben volt.” Olyan 50-60 éves embereknek is részt kell vennie a virtuális világban például, akiknek idegen ez a világ. Ma már nem csak annyiból áll a politikusok kommunikációja Kövér szerint, hogy néha adnak egy-egy interjút a helyi lapnak vagy tévének, hanem nap mint nap a közösségi médiában is jelen kell lenniük, hiszen ott lehet elérni a választókat. Neki szerencsére megengedték, hogy távol tartsa magát a Facebooktól, de szerinte egy házelnöknek amúgy sem lenne értelme részt venni a napi internetes pofozkodásban vagy észosztásban.

Kövér szerint a Tisza Párt eddigi sikerét az ellenzék sorozatos kudarcában kell keresni. „Évek óta az ellenzéki médiában írják azt, hogy ellenzékváltó hangulat van.” Magyar Pétert is a baloldali – vagy a házelnök szavai szerint dollármédia – kreálta meg. „A baloldali média kézről kézre adta Magyar Pétert, és próbálta felépíteni.” A fideszes politikus arról is beszélt, hogy elég régóta próbálnak kívülről beavatkozni Magyarország belpolitikájába, és Márki-Zay Péter után most találtak egy új szereplőt, akivel „össze lehet cementezni az ellenzéki pártok eddigi széttöredezett szavazóbázisát”.

A Fidesz országos választmányának elnöke tisztességes politizálást vár a kormánypárt fővárosi képviselőitől, és figyelmeztette őket: nem szabad olyan elvtelen paktumba, alkuba, kompromisszumba belemenniük, amely valamilyen elit érdekeit szolgálja a város lakói helyett. Kövér kíváncsian és őszinte érdeklődéssel várja, hogy a „Gyurcsány Ferenc által irányított, manipulált Karácsony Gergely” miként tud kialakítani maga mögött közgyűlési többséget.

Ha a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje, Grundtner András visszalépett volna, akkor nagy eséllyel Vitézy Dávidnak hívnák ma a főpolgármestert, tette hozzá.

„Vitézy Dávid értékrendjében, habitusában, elgondolásai jelentős részét tekintve nagy mértékben különbözik tőlünk, (…) de az kétségtelen, hogy szemben a Karácsony Gergely-féle Mekk Elek-politizálással, Vitézy Dávid legalább ért a várospolitizáláshoz”

– fogalmazott a Fidesz választmányi elnöke, hozzátéve: Vitézy legalább nem hozott volna eszement autó- és polgárellenes döntéseket, hanem a kormánnyal együttműködve, jó városmenedzserként megpróbálta volna konszolidálni a fővárost. A kormány is partnernek tekintette volna Vitézyt, és ez Kövér szerint megmutatkozott volna a fejlesztésekben is. „Gyümölcsözőbb időszak köszöntött volna a városra, de ezt dobta a gép.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!