Karácsony a Duna Egyesületről: Nem tudok ilyen típusú kezdeményezésről

2024. október 1. – 14:04

Karácsony a Duna Egyesületről: Nem tudok ilyen típusú kezdeményezésről
Karácsony Gergely sajtótájékoztatót tart az átrendezett közgyűlési teremben – Fotó: Tenczer Gábor / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Azt tudom, hogy Budapesten a Duna folyik”

– válaszolta arra a kérdésre Karácsony Gergely főpolgármester a ciklus első sajtótájékoztatóján, hogy hallott-e a Magyar Péter által emlegetett Duna Egyesületről, ami összefogná a korábbi ellenzéki képviselőket. Hozzátette, hogy nem tud ilyen típusú kezdeményezésről, és ha lenne is ilyen, az biztos hogy nem vesz részt benne.

Közölte azt is, hogy az alakuló ülésen nem tesz javaslatot a helyetteseinek személyére, mert akivel szeretne dolgozni, egynek se lenne elég szavazata a megválasztásához. Elmondta, hogy Kiss Ambrus eddigi általános főpolgármester-helyettes a fővárosi önkormányzat főigazgatójaként folytatja, lényegében hasonló jogkörrel mint eddig. Kiss Ambrus csak bizonyos feladatokban nem tudja majd helyettesíteni a közgyűlésben, de azokat a feladatokat, amiket eddig ellátott, így viszi tovább, tette hozzá Karácsony. (Kiss Ambrus helyettesi pozícióját nem támogatta a Tisza párt.)

A főpolgármester kijelentette: előrelépésnek tartja, hogy a Tisza párt tanácsnokokkal kapcsolódna be az önkormányzati munkába. Ezt az együttműködési formát minden frakció felé kiterjesztené.

A szervezeti és működési szabályzat úgy módosul majd a főpolgármester szerint az új ciklusban, hogy a képviselők hosszabb felkészülési időt kapnak a rendelettervezetek megismerésére, hosszabb időt kapnak a közgyűlési beszédre, növelik a munkájukat segítő kollégák számát, valamint kerületi szintre emelik a képviselői tiszteletdíjat.

Mint Karácsony elmondta: 19 főpolgármesteri jogkört lead a szakbizottságoknak, de kettőhöz egyelőre még ragaszkodik. Az egyik azzal kapcsolatos, hogy két ülés között a főpolgármester is eljárhasson különböző ügyekben, a másik a cégvezetők kinevezéséhez kötődik. A főpolgármester azzal zárta, hogy a következő ülésen javaslatot tesz Iványi Gábor NAV által szorongatott szociális intézményeinek átvételébe, ne csak besegítsen a főváros a hajléktalanellátás finanszírozásába, hanem az intézmények fenntartója is legyen.

Karácsony Gergely már a Telexnek adott interjújában is arról beszélt, hogy nem javasol főpolgármester-helyettest, és hogy szerinte a Tisza Párt szerelmes lett Vitézy Dávidba, aki „minden hatalmi jogkört magához ragadva kvázi főpolgármesterként vezetné a várost”. Az interjúra aztán Magyar Péter úgy reagált, Karácsony őt zsarolta, Vitézy szerint pedig Karácsony valótlanságokat állított.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!