Magyar Péter: Duna Egyesület néven szervezkednek ellenzéki képviselők a Tisza ellen

2024. szeptember 30. – 20:50

Magyar Péter: Duna Egyesület néven szervezkednek ellenzéki képviselők a Tisza ellen
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Most már az sem számít, hogy melyik pártból jöttek, csak az a cél, hogy sikerüljön a koncot megtartani” – mondta Magyar Péter a Telex hétfői élő műsorában arról, hogy ellenzéki képviselők állítólag Duna Egyesület néven szervezkednének a Tisza Párt ellen. Az interjúban arról is beszélt, hogy biztos benne: ha 2026-ban változás lesz, Orbánék borzasztó állapotban hagyják majd hátra az országot, de ha 2030-ban már egy normális, plurális demokráciában választhatnak az emberek, akkor már megérte. Magyar megígérte: a hatalomhoz ők nem fognak ragaszkodni.

A Fővárosi Közgyűlésről: Konstruktívak leszünk

Magyar Péter elmondta, hogy furcsállotta, hogy a július közepei találkozójuk után Karácsony Gergely – akinek kötelessége például a főpolgármester-helyettes jelölése – nem egész nyáron tárgyalt, hanem elment nyaralni. „Én próbáltam egyeztetni, pedig nem a mi feladatunk lett volna. Nem az alakuló ülés előtt egy héttel előtt kellett volna elkezdeni kapkodni” – mondta. Karácsony a Telexnek adott interjúja Magyar Pétert meglepte, mert abban egyeztek meg, hogy nem kommunikálnak semmit a nyilvánosság irányába.

Magyar arról beszélt, hogy ők konstruktívak szeretnének lenni, ezért jelölnek két tanácsnokot is. A főpolgármester azon kijelentését pedig méltatlannak vélte, miszerint a Tiszának van tíz képviselője, de ők nem vállalnak felelősséget. Ez a Tisza elnöke szerint azért nem igaz, mert szinte minden hatáskör a főpolgármesternél van. Hozzátette: ő nem tart attól, hogy ne lehetne kompromisszumokat kötni a város működése érdekében. „Én nem a kamarillapolitikát tartom fontosnak, mi szeretnék együttműködni a fővárosiak érdekében” – mondta. Szerinte az országban mindenki elszokott attól, hogy egyeztetni kell bizonyos kérdésekről, de a Fővárosi Közgyűlésben újra kell majd, amivel nincs semmi probléma.

Arra a kérdésre, hogy kit tartana alkalmas főpolgármester-helyettesnek, elmondta, hogy ő Karácsonytól azt kérte: minden frakciót győzzön meg arról, hogy jelöljön egy helyettest. Ebben sem a főpolgármester, sem más frakciók nem támogatták. A politikus szerint ha Karácsony Gergely ennyire ragaszkodik Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes személyéhez, akkor adhat neki olyan pozíciót, ahol nincs szüksége politikai támogatására. Vitézy Dávid és Kiss között szerinte fontos különbség, hogy egyikükre több százezer budapesti szavazott, míg Kiss a Gyurcsány-kormány egyik korábbi államtitkára.

Vitézy Dáviddal kapcsolatban egyébként továbbra is vannak fenntartásai, de nagyon jó szakembernek tartja. „Vannak kétségeim, hogy ez a visszalépés hogyan történt” – mondta Szentkirályi Alexandra visszalépéséről. Szerinte a főpolgármester-helyettes kérdésében nem az a lényeg, hogy „Magyar Péter kit szeret”, hanem adottságok vannak: valakit ki kell választani, a lehetőségek pedig viszonylag szűkek, mert a Kutyapártból jogilag például egyetlen jelölt lehetne, de ő nem szeretne. Leszögezte, hogy a Tisza biztosan nem ad majd jelöltet.

Fővárosi képviselőikről Magyar azt mondta, hogy felkészült embereknek tartja őket, ő személyesen hetente egyeztet velük. Szerinte annak van kockázata, hogy civileket küldenek, de ők legalább nem voltak benne a korábbi „mutyikban”. Felkészítette budapesti képviselőit, hogy nehéz időszak következik, mert a propaganda támadni fogja őket, ezért vannak nyilatkozatadási szabályaik is. „Nem akarjuk, hogy Bohár Dani és Deák Dani ott lihegjen a nyakukban, és zaklassa őket” – mondta. Attól nem tart, hogy szétesik majd a frakciójuk: frakciófegyelem lesz majd a szavazásoknál, amitől viszont el lehet majd térni lelkiismereti okokból, de ezt előre jelezni kell majd. Jelen állás szerint Ordas Eszter lesz majd a frakcióvezetőjük.

Magyar kitért arra, hogy szerinte a Tiszába azért állnak bele, azért hozta elő például Hadházy Ákos is a korábbi Diákhitel Központ vezetőjeként aláírt szerződéseit, mert van egy szerveződés Budapesten. Állítja, hogy több inkumbens országgyűlési képviselő, köztük párbeszédesek, momentumosok és MSZP-s képviselők „zsarolási potenciált” építenek a túlélésük érdekében:

Duna Párt vagy Egyesület néven hoznának létre egy kooperációt, amivel a Tisza ellen szervezkednének

– mondta. „Hadházytól Karácsony Gergelyen át Csárdin, Hajnal Miklóson és Szabó Tímeán át mindenkit próbálnak összelapátolni.” Szerinte a DK mellett ez a szervezet jönne létre, amivel majd a Tiszát akarják zsarolni, hogy néhány mandátumot megszerezzenek 2026-ban is. „Most már az sem számít, hogy melyik pártból jöttek, csak az a cél, hogy sikerüljön a koncot megtartani.” Leszögezte, hogy a „visszalépéses játékokba” ők nem mennek bele. „Jó Duna Pártot és Duna Egyesületet, a Tisza akkor is áradni fog 2026-ban.”

Orbán Balázs mondatairól: Tényleg ennyi maradt a '89-es Orbán Viktorból?

Magyar Péter szerint Orbán Balázs az, aki a „latte avokádós, slim fit inges” szöveget írta Orbán Viktornak júliusban, majd nem sokkal később már azt tanácsolta neki, hogy kezdjen fogyókúrába. Szerinte ezekkel az átalakulásokkal is azt akarja a Fidesz bemutatni, hogy 14 év után is képesek a megújulására.

Orbán Balázs 1956-tal kapcsolatos mondatait Magyar gyalázatosnak tartja. Szerinte Orbánnak el kellett volna ismernie, hogy hibázott és vissza kellett volna vonulnia. Meglepődött azon, hogy a Fidesz kitartott mellette, és nem hátrált ki, különösen hogy 2010 óta a Fidesz igyekezett kisajátítani az 1956-is forradalom emlékét. Magyar Péter szerint mára olyan szinte benne van a Fideszben az orosz propaganda, hogy Orbán Balázs mondait észre sem vették, azért került így ki a Mandinerre az interjú.

„Nem látta az Egri csillagokat, nem tanulta a Nemzeti dalt? Olyan szinten kérdőjelezett meg mindent, ami magyar.” Arról beszélt, hogy Orbán Balázs mondatai az ő régi, jobboldali baráti körének szívébe hatolt, őket köpte szembe Orbán Balázs. Szerinte Orbánt azonnal ki kellett volna rúgni, de a Fideszben továbbra is azt hiszik, hogy bármit megtehetnek, ezért megtartják a politikust. „Milyen szuverenitást véd a miniszterelnök, ha ilyen mondatok után nem áll ki és kér bocsánatot? Tényleg ennyi maradt a '89-es Orbán Viktorból?” – kérdezte.

Magyar arról beszélt, hogy Orbán Balázs mondatainak egyik következménye, hogy sok fiatalban felébresztette az 1956-tal kapcsolatos büszkeségét. „Talán segít abban, hogy ebben egységes legyen a nemzet. Én azt tudom üzenni a Fidesznek, hogy ilyen szempontból hálásak vagyunk, de vigyázzanak, mert még tűr a nép, még a békés a nép, de durvábbat ne csináljanak.”

A Vogel Evelin-interjúról: Lesznek hangfelvételeik

Magyar Péter a volt barátnőjével, Vogel Evelinnel készült interjúról azt mondta, hogy hasonló lejáratásokból még bőven lesz. Szerinte ennek a beszélgetésnek nem volt semmi célja. Szomorúnak tartja, hogy 2024-ben ott tart az ország, hogy a politikusok magánéletéről beszélgetünk. „Volt egy-két rossz kiszólásom, de én nem süllyedek erre a szintre.” Szerinte így nem szakpolitikáról, így például arról beszélgetnek, hogy mi van az egészségügyben, hanem erről. „Elhiszik, hogy az emberek 2026-ban ezek alapján, és nem a Tisza Párt programja alapján fognak dönteni?” – tette fel a kérdést.

A Tisza elnöke elmondta: bíztak benne, hogy Vogel Evelin „kifarol” majd abból az egyezségből, amit Magyar állítása szerint volt barátnője Kubatov Gáborral kötött. Szerinte elő fognak még jönni hangfelvételekkel, amiket Vogel Evelin készített. „Ezeken nincsenek bűncselekmények, vagy olyan, hogy elárulnánk a hazánkat, mint Orbán Balázs. De ha attól elélveznek Kubatov Gáborék, hogy ilyeneket ki tudnak hozni, akkor hozzák.” Vogel azon állítását megerősítette, hogy mielőtt bement az ügyészségre, odaadott neki egy laptopot és egy pendrive-ot, hogy tegye el valahova.

„2026-ban az utolsó villanykörtét is kicsavarják majd a Karmelitában”

Az október 9-re tervezett európai parlamenti vitáról, amin jelen lesz Orbán Viktor és Magyar is, azt mondta, hogy ott a valóságról akar beszélni. „Hogy lehet az, hogy húsz éve beléptünk az EU-ba, és éltanulókból mi lettünk a legszegényebb és legkorruptabb tagállam?” Azt a kérdést szeretné feltenni a miniszterelnöknek, hogy az EU-tól érkezett 40 ezer milliárdból Lengyelországgal szemben itt miért nem gyorsvasutak épülnek. Miért nem élt azzal a lehetőséggel a miniszterelnök, amit többször is megkapott az országtól. Hozzátette:

ezt a kormányt nem az EU segítségével, hanem Magyarországról fogják leváltani, ha törik, ha szakad.

Magyar szerint Orbán Viktor a dualizmushoz hasonló állapotba tudta volna hozni az országot, mert mindenhol növekedés volt, prosperált az ország, de mégsem tette.

A friss közvélemény-kutatásokról elmondta, hogy a mért néhány százalékos lemaradásukat be tudják majd hozni. Szerinte a Fidesz részéről osztogatás lesz és fenyegetőzés, a politikusaik pedig „ócska lejáratásokba” állnak bele, és nem szakpolitikai kérdésekről beszélnek. Magyar arra készül, hogy az „elképesztő állapotok ellenére” nem lesz könnyű dolguk, ami abból is látszik, hogy már ígérget a kormány. Arra biztat mindenkit, hogy éljen az állampolgári jogával, és ne hátráljon, hanem mondja ki, hogy „eddig, és ne tovább”.

Vitázni szakpolitikai kérdésekben fognak, amihez egyre több politikusok lesz majd. Magyar szerint viszont nem erről fog beszélni a kormány, hanem „Vogel Evelinekről, interjúkról, Indexről”. Ha 2026-ban változás lesz, akkor szerinte Orbánék nagyon rossz állapotban hagyják majd hátra az országot, „az utolsó villanykörtét is kicsavarják majd a Karmelitában”. Elképzelhetőnek tartja, hogy 2026-ban egy kamikaze kormányt kell alakítaniuk, de ha azt elérik, hogy 2030-ban egy normális, plurális demokráciában választhassanak az emberek, akkor már nem éltek hiába. „Ha el merjük indítani, azokat a politikai reformokat, amiket a Fidesz 14 év alatt nem mert, akkor már megérte” – mondta. Hozzátette: ha ezek után a választók elküldik őket, akkor ők nem fognak ragaszkodni a hatalomhoz, hanem távoznak.

A teljes beszélgetést itt tudja megnézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!