A magyar titkosszolgálatnak nem volt köze a robbanó csipogókhoz a Nemzetbiztonsági Bizottság szerint

2024. szeptember 26. – 17:50

Másolás

Vágólapra másolva

Sas Zoltán nemzetbiztonsági bizottsági elnök egy posztban közölte azokat az információkat, amelyeket a Libanonban szeptember 17-én és 18-án felrobbant csipogók ügyében sikerült összegyűjteniük.

Miután a múlt héten is beszámolt az aktuális fejleményekről, a bizottság jobbikos elnöke az alábbiakat közölte:

  • A csipogók gyártása, beszerzése értékesítése mögött egy több céget is tartalmazó hálózat állt. Azokat nem Magyarországon gyártották, és soha nem is jártak az országban. A csipogók feltehetőleg a Tajvan-Hongkong-Libanon útvonalon jutottak el a felhasználókhoz.
  • A csipogók értékesítésében Magyarországon és Bulgáriában bejegyzett cégek is közreműködtek, de ezek a cégek kizárólag közvetítők voltak, feltehetően azért, hogy leplezzék a valódi eredetet.
  • Magyarországnak és a magyar titkosszolgálatnak nem volt köze az eseményekhez.
  • Az Alkotmányvédelmi Hivatal további vizsgálatokat folytat a társszerveivel és a nemzetközi partnereivel az üggyel kapcsolatban.
  • Nem kell emelni Magyarország terrorfenyegetettségi szintjét.

A több ezer libanoni Hezbollah-harcos sérülésével és többek halálával járó merényletet a gyanú szerint az izraeli titkosszolgálat követte el. Egy tajvani licensz alapján gyártott csipogótípusba rejthettek el már a gyártáskor robbanószert, az ügyben egy magyar (fedő)cég, a BAC Consulting Kft. neve is felmerült mint közvetítő, de a cég tagadta a felelősséget. A magyar kormány nem kerített nagy feneket az ügynek, közölte, hogy egy magánvállalkozásról van szó.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal kihallgatta Cristiana Bársony-Arcidiaconót, a BAC Consulting ügyvezetőjét, aki dokumentumokat is átadott a hatóságnak. A Hatóság valószínűleg ezekből tudta kideríteni, milyen úton juthattak el a Tajvanban gyártott személyi hívók Libanonba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!