Még egyetlen kínai rendőr sem járőrözik Magyarországon

2024. szeptember 23. – 19:48

Másolás

Vágólapra másolva

A februári megállapodás óta még egyetlen kínai rendőr sem érkezett Magyarországra, hogy a magyar rendőrökkel közösen járőrözzön – derül ki a Belügyminisztérium válaszából, amelyet a 444 közérdekű adatigénylésére küldtek.

Március elején derült ki, hogy a magyar és a kínai kormány februárban megállapodott, hogy a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, a Belügyminisztérium akkori válasza szerint „ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet”.

Azóta azonban a kormány semmilyen információt nem árult el a megállapodásról, a 444 ezért közérdekű adatigénylés keretében érdeklődött a részletekről. A Belügyminisztérium válaszából kiderült, hogy egyelőre nem is történt semmi: „A Belügyminisztérium és a Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériuma között létrejött, közös járőrszolgálat ellátásának elvi lehetőségét megteremtő együttműködési megállapodás 2024. február 16-án történt hatályba lépése óta, Kínából nem érkeztek rendőrök járőrszolgálat ellátása céljából Magyarországra.”

Ez ugyanakkor még változhat: „A nemzetközi kapcsolatokban alkalmazott diplomáciai szokásjog alapján, valamint a megállapodások jellegéből adódóan az együttműködési megállapodás határozatlan időre szól, módosítható, kiegészíthető és felmondható” – tette hozzá a minisztérium.

A megállapodás sokakban aggályokat vetett fel, a kritikusai a kínai állam magyarországi befolyásának növekedése mellett attól is tartanak, hogy Kína a rendőrökkel Magyarországon is ellenőrizné az állampolgárait. Akkoriban részletesebben is bemutattuk, mit lehet tudni a megállapodásról, és annak milyen hazai és nemzetközi előzményei vannak. A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint mindenesetre semmi baj nincs azzal, ha kínai rendőrök jönnek Magyarországra járőrözni.

A Safeguard Defenders emberi jogi szervezet 2022-ben derítette ki, hogy Kína illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti. Magyarországon is működik két ilyen rendőrségi szolgáltató központ: Józsefvárosban és Kőbányán. Papíron adminisztratív ügyeket intéznek, de a spanyol jogvédő szervezet szerint a kínai állam ezekkel inkább a kínai diaszpórákat tartaná ideológiailag az ellenőrzése alatt, és ha kell, tagjait is hazakényszeríti. A Belügyminisztérium azt állítja, Magyarországon nem működnek kínai rendőrőrsök, közben külföldön már több országban vizsgálódnak. Minderről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!