Hamarosan kínai rendőrök is járőrözhetnek Magyarországon

2024. március 6. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Közös járőrszolgálatot látnak el a magyar és kínai rendőrök, erről állapodott meg Pintér Sándor a kínai közbiztonsági miniszterrel február közepén. A német Welt írt arról, hogy a megállapodás után Szerbiához magyar városokban is megjelenhetnek kínai rendőrök.

A Belügyminisztérium (BM) a Telexnek megerősítette, hogy

„a két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet.”

Az együttműködési megállapodás célja a BM szerint a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban, és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával.

„Hasonló megállapodások megkötése nem példa nélküli, magyar rendőrök is segítik horvát kollégáik munkáját a horvát tengerparton a turisztikai főszezonban, osztrák rendőrök is láttak már el magyar kollégáikkal közös szolgálatot a Balatonnál” – írták válaszukban. Az érintett városokat, a részt vevő rendőrök létszámát, a turisztikai csúcsidőszakokat és helyszíneket a végrehajtó szervek alakítják majd ki a szolgálatszervezési szempontok figyelembe vételével.

A megállapodás kritikusai attól tartanak az Euronews cikke szerint, hogy Kína a rendőrökkel Magyarországon is ellenőrizné az állampolgárait. Az nem titok, hogy a Kínai Kommunista Párt világszerte kémkedik polgárai után. A Safeguard Defenders emberi jogi szervezet 2022-ben derítette ki, hogy Kína illegális rendőrőrsök nemzetközi hálózatát működteti.

Magyarországon is működik két ilyen rendőrségi szolgáltató központ: Józsefvárosban és Kőbányán. Papíron adminisztratív ügyeket intéznek, de a spanyol jogvédő szervezet szerint a kínai állam ezekkel inkább a kínai diaszpórákat tartaná ideológiailag az ellenőrzése alatt, és ha kell, tagjait is hazakényszeríti. A Belügyminisztérium azt állítja, Magyarországon nem működnek kínai rendőrőrsök, közben külföldön már több országban vizsgálódnak. Minderről itt írtunk bővebben.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!