Pécsen egy választókerületben időközi választást tartanak, most dől el a következő közgyűlés összetétele

2024. szeptember 22. – 06:42

Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Pécsen a június 9-i önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki a 15-ös egyéni választókerületben, ezért itt új voksolást kellett kiírni. A most vasárnapi időközi választáson dőlhet el a következő pécsi közgyűlés összetétele. A testületben ugyan a Fidesz képviselői többen vannak, mint az ellenzéki polgármesterhez köthető várospolitikusok, többsége egyik tömbnek sincs és ezután sem lesz. A majdani erőviszonyok szempontjából mégsem mindegy, kié lesz a mostani mandátum.

Péterffy Attilát, a város ellenzéki polgármesterét nyár elején nagy többséggel újraválasztották, de októbertől jóval színesebb lesz a közgyűlés, ahol 2019 óta stabil többségben voltak az ellenzéki képviselők. Az idei önkormányzati választáson, az ellenzék megosztottsága, a sok induló miatt nagyon szoros küzdelem folyt a közgyűlési helyekért.

A pécsi közgyűlésben összesen 25 képviselői hely van: a polgármester mellett 17-en egyéni választókerületből, 7-en kompenzációs listáról kerülnek be. A tizenhét pécsi egyéni választókerületből tízben kormánypárti, hatban a polgármesterhez kötődő jelölt nyert, egyben pedig szavazategyenlőség alakult ki. Ezen kívül kompenzációs listáról a Fidesz egy, a polgármester csapata pedig további két jelöltet tudott bejuttatni a közgyűlésbe. Egy-egy kompenzációs listáról bejutó jelöltje (a szavazatszámok sorrendjében) lesz a testületben a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak, a Mi Hazánknak, a Tiszta Kezek Egyesületnek és a Mindenki Pécsért Egyesületnek is lesz.

A vasárnapi szavazásnak látszólag nincs nagy tétje, ugyanis többsége egyik nagyobb erőnek sem lesz, ahhoz ugyanis 13 közgyűlési szavazat kellene a 25 fős testületben.

Jelenleg 11-9-re áll a meccs a kormánypártok javára, de egyáltalán nem mindegy, hogy hány képviselőt kell majd októbertől meggyőzni egy-egy javaslat megszavazásához.

Így nem csoda, hogy a mostani időközin a panelházas választókerületben a korábbinál intenzívebb kampány folyt. Erről részletesen itt írtunk.

Június 9-én a Fidesz jelöltje és az ellenzéki polgármesterhez köthető induló egyaránt a szavazatok 36,68 százalékát kapta meg. A mostani időközi választáson végül négy jelölt indult.

  • A polgármester csapatához tartozó, jobbikos Fürj Csaba újra próbálkozik.
  • A Fidesz a korábban induló kormánypárti jelöltet egy politikai veteránra, Kővári Jánosra cserélte.
  • A Mi Hazánk ismét Horváth Sándort indítja, aki júniusban a szavazatok 6,5 százalékát tudta begyűjteni.
  • Kisebb meglepetésként az aktív politizálástól már többször visszavonuló, ex-fideszes, ex-jobbikos, ex-momentumos Körömi Attila is elindult, őt az ex-DK-s volt alpolgármester jelenlegi formációja, a Tiszta Kezek Egyesület támogatja. Az ő jelöltjük korábban a szavazatok 5 százalékát szerezte meg.

A másik két kisebb közgyűlési formáció, tehát az ebben a választókerületben 6 százalékot begyűjtő Mindenki Pécsért Egyesület és a majdnem 9 százalékot elérő Kétfarkúak ezúttal nem indultak, mivel nem akarták az ellenzéki szavazatokat megosztani, és a győzelmükre amúgy sem sok esélyt láttak. Ha az ő szavazóik elmennek, akkor vélhetően inkább a polgármester csapatát, azaz Fürj Csabát erősítik. Ez alapvetően az ellenzéki győzelmet vetítené elő, de mivel az időközi választásokon jóval alacsonyabb a részvétel, így valójában mozgósítási versenyről van szó, amiben általában a kormánypártok sikeresebbek.

A kampány intenzitását jól mutatja, hogy ismeretlenek egy hetek óta fideszes médiumokban és politikusok által terjesztett pletykát felhasználva a napokban már falragaszokkal próbálták lejáratni az ellenzéki jelöltet. A fideszes lapokban rendkívül sok megjelenéshez jutó Körömi Attila pedig bepanaszolta az önkormányzati médiát a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB).

A kiegyensúlyozott tájékoztatás hiánya miatt a PécsMa és Pécsi Hírek szerkesztőségét el is marasztalták, de a főszerkesztő szerint fellebbeznek az NVB döntése ellen, mivel ők beszámoltak a politikus indulásáról is, például a sajtótájékoztatójára is elmentek. A pécsi önkormányzati médiát éppen a héten, egyik utolsó döntésével a polgármesteri hivatalba mentette át az ellenzéki többség, ami a fideszes képviselőknek nagyon nem tetszett.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!