Az ellenzék a polgármesterről elnevezett jelölőszervezettel, a kormánypártok jelöltcserével készülnek a pécsi időközi választásra

2024. július 30. – 16:48

Az ellenzék a polgármesterről elnevezett jelölőszervezettel, a kormánypártok jelöltcserével készülnek a pécsi időközi választásra
Ülésezik a pécsi közgyűlés – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Huszonöt településen kell különböző okokból augusztusban és szeptemberben időközi önkormányzati választást tartani. Szombaton új kampányidőszak kezdődik a pécsi 15-ös egyéni választókerületben is, mivel a júniusi 9-i választáson szavazategyenlőség alakult ki az ellenzéki pártszövetség jelöltje és kormánypárti kihívója között. Ez az eredmény is jól szemlélteti, hogy Pécsen elég feszült és érdekes helyzet alakult ki.

Péterffy Attila ellenzéki polgármestert meggyőző többséggel választották újra, azonban a jelenlegi ciklust jellemző kényelmes többséget elvesztette a közgyűlésben, ősztől a jelenlegi állás szerint csak 9 mandátumuk lesz. A Fidesz–KDNP–Összefogás Pécsért Egyesület egyelőre 11 képviselőjelöltet tudott bebiztosítani. Az egyéni választókerületekben rendkívül szoros eredmények születtek, ami elsősorban a sok indulóval és a kormánypárti mozgósítás hatékonyságával magyarázható. De a közgyűlésben egyik nagyobb formációnak sem lesz önmagában többsége, a város irányításához kompromisszumokra, együttműködésre lesz szükség. A helyzetet az is színesíti, hogy most először jutott be a pécsi közgyűlésbe listáról a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, valamint a Mi Hazánk.

Megkerestük a június 9-i önkormányzati választáson ebben a választókerületben induló pártokat, jelölőszervezeteket. Legelőször érdemben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt reagált, ők nem indítanak jelöltet. „A közgyűlésbe való bekerülés teljesült, így számunkra ennek az időközinek nincs tétje, rendezzék el ezt a harcoló titánok” – írta Martos Csongor, régiós koordinátor, hozzátéve, hogy inkább megkezdték a 2026-os országgyűlési választásra való felkészülést.

A Mi Hazánk színeiben Varga Tamás került be listáról, októbertől ügyek mentén, azaz a pécsiek érdekeit szem előtt tartva szeretne politizálni. Elmondta, hogy a kormánypártok és a városvezetés is megkereste, de ugyanezt az álláspontot hangoztatták és szövetségben nem fognak együttműködni egyik oldallal sem. A szeptemberi időközi választáson pedig ugyanazt a jelöltjüket indítják, a júniusban 6,6%-ot begyűjtő Horváth Sándor Lászlót.

Információink szerint a városvezetés a további ellenzéki szereplőkkel komolyabb egyeztetést kezdeményezett, így a szintén egy-egy képviselőt kompenzációs listáról közgyűlésbe juttató Mindenki Pécsért Egyesülettel és a Tiszta Kezek Egyesülettel is. Ezeknek a formációknak közös jellemzője, hogy Péterffy Attiláék korábbi szövetségeseiből állnak, azonban a belső feszültségek, kritikák miatt már évekkel ezelőtt elváltak útjaik és a választás előtt sem találtak vissza egymáshoz. Úgy tudjuk, az egyeztetések még zajlanak. A Tiszta Kezek vezetője, volt DK-s alpolgármester, Bognár Szilvia korábban úgy nyilatkozott a Telexnek, hogy mindenképpen indulnak az időközi választáson, mert az láthatóságot jelent a programjuknak és jelöltjüknek. A Mindenki Pécsért részéről csupán azt a tájékoztatást kaptuk, hogy szerintük még történhetnek olyan események, amik érdemben befolyásolhatják a terveiket. A meglepetés pedig komoly fegyvertény az egyesületnél: a júniusi választáson való indulásukat is szinte az utolsó pillanatban jelentették be.

Az amúgy is színesnek ígérkező pécsi közgyűlést még jobban talán csak a Tisza Párt indulása és bejutása tudná felkavarni. Kerestük egy esetleges pécsi jelöltállítással kapcsolatban a szervezetet, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Ugyanakkor, információink szerint nem állít jelöltet a párt, nem is támogatnak senkit, elsősorban a 2026-os országgyűlési választáson induló jelöltek megtalálására összpontosítanak.

Az ellenzéki pártszövetség sem reagált a megkeresésünkre, és ugyan Péterffy Attila júniusban még úgy nyilatkozott, hogy ugyanazt a jelöltet, vagyis a jobbikos Fürj Csabát indítják, de a szélesebb körű összefogás érdekében minimális esély mégiscsak van egy másik jelöltre. Ugyanakkor egy változás már történt: az ellenzéki összefogás jelölőszervezete a Pécs Jövőjéért Egyesület július közepén nevet váltott. A 15-ös pécsi választókerületben az MSZP–DK–Momentum–Jobbik pártlogók mellett most már a Péterffy Attila Pécs Jövőjéért Civil Egyesület neve fog szerepelni a szavazólapokon. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy egyértelműbbé tegyék a szavazóik számára, hogy kire is kell voksolni, ha a polgármester csapatát szeretnék erősíteni.

Civil, civilebb, politikus

A Fidesz–KDNP–ÖPE egy keddi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a júniusban indított jelöltjük, Vörösné Deák Andrea helyett ezúttal Kővári János próbálkozik a választókerületben. Vörösné hivatalosan családi okokra hivatkozva nem vállalta a jelöltséget. Másfél hete még annyit nyilatkozott a kormánypárti HírTV-nek, hogy mocskos kampányra számít, de azt nem említette, hogy nem indulna. A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy Kővári politikai tapasztalatai és kormányzati kapcsolatai, érdekérvényesítő képessége is hozzájárultak a cseréhez. A jótékonysági szervezetet működtető Vörösné Deák Andrea egyébként több szempontból is kilógott a kormánypárti jelöltek közül: országosan az egyetlen fideszes támogatással induló önkormányzati képviselőjelölt volt, aki aláírta a Lakhatási minimumot.

Kővári János váltja Vörösné Deák Andreát a Fidesz jelöltjeként – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Kővári János váltja Vörösné Deák Andreát a Fidesz jelöltjeként – Fotó: Gűth Ervin / Telex

Kővári János indulása a helyi közéletet követők számára nem jelenthetett nagyobb meglepetést. A veterán politikus már 20 éve van jelen a pécsi közgyűlésben, többnyire a Fidesszel szövetségben, de volt, hogy a kormánypártok ellenzékeként. A civilségét hangsúlyozó politikus szerint a jelenlegi városvezetés nem fordított kellő figyelmet a panelházakból álló városrészre. Kővári 2010–2014 között fideszes országgyűlési képviselője is volt a területnek, azonban ugyanitt 2022-ben Mellár Tamással szemben nem tudott nyerni. A júniusi önkormányzati választáson pedig az egyéni választókerületet is elbukta.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli szerkesztője, a hírlevélre itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!