A rendőrség szerint nem történt kényszerítés a BME gólyatáborában

2024. szeptember 21. – 10:11

A rendőrség szerint nem történt kényszerítés a BME gólyatáborában
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetem tanévnyitója, 2024-ben – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nem indít nyomozást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának idei, bodajki gólyatáborában történtek ügyében a Készenléti Rendőrség, mert álláspontja szerint ott nem történt bűncselekmény, írja a Népszava.

Az ügyben a gólyáktól származó beszámolók alapján fordult Polt Péter Legfőbb ügyészhez Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője. Amint az Eduline augusztusi cikkéből kiderült, a diákok arról számoltak be a tábor után, hogy ott számos kényszerítő intézkedést vezettek be a tábor szervezői. Az elsős diákoknak

  • egy órán keresztül, a tűző napon kellett gyalogolniuk a táborba,
  • a gurulós bőröndöket tilos volt húzniuk, csak a kezükben cipelhették,
  • magázódniuk kellett,
  • első este csak későn kaptak enni,
  • kötelező testi motozáson kellett átesniük, amit a biztonsági szolgálat végzett,
  • és az első este az összes táskát kipakoltatták a gólyákkal, ekkor még a gyógyszereiket is elvették.

Mint az a rendőrség elutasító határozatából kiderült azt vizsgálták, hogy fennáll-e a kényszerítés bűntette, illetve a kiszolgáltatott személy megalázásának és a becsületsértés vétsége. A rendőrség főként azzal indokolta a nyomozás megkezdésének elutasításával kapcsolatos döntést, hogy a gólyatábort szabadon elhagyhatták a diákok.

Bár nyomozás nem lesz, a történtek nem múltak el nyomtalanul, mivel azok napvilágra kerülése után vizsgálatot indított Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, aki kijelentette, hogy tájékoztatást kért az egyetem rektorától az üggyel kapcsolatban. Az egyetem vezetősége bejelentette, hogy megkezdte munkáját a gólyatáborok szabályozását felülvizsgáló munkacsoport, a jövő évtől pedig központi szervezésű lesz az egyetemi gólyatábor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!