Vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a BME gólyatáborában történtek miatt

2024. augusztus 23. – 13:01

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatalból vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) bodajki gólyatáborában történtek miatt – írja az MTI.

Aáry-Tamás Lajos biztos is sajtóhírekből értesült arról, hogy a BME egyik gólyatáborában az egyetemre felvett fiatalok jogai súlyosan sérülhettek.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának bodajki gólyatáborában részt vevő diákok üvöltöző táborvezetőkről, motozásról és stopperrel mért mosdószünetekről számoltak be. Az Eduline cikke szerint többen már a gólyatábor vége előtt hazamentek a táborban tapasztalt megalázó bánásmód miatt.

A megjelent beszámolók szerint a Villamosmérnöki és Informatikai Kar nyitó táborában a diákoknak

  • egy órán keresztül, a tűző napon kellett gyalogolniuk a táborba,
  • a gurulós bőröndöket tilos volt húzniuk, csak a kezükben cipelhették,
  • magázódniuk kellett,
  • első este csak későn kaptak enni,
  • kötelező testi motozáson kellett átesniük, amit a biztonsági szolgálat végzett,
  • és az első este az összes táskát kipakoltatták a gólyákkal, ekkor még a gyógyszereiket is elvették.

„Hivatalból vizsgálatot indítok, amelyben a BME rektorától teljes körű tájékoztatást kérek a történtekről” – írta az oktatási jogok biztosa. Így folytatta: „Mindazok, akik segíteni szeretnék a történtek feltárását és megértését, akár a nevük elhallgatása mellett megtehetik ezt a www.oktbiztos.hu honlapon megtalálható elérhetőségek bármelyikén.”

Pénteken tett közzé egy nyilatkozatot a BME, amiben azt közölték: megkezdte munkáját a gólyatáborok szabályozását felülvizsgáló munkacsoport, jövő évtől központi szervezésű lesz az egyetemi gólyatábor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!