Fülöp Attila: Jobb, hogy önként távozott, aki nem írta alá a kifogástalan életvitelről szóló adatlapot

2024. szeptember 17. – 07:18

Másolás

Vágólapra másolva

Ki kell szűrni azokat, akik nem a gyermekvédelmi munkába valók, és nem a dolgozók megfigyelése történik a kifogástalan életvitel adatlappal – mondta a Népszava kérdésére Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár. Az adatlap része annak az ellenőrzésnek, amit a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) és a Belügyminisztérium végzett a gyerekvédelemben dolgozóknál, a kifogástalan életvitelt firtató kérdés miatt sokan felmondtak vagy fontolgatják a felmondást. Aki nem írta alá, azt azonnal elbocsátották

Fülöp Attila a lapnak azt írta, hogy a kifogástalan életvitel ellenőrzés évek óta bevett világos és átlátható gyakorlat a rendvédelemben. „Miért ne alkalmaznánk ezt azoknál, akik a legkiszolgáltatottabb gyerekek életét irányítják, alakítják, terelik? Összességében a dolgozók 95 százaléka a rendszerben maradt és aláveti magát a kifogástalan életvitelről szóló ellenőrzésnek, illetve a pszichológiai vizsgálatnak” – magyarázta azzal, hogy szerinte nem alkotmányellenes a jogszabály.

Az államtitkár szerint a dolgozók 1,4 százaléka hagyta ott a gyermekvédelmet azért, mert nem akarta alávetni magát a Nemzeti Védelmi Szolgálat vizsgálatának. „Aki nem írta alá az adatlapot, annak van takargatnivalója. El akar rejteni valami olyat, amiből kiderülhet, alkalmatlan arra, hogy nevelje az állami gondozásban lévő gyermekeket. Másképpen, sarkosabban: veszélyes a gyerekekre. Jobb, hogy önként távozott. A megújulás azt jelenti, hogy vége annak az időszaknak, amikor meg lehetett kérdőjelezni a dolgozók valódi motivációját. Ez lesz a terület erkölcsi megbecsülésének az alapja” – tette hozzá.

Az ellenőrzések közül eddig 2291 fejeződött be, és ezek közül négy olyan eset volt, amikor javasolták a kifogásolható életvitel megállapítását, jellemzően a büntetett előéletre vonatkozó adatok alapján. A foglalkoztatásról vagy a továbbfoglalkoztatásról a végleges döntést minden esetben a munkáltató hozza meg. Kizárólag az esetleges kirívó magatartásra kíváncsiak. „Biztosíthatom arról, a Nemzeti Védelmi Szolgálat elhivatott abban, hogy a gyermekvédelemben dolgozókat alaptalan vád ne érhesse” – fogalmazott a lapnak Fülöp, aki írásban válaszolt a kérdésekre.

A gyerekvédelemben dolgozók béremeléséről azt mondta az államtitkár, hogy arról a kormány dönt, de „a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény alapján a gyermekotthoni nevelők, a pszichológusok, a gyógypedagógusok, a nevelőszülői hálózatoknál a szakmai vezetők és a nevelőszülői tanácsadók a köznevelésben dolgozó pedagógusokkal azonos, több évre kiterjedő bérfejlesztésben részesülnek”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!