Paks két fideszes alpolgármestere kizáratná a Fideszből a távozó polgármestert, mert több mint 60 milliós jutalmat adott a főjegyzőnek

2024. szeptember 16. – 09:18

Másolás

Vágólapra másolva

Paks két fideszes alpolgármestere kezdeményezte Szabó Péter fideszes polgármester kizárását a Fideszből, miután a hónap végén hivatalát elhagyó polgármester több mint 60 milliós jutalom mellett felmentette a főjegyzőt – írja a Magyar Hang.

Szabó Péter a múlt csütörtöki rendkívüli ülésen jelentette be, hogy közös megegyezéssel felmondott Blazsek Balázs, a város főjegyzője, akinek megbízatása eredetileg 2025. február 25-ig szólt. A polgármester elfogadta Blazsek döntését, és abban állapodtak meg, hogy mivel Blazsek több mint 33 évig volt főjegyzője a városnak, 36 havi illetménnyel távozhat.

Barnabás István, az októbertől a polgármestert és testületi többséget adó Paksi Deák Ferenc Egyesület önkormányzati képviselője a rendkívüli ülésen azt mondta, mivel közérdekű adatnak számít, fontos lenne, hogy kiderüljön, konkrétan mekkora jutalmat ítélt meg Szabó a jegyzőnek. A képviselő úgy számolta, hogy

  • jutalomként 63 millió forintot,
  • emellé havi 97 ezer forint költségtérítést
  • és egy szolgálati autót is kap Blazsek, ebbe tavaly 2,7 millió forintért tankoltak.

Emellett az is kiderült, hogy a jegyző jövő év február 28-ig állományban marad, addig kapja 1 millió 750 ezer forintos havi illetményét is.

A fideszes polgármester szerint minden jogszerűen zajlott, és ő erkölcsi tekintetben is a legmegfelelőbben járt el.

Egyes párttársai azonban nem így gondolták: Leber Ferenc és Szántó Zoltán, Paks két fideszes alpolgármestere az eset után közleményt adott ki. Ebben az állt, hogy bár nem vitatják a főjegyző érdemeit, a jutalom mértékét és a jogviszony megszüntetésének időpontját nem tartják elfogadhatónak. „Az elmúlt hetekben Paks város gazdálkodása rendkívüli mértékű kihívással szembesült, amelynek ismeretében különösen visszatetsző bármely vezető számára háromévnyi bér egyösszegű kifizetése.” Szerintük a jutalom nagysága miatt különösen indokolt lett volna, hogy arról a polgármester egyeztessen a képviselőkkel, ezt azonban elmulasztotta.

„A Fidesz paksi képviselőiként Szabó Péter polgármester úr döntését elfogadhatatlannak tartjuk, miután az szembe megy a Fidesz önkormányzati politikájával. Ilyen súlyos döntést a képviselő-testülettel és a frakció tagjaival történt egyeztetés nélkül hozott meg, amely a Fidesz képviselőit is súlyosan terheli. Ezzel nem tudunk azonosulni, elfogadhatatlannak tartjuk, ezért kezdeményezzük a pártból történő azonnali kizárását”

– írták. A kormány egy július 31-én éjjel kiadott rendelettel különleges gazdasági övezetté nyilvánította a paksi atomerőmű területét, amelynek az iparűzésiadó- és építményadó-bevétele így Paks városától Tolna és Bács-Kiskun vármegyékhez került át. Paks ezzel bevételeinek több mint egyharmadától esik el, ami veszélyeztetheti a városba tervezett fejlesztéseket.

A kormány kritikusai szerint a döntés minden bizonnyal összefügg azzal, hogy a júniusi választáson a rendszerváltás óta először nem jobboldali, illetve nem fideszes polgármestert választottak meg Pakson. A kormány döntését többek között Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere is kritizálta, szerinte egy ilyen döntés olyan alapvető szolgáltatásokat veszélyeztethet, mint a bölcsőde, az óvoda és a szociális intézmények működése.

Paks helyzetéről ebben és ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!