Jövő héten áradni fog a Duna, másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el Budapesten

2024. szeptember 13. – 18:00

Másolás

Vágólapra másolva

„A jelentős és gyors emelkedésű árhullám miatt másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltem el az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése és a védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. javaslata alapján” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán péntek délután, miután az elmúlt napok brutális osztrák esőzései miatt Budapesten is jelentősen emelkedett a Duna vízszintje, és ez a trend a következő napokban folytatódni is fog.

A vízügyi szakemberek megteszik a biztonságos ivóvízellátás fenntartásához, illetve a csatornarendszer zavartalan működéséhez szükséges műszaki intézkedéseket, és felkészülnek az ideiglenes védművek kiépítésére is, például a III. kerületben és a Margitszigeten. Azoknak is lesz dolguk, akik az alsó rakpartokon szoktak parkolni, a vízszint várható gyors emelkedése miatt ugyanis szeptember 16-án, hétfőn ezeket le fogják zárni.

Emiatt már szeptember 14-én, szombaton 0 órától tilos lesz itt a megállás, és várhatóan szeptember 15-én, vasárnap délutántól elkezdik elszállítani onnan azokat az autókat, amelyek még ott állnak. Erről a mai naptól a parkoló autók szélvédőjén kétnyelvű tájékoztatást helyeznek majd el. A hétvégére egyébként is lezárt, belső pesti rakpartszakaszok újranyitására nem kerül sor, a többi szakasz lezárásának pontos időpontjáról pedig holnap döntenek majd.

Az árhullám a jelenlegi előrejelzések szerint 8 méter körüli vízállás mellett fog tetőzni a jövő hét második felében, a várható tetőzés meghaladja a tavaly decemberi és idén júniusi árvíz vízszintjét, de jelenlegi tudásunk szerint nem éri el a 2013-as nagy árvíz idején tapasztalt mértéket. Karácsony azt írta, az elmúlt évtizedben számos olyan fejlesztés történt, ami megkönnyíti az árvízi védekezést, és jelentősen megnöveli a Pók utcai és a békásmegyeri lakótelepeken, a Rómaifürdőn és a Csillaghegyen élő, több mint 30 ezer lakos védelmét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!