Olyan brutális esőzést várnak Ausztriában, hogy a Duna magyarországi szakaszán is árvíz lehet

2024. szeptember 11. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

A következő napokban brutális esőzés várható Ausztriában, többek között a Duna vízgyűjtő területein is. Ez azt eredményezi, hogy a Duna magyarországi szakaszán, ahol jelenleg kifejezetten alacsony a vízállás (Budapesten például 137 cm) napokon belül jelentősen emelkedik a vízszint: a budapesti szakaszon például szeptember 17-re már 565 cm-es vízállást várnak a jelen állás szerint.

Nagybajcsnál jelenleg 183 centi a vízállás, hat nap múlva viszont már 600 centit várnak – és egyelőre nem látni a végét.

Forrás: Hydroinfo.hu
Forrás: Hydroinfo.hu

Persze ez még változhat, alacsonyabb, de akár magasabb is lehet, de a tendencia ma már látható. A budapesti szakaszon egyébként 620 cm-nél van elsőfokú készültség, ekkor zárják le a rakpartokat. Márpedig a Nagybajcsnál előre prognosztizált adatokból úgy tűnik, hogy Budapesten sem áll meg 565 centinél a vízszint.

Az emelkedés olyan mértékű, hogy az előrejelzés szerint Nagybajcsnál már szeptember 15-én meghaladhatja az elsőfokú árvízvédelmi készültséget, majd a rá következő két napban a másodfokút is.

A durva emelkedést és a várható árvizet az elképesztő mennyiségű csapadék okozza. Egyelőre annyi látható, hogy a következő 4-5 napban ritkán látott mennyiségben esik majd az eső a vízgyűjtőkre, a kérdés az, hogy aztán eláll-e az eső, vagy folytatódik a tendencia – ezt még nem látni az előrejelzésekben.

A következő hat napban a Duna vízgyűjtő területein belül az Innen 35,1 mm, a Traun és Ennsnél 63,4 mm, a Bécsi-medencében 71,6 mm, a Morvánál 69,4 mm napi (!) csapadékátlagra számítanak.

Osztrák meteorológiai oldalakon már napok óta téma, hogy súlyos árvizet okozhat az a csapadékmennyiség, ami a következő napokban eléri a térséget. A kérdés az, hogy az összes várható csapadék eső formájában érkezik-e, vagy lesz, ami a magasabb tájakon havazást eredményez. Ha ugyanis a várható csapadék egy része hó formájában érkezik meg, akkor az nem okoz víztöbbletet a folyókban.

Legutóbb júniusban volt – Budapestet is érintő – árvíz a Dunán, azt megelőzően pedig tavaly karácsonykor. Előtte tíz évig nem, akkor a 2013-as rekordárvíz okozott gondokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!