Akár hathavi fizetést is kaphatnának a szeptember végén távozó polgármesterek, de utódaik nem ilyen kegyesek

Legfontosabb

2024. szeptember 7. – 06:46

Akár hathavi fizetést is kaphatnának a szeptember végén távozó polgármesterek, de utódaik nem ilyen kegyesek
Pokorni Zoltán – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Október elején át kell adniuk a hivatalt a június 9-i választáson győztes polgármestereknek, és megalakulnak az új képviselő-testületek is, vagyis az ország jó pár polgármestere az utolsó hónapját kezdte meg. Tizennyolc év után távozik Pokorni Zoltán a XII. kerület és Szalay Ferenc Szolnok éléről, de Horváth Csaba és Dézsi Csaba András sem folytatja Zuglóban, illetve Győrben.

Nem kell üres kézzel távozniuk, a jogszabály szerint a leköszönő polgármesterek és alpolgármesterek végkielégítésre jogosultak, amennyiben a jogviszonyuk a választással szűnt meg, és legalább két évig betöltötték a tisztséget.

Háromhavi fizetést kapnak, de ezt az összeget az új képviselő-testület további, legfeljebb háromhavi illetménynek megfelelő összeggel kiegészítheti.

Értelemszerűen nem jár a pénz azoknak, akik októberben hivatalban maradnak, nem kaphatnak lelépési pénzt az önkormányzati képviselők és azok a polgármesterek sem, akik országgyűlési képviselőként, alpolgármesterként vagy egy másik település polgármestereként folytatják. Ha valaki három hónapon belül mégis ilyen tisztséget tölt be, a törvény szerint a végkielégítésének (kiegészítéssel együtt) időarányos részét vissza kell fizetnie az önkormányzatnak.

Bruttó 3,9 millióval fixen számolhatnak

A polgármesterek fizetését 2021 végén emelte meg az Országgyűlés, habár pluszforrást nem adott ehhez a béreket kigazdálkodó önkormányzatoknak. A főpolgármester bruttó 1,5 millió, a megyei jogú városok és fővárosi kerületek polgármesterei bruttó 1,3 milliót keresnek havonta.

A kisebb települések polgármesterei a lakosságszám arányában kapják a fizetésüket: a 30 ezer fő feletti településeknél ez bruttó 1,1 millió, míg az 500 fő alattiaknál csupán bruttó 520 ezer forint. Ezen felül a településvezetők havonta költségtérítést is kapnak, ez az illetményük 15 százaléka.

A törvény szerint a megyei jogú városok és fővárosi kerületek leköszönő polgármesterei bruttó 3,9 millió forint végkielégítést biztosan kapnak. Ennek csak egyetlen törvényi feltétele van: október elején nyolc munkanapon belül át kell adniuk a munkakört az utódjuknak. A végkielégítés összegében a törvény nem tesz különbséget aszerint, hogy valaki hány évig volt polgármester. Ugyanannyit kap így a XII. kerületet 18 évig vezető Pokorni Zoltán és V. Naszályi Márta, aki csak egy cikluson keresztül, öt évig volt az I. kerület polgármestere.

Budapesten négy polgármester kap végkielégítést októberben:

  • Az I. kerületben a párbeszédes V. Naszály Márta kikapott a fideszes Böröcz Lászlótól, míg
  • Újpesten (IV. kerület) az exmomentumos, jelenleg DK-s Déri Tibor nem indult újra a tisztségért. A mostani alpolgármester, a DK-s Trippon Norbert lesz az utódja.
  • Hegyvidéken (XII. kerület) visszavonult a fideszes Pokorni Zoltán, októbertől a Kutyapárt társelnöke, Kovács Gergely lesz az új polgármester.
  • Zuglóban (XIV. kerület) az MSZP-s Horváth Csaba csak harmadik helyen végzett a polgármester-választáson, a momentumos Rózsa András váltja a poszton.

A megyei jogú városokban már nagyobb lesz a mozgás:

  • Baján az exmomentumos Nyirati Klárát legyőzte a fideszes Kámánné Bari Bernadett.
  • Egerben az exjobbikos Mirkóczki Ádámot a fideszes Vágner Ákos váltja.
  • Győrben a fideszes Dézsi Csaba András helyett Pintér Bence lesz a polgármester.
  • Miskolcon nem indult újra Veres Pál, és a választást a fideszes Tóth-Szántai József nyerte meg.
  • Nagykanizsán a DK-s Horváth Jácint legyőzte a regnáló polgármestert, Balogh Lászlót.
  • Salgótarjánban is váltás lesz: Fekete Zsolt után a következő öt évben a kormánypárti Kreicsi Bálint vezeti a várost.
  • Szolnokon Szalay Ferenc négy ciklus után kikapott a választáson, mostani alpolgármestere, az MSZP-s Györfi Mihály váltja a poszton.

Pokorni Zoltán kedvezménnyel vásárolhat az MKKP webshopjában

Az új képviselő-testületek megduplázhatják a leköszönő polgármesterek és alpolgármesterek végkielégítését, elismerve a teljesítményét. A megyei jogú városok és kerületek vezetői így akár bruttó 7,8 millió forinttal is búcsúzhatnának októberben. Kíváncsiak voltunk, hogy az új polgármesterek közül lesz-e olyan, aki megjutalmazná az elődjét és a távozó alpolgármestereket.

„Nem fogom kezdeményezni a végkielégítésük pénzbeli kiegészítését az önkormányzat pénzéből. De Pokorni Zoltán és Fonti Krisztina választhat valamit 10 ezer forint értékben a webshopunkból

– válaszolta lapunknak Kovács Gergely, az MKKP társelnöke, aki Hegyvidék polgármestere lesz októbertől.

Ugyancsak nem számíthat a törvényi kötelezettségen túl pluszjutalomra az MSZP-s Horváth Csaba Zuglóban. Utódja, a momentumos Rózsa András nem tartaná indokoltnak a pluszpénzt. Szerinte azoknál a polgármestereknél lenne értelme pluszjuttatásról beszélni, akik több cikluson át, eredményesen vezették a településüket, kerületüket. Horváthnál azonban szó sincs ilyenről az új kerületvezető szerint.

Horváth Csaba, a fővárosi MSZP-frakció vezetője, a XIV. kerület polgármestere felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén, a Városházán, 2023. április 26-án. Mellette Tóth József (MSZP) XIII. és Soproni Tamás (Momentum) VI. kerületi polgármester – Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Horváth Csaba, a fővárosi MSZP-frakció vezetője, a XIV. kerület polgármestere felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén, a Városházán, 2023. április 26-án. Mellette Tóth József (MSZP) XIII. és Soproni Tamás (Momentum) VI. kerületi polgármester – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Böröcz László szerint a párbeszédes V. Naszályi Márta polgármesteri munkáját több botrány is övezte az I. kerületben, és a bírósági döntés ellenére a mai napig nem szolgáltatott adatot arról, hogy kik és miért kaptak milliós jutalmakat a hivatalban. „Polgármester asszony hatalmi visszaélései – nem hajtotta végre a képviselő-testület számos döntését –, a rossz városvezetése, valamint számos botránya miatt nem tervezünk a törvényi kötelezettségen túlmutató kiegészítést megszavazni részére. Mi ezt a korszakot lezárni szeretnénk, nem pedig jutalmazni” – fogalmazott a fideszes polgármester.

„Természetesen nem fogom kezdeményezni politikusok végkielégítésének a kiegészítését. A volt polgármester csak 2023-ban 114 millió forint osztalékot vett fel cégeiből, és az orvosi, egyetemi, egyetemi kuratóriumi és polgármesteri fizetése is bruttóban összesen havi 6 millió forint körül mozgott ugyanekkor” – írta Pintér Bence, Győr októberben hivatalba lépő polgármestere.

Pintér szerint Dézsi vezetése alatt a csőd szélére került Győr 2022-ben, „a megszorítás pedig nem az önkormányzati luxusautók leépítését, eladását, vagy visszaadását jelentette, hanem az óvónők juttatásainak a leépítését, és sehol az országban nem volt annyi önkormányzati intézménybezárás, mint Győrben.

A volt polgármester rossz gazdája volt a városnak, nincs érv amellett, hogy további adófizetői pénzeket adjunk neki”

– tette hozzá a megválasztott győri polgármester.

Nem kíván jutalmat adni a vesztes polgármesternek és alpolgármestereknek Horváth Jácint, Nagykanizsa új polgármestere, és a fideszes Vágner Ákos sem terjeszt be ilyen javaslatot az új egri képviselő-testületnek. „A leköszönő polgármester, valamint alpolgármesterek elmúlt 5 éves munkáját nem tisztem értékelni további juttatással” – írta Vágner, aki az exjobbikos Mirkóczki Ádámot váltja október 1-jén.

„Személyes érintettség miatt és Szolnok város jelenlegi anyagi helyzetének ismeretében az illetmény kiegészítést nem fogom kezdeményezni” – válaszolta a Telexnek az MSZP-s Györfi Mihály, Szolnok megválasztott polgármestere, aki ebben a ciklusban Szalay Ferenc alpolgármestereként dolgozott.

Baján már elkülönítette a képviselő-testület az éves költségvetésben a jogszabály alapján járó 3-3 havi illetményt a leköszönő Nyirati Klára polgármester és alpolgármesterek végkielégítésének kifizetésére. A város új polgármestere, Kámánné Bari Bernadett, lapunknak azt írta: a javaslatot a testület egyhangúlag szavazta meg a múlt heti ülésen. „Ez az előterjesztés egyébként egybevág az előző »ciklusváltás« során alkalmazott gyakorlattal, hiszen 2019-ben sem került sor a jogszabálytól eltérő mértékű (magasabb összegű) végkielégítés kifizetésére a távozó vezetők részére.”

Miskolcon is közgyűlés elé került múlt héten a polgármester és az alpolgármesterek törvényileg kötelező végkielégítésének kifizetése. A borsod24.hu cikke szerint a képviselő-testület Veres Pál esetében megszavazta, ám a három alpolgármesternél nem fogadta el a javaslatot. A jegyző jelezte, hogy a döntés nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, ezért a kérdést a következő ülésen újra napirendre kell tűzni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!