Magyarországra érkezett a csádi elnök

2024. szeptember 7. – 22:53

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat este Magyarországra érkezett a Csádi Köztársaság elnöke, Mahamat Idriss Déby Itnó – derül ki Nagy István agrárminiszter Facebook-posztjából.

„Köszöntjük Mahamat Idriss Déby Itnót, a Csádi Köztársaság elnökét hazánkban” – írja oldalán a miniszter.

A csádi elnök a Pekingben megrendezett Kína-Afrika-csúcstalálkozó után utazott Budapestre, hogy a Csád és Magyarország közötti biztonsági együttműködési megállapodásokat véglegesítésék – értesült korábban Tchad One.

A Szabad Európa korábban arról írt, hogy Débyt már júniusban Budapestre várták, alig három héttel a megválasztása után. Akkor az elnök azért nem tudott eljönni, mert fegyveres incidensek történtek Csádban a hadsereg és iszlamista csoportok között.

A biztonsági megállapodások részeként nagyjából száz magyar katonát küldenének Csádba a helyi biztonsági erők kiképzésére. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tavaly október 13-án jelentette be, hogy a kormány 200 magyar katonát küld a polgárháborús Csádba a Száhel-övezeti migrációs válság megfékezése érdekében. A parlament tavaly november 6-án szavazta meg a katonai missziót, de már hetekkel a bejelentés – és parlamenti szavazás – előtt arról döntött a kormány, hogy 817 milliót ad egy csádi humanitárius, képzési és fejlesztési központ létrehozására.

A honvédelmi miniszter kabinetjének tagjaként a csádi katonai misszió előkészítésében részt vett Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár is. Arról még nincs döntés, hogy pontosan mikor indulnak Csádba a magyar katonák. Hogy mi lehet a magyar kormány célja a csádi misszióval, arról szakértők is csak találgatnak. A VSquare oknyomozó portál információi szerint a magyar kormány katonai hírszerző központot akar létrehozni Csádban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!