VSquare: A magyar kormány katonai hírszerző központot akar létrehozni Csádban

2024. május 10. – 09:59

VSquare: A magyar kormány katonai hírszerző központot akar létrehozni Csádban
Támogatói ünneplik Mahamat Idriss Deby Itno győzelmét – Fotó: Issouf Sanogo / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mahamat Idriss Déby Itno eddigi ideiglenes államfő nyerte az elnökválasztást Csádban, írja a BBC.

Az afrikai ország vezetését átvevő, katonai junta élén álló tábornok a leadott szavazatok 61,3 százalékát szerezte meg, míg legközelebbi riválisa, a hivatalban lévő miniszterelnök, Succes Masra a szavazatok 18,53 százalékát kapta.

A 40 éves Déby tábornokot a hadsereg iktatta be Csád vezetőjének, miután apja, Idriss Déby Itno 2021 áprilisában meghalt a lázadókkal vívott harcban. Győzelme azt jelenti, hogy a Déby család 34 éves uralma folytatódik. A katonák másfél éves átmeneti időszak után szabad választásokat ígértek, ezt annak lejártával meghosszabbították, és Débyt jelölték államfőnek.

Közvetlenül a választási eredmények kihirdetése előtt Masra miniszterelnök a Facebookon magát hirdette ki nyertesként, és híveinek azt üzente: Déby ellopja a győzelmet a néptől, álljanak ellen ennek.

A választás ideiglenes eredményét 48 órán belül be kell nyújtani az Alkotmánytanácsnak, az után hirdetik ki a végleges eredményt.

A VSquare hírlevelében azt írja, hogy a magyar kormány katonai hírszerző központot akar létrehozni Csádban. Egy biztonságpolitikai ügyekért felelős közép-európai kormánytisztviselő szerint a csádi misszió állítólagos „terrorizmusellenes és migráció-ellenőrző” céljai csupán ürügyet jelentenek. A honvédelmi miniszter kabinetjének tagjaként a csádi katonai misszió előkészítésében részt vett Orbán Viktor fia, Orbán Gáspár is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!