A papírformának megfelelően a kormány újra meghosszabbította a bevándorlás okozta válsághelyzetet

2024. szeptember 3. – 07:19

Másolás

Vágólapra másolva

Mielőtt lejárt volna, a kormány ismét meghosszabbította „a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” Magyarországon, amely így 2025. március 7-ig biztosan hatályban marad – derült ki a Magyar Közlönyben hétfő este megjelent kormányrendeletből. Az Orbán Viktor által aláírt új rendelet szeptember 6-án lép hatályba.

Magyarország az elmúlt években a válság- és veszélyhelyzetek országává vált. A „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet” először 2016 márciusában hirdették ki, azóta mindig meghosszabbítják, legutóbb idén márciusban. Emellett az országban 2022 májusa óta „háborús veszélyhelyzet” is érvényben van, egy február közepi törvényjavaslat már ennek az újabb meghosszabbítására is javaslatot tett.

A rendkívüli jogrendek lényege elvileg az, hogy a kormány hatékonyan és gyorsan tudjon reagálni a felmerülő problémákra. A háborús veszélyhelyzetre hivatkozva azonban több olyan rendeletet is kiadtak, amelyek nehezen vagy szinte sehogy sem magyarázhatók a szomszédban zajló orosz–ukrán háborúval. 2022-ben 267 kormányrendeletet hirdettek ki különböző veszélyhelyzetekre hivatkozva, ez az összes jogszabály 18,5 százaléka, a kormányrendeletek 41,5 százaléka volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!