Újabb fél évvel hosszabbítaná meg a kormány a háborús veszélyhelyzetet

2024. február 21. – 20:47

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb fél évvel hosszabbítaná meg a kormány a háborús veszélyhelyzetet egy szerdán beadott törvényjavaslat szerint – vette észre a 24.hu.

Legutóbb tavaly novemberben lehetett hallani arról, hogy a magyar parlament ismét meghosszabbította 180 nappal a háborús veszélyhelyzetet. Néhány hónapos kihagyással 2020 márciusa óta váltják egymást a válsághelyzetek Magyarországon – a koronavírus alatt kezdődött, de miután 2022-ben Oroszország lerohanta Ukrajnát, elindult hazánkban a háborús veszélyhelyzet.

A legutóbbi veszélyhelyzeti időszak május 24-én járna le, de az Igazságügyi Minisztérium ismét benyújtotta a hosszabbítási törvényjavaslatot.

„Annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit, a kormány a veszélyhelyzet további 180 nappal történő meghosszabbítására tesz javaslatot”

– indokolja a kormány.

A javaslatról a parlament fog dönteni a jövő hét hétfőn kezdődő tavaszi ülési időszakban. Ha kétharmados többséggel ismét megszavazzák, újabb 180 nappal kitolódna a háborús időszak, amely november 19-én érne véget. A háborús veszélyhelyzettel folytatódhatna a rendeleti kormányzás Magyarországon – a kormányt így továbbra is különleges jogokkal felruházva. A témával ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!