Magyar Pétert nem engedték be a Honvédkórház VIP-osztályára, de a kórházban körbevezette a főigazgató

2024. augusztus 22. – 09:01

Magyar Pétert nem engedték be a Honvédkórház VIP-osztályára, de a kórházban körbevezette a főigazgató
A főigazgatója és Magyar Pétert a Honvédkórház Dózsa György úti telephelyén 2024. augusztus 22-én – Fotó: Zách Dániel / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke csütörtökön nem sokkal kilenc óra előtt megérkezett az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház Papp Károly utcai főbejárata elé, ahol több sajtómunkatárs várta. Magyar Péter szerdán a Facebook-oldalán jelentette be, hogy csütörtökön reggel a Honvédkórház „speciális rendeltetésű osztályára”, azaz VIP-osztályára megy, ahova elhívta Takács Péter egészségügyi államtitkárt is. Az államtitkár nem ment el a találkozóra. A Tisza Párt elnöke azért szeretett volna bemenni a VIP-osztályra, hogy megmutassa a magyar embereknek, milyen körülmények között gyógyulhatnak a kormány tagjai.

Magyar Pétert egy biztonsági őr kísérte fel a kórház emeletére, ott találkozott a kórház főigazgatójával. A VIP-osztály bejáratáig mehetett, azonban az osztályra nem engedték be, nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva. A főigazgató szerint a Belügyminisztériumnak kell engedélyt adnia arra, hogy beengedjék Magyarékat arra az osztályra, ahol lehallgatástól védettek a helyiségek és golyóállók az ablakok.

A kórház főigazgatója szerint a speciális osztályt is egyszerre adták át a főépülettel, 2007-ben. Hat kórterem van a részlegen, de ugyanaz a klíma-rendszer működik, az ellátást is ugyanazok az orvosok, nővérek végzik.

A főigazgató fogadta Magyar Pétert a Honvédkórházban 2024. augusztus 22-én – Fotó: Zách Dániel / Telex A főigazgató fogadta Magyar Pétert a Honvédkórházban 2024. augusztus 22-én – Fotó: Zách Dániel / Telex
A főigazgató fogadta Magyar Pétert a Honvédkórházban 2024. augusztus 22-én – Fotó: Zách Dániel / Telex

Helyszíni tudósítónk szerint szokatlanul sok, öt valtonos biztonsági őr állt az ajtóban már reggel nyolckor. Magyart elkísérte Kulja András orvos is, aki a Tisza Párt EP-képviselője. Magyar Pétert az emeleten a kórház jogásza is fogadta.

Miután a VIP-részlegre nem mehetett be, Magyart a kórház többi részén vezették körbe. Megnézhetett például egy férfi mosdót, ahol nem volt fertőtlenítőszer, és ahol négyből egy piszoár működött. A kórházigazgató szerint most fogyhatott ki a fertőtlenítő, gondoskodnak a pótlásáról, de a folyosón van fertőtlenítő. WC-papír azért volt a mosdókban.

Magyar Péter felhozta azt a problémát is, hogy az osztályokon elszaporodtak a csótányok. A főigazgató is elismerte, hogy küzdenek csótányokkal, csapdákat tesznek ki a kórházban, „a kettes telephelyen folyik ellenük a háború” – mondta.

Magyar Péter a Honvédkórház egyik férni mosdójában – Fotó: Zách Dániel / Telex
Magyar Péter a Honvédkórház egyik férni mosdójában – Fotó: Zách Dániel / Telex

Magyar ezután egy olyan Honvédkórházba járó kismama üzenetét olvasta fel, aki nem kapott időpontot a 20 hetes ultrahangra, ezért elment magánrendelésre több mint 50 ezer forintért. A főigazgató elismerte, hogy augusztusban voltak nehézségeik a beosztással, de utánanéz a konkrét esetnek.

Magyar Péter csapata fél 11 előtt átment a Honvédkórház Dózsa György úti telephelyére. Itt a belső udvarra mentek be először, ahonnan látszódtak a romos erkélyek. A főigazgató azt mondta: meg szokták kérni a pácienseket, hogy ne menjenek ki az erkélyekre, de arra a kérdésre nem tudott válaszolni, hogy az erkélyek egyébként életveszélyesek-e. A főigazgató szerint ők az orvosszakmai kérdésekért felelősek, az épületet nem ők biztosítják.

Magyar Péter és a Honvédkórház főigazgatója a Honvédkórház Dózsa György úti telephelyén – Fotó: Zách Dániel / Telex Magyar Péter és a Honvédkórház főigazgatója a Honvédkórház Dózsa György úti telephelyén – Fotó: Zách Dániel / Telex
Magyar Péter és a Honvédkórház főigazgatója a Honvédkórház Dózsa György úti telephelyén – Fotó: Zách Dániel / Telex

A főigazgató az urológia osztályon egy üres kortermet is megmutatott Magyarnak. A kórteremhez külön mosdó tartozott. Az osztályon klímaberendezés is működik. A főigazgató szerint igaz volt probléma nyáron a klíma működésével, de szerinte ezt megoldották.

Ezután átmentek a gasztroenterológiai részlegre, ami fél éve nem működik. A betegeket máshol látják el, de a részleg nincs lezárva, a folyosón viszont sötét van. A főigazgató a Telex kérdésére azt mondta, hogy jó lenne, ha mozgásérzékelős lenne a világítás azokon a folyósokon, ahol át lehet járni, de ez egy folyamat. A főigazgató szerint az ápolást csak úgy tudják biztosítani, ha átszerveznek osztályokat. Nem általános a hiány, a képzett szakápolókból nagyobb a hiány, néhány tucat ápolót fel tudnánk venni, mondta a főigazgató, aki szerint amúgy állandóan küzdenek szakemberhiánnyal.

Üres kórterem a kórház urológiai osztályán – Fotó: Zách Dániel / Telex
Üres kórterem a kórház urológiai osztályán – Fotó: Zách Dániel / Telex

Magyar Pétert a szülészetre is beengedték. A Tisza Párt elnöke erről azt mondta, a szülőszobán jók a körülmények, minden helyiség klimatizált. Az osztályon kettő császármetszéses műtő van, Kalmár László osztályvezető főorvos azt mondta: a szülések körülbelül fele végződik császármetszéssel. Ennek az is az oka, hogy ide sok komplikált eset érkezik. De az is előfordul, hogy az orvosok helyett a betegek maguk szeretnének császármetszést a hüvelyi szülés helyett. Kalmár László szerint ha probléma van egy szülés közben, az emberek fejében az az első gondolat, hol hibázott az orvos. Abba bele sem gondolnak az emberek, hogy „hozott anyagból dolgoznak”. „100 terhes nőből 75 akkor is megszül a bokor alatt, ha nem látja orvos, mi azért vagyunk, mert senki nem tudja, hogy ő benne van-e a 75-ben” – mondta az osztályvezető. Kalmár László szerint két órával a szülés után lehet elmondani azt, hogy ez egy normál szülés volt. Szerinte az otthonszülésnek komoly kockázata van. A terhespatológián viszont nincs klíma, az erkélyre nem lehet kimenni omlásveszély miatt.

A Honvédkórház Dózsa György úti telephelyén a szülőszobákban van klíma, a terhespatológián nincsen – Fotó: Zách Dániel / Telex A Honvédkórház Dózsa György úti telephelyén a szülőszobákban van klíma, a terhespatológián nincsen – Fotó: Zách Dániel / Telex
A Honvédkórház Dózsa György úti telephelyén a szülőszobákban van klíma, a terhespatológián nincsen – Fotó: Zách Dániel / Telex

Magyar végül nem sokkal dél után fejezte be a túráját, de azt ígérte, hogy egy másik alkalommal egy másik telephelyen azt folytatni fogja.

Takács Péter Magyarnak: Ha valaki szakértője a VIP-életérzésnek, az éppen te vagy!

„Örülök, hogy Takács Péter egészségügyi államtitkárnak elnyerte tetszését tegnap este a Karmelita csodás teraszáról a grandiózus tűzijáték, amelynek bekerülési költségéből majdnem minden kórházi klímát fel lehetett volna újítani” – írta posztjában szerdán Magyar. Szerinte a propaganda százmilliókból hirdeti, hogy a magyar kórházakban minden rendben van és hogy a Fidesz kormánynak köszönhetően szinte minden magyar kórház megújult.

Takács Péter államtitkár csütörtökön a Facebook-oldalán reagált Magyar meghívására. „Különösen nagy pofátlanság, hogy éppen te hergelsz VIP-ellátást emlegetve, hiszen ha valaki szakértője a VIP-életérzésnek, az éppen te vagy!” – írta az államtitkár. Szerinte nem is olyan régen még Magyar Péter követelt magának és rokonainak VIP-ellátást. Ezt bizonyítani tudja üzenetváltásokkal, amiket a nyilvánosság elé tud tárni. „A luxus, a kivételezettség, a VIP-élmény bűvöletében élsz. A kórházak ellen indított hecckampányod is csak azt a célt szolgálja, hogy eltereld a figyelmet a rongyrázó életviteledből fakadó botrányokról” – írta Takács Péter Magyarnak. Szerinte amit Magyar VIP-nek nevez, az valójában a Speciális Rendeltetésű Centrum, ahol olyan betegek kezelése zajlik, akiknek biztonsági szempontból indokolt a fokozott védelme.

Magyar Péter a VIP-szobába nem jutott be, arról a kórház egyik dolgozója mutatott egy felvételt a sajtónak – Fotó: Zách Dániel / Telex
Magyar Péter a VIP-szobába nem jutott be, arról a kórház egyik dolgozója mutatott egy felvételt a sajtónak – Fotó: Zách Dániel / Telex

Magyar Péter a múlt héten jelentette be, hogy feljelentést tesz a kórházi klímák ügyében foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és annak minősített esete a több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

A Tisza Párt közleménye szerint a feljelentést azért teszi a politikus, mert „a kormányzati szervek és egyes egészségügyi intézmények vezetői elmulasztották a kórházi klíma berendezések kötelező fertőtlenítését, karbantartását és javítását, illetőleg a magyar egészségügyi intézményekben az alapvető higiéniai szabályok betartását, betartatását és a kórházi mosdók fertőtlenítőszerrel és szappannal való ellátását.”

A feljelentés előzménye, hogy a nyári kánikula miatt sok kórházban elromlottak a légkondik, ezért a kormány hirtelen húsz intézményben átfogó programot indított a hűtési rendszerek javítására. Eközben Magyar Péter „kórházjáró körútra” indult, hogy megmérje a kórtermek és a műtők hőmérsékletét.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára az ATV Egyenes beszéd című műsorában reagált Magyar Péter kórházjárására. „Nincs kolbászból a kerítés, de folyamatosan és nagyon keményen dolgozunk, hogy a magyar egészségügyi dolgozók megbecsülve érezzék magukat, a betegek pedig úgy érezzék, hogy megfelelő ellátást kapnak” – mondta akkor az államtitkár. Takács hozzátette, szerinte „Magyar Péter föltalálta a clickbait politizálást, hangzatos cím, de semmi tartalom. Én mindig is annak a híve vagyok, hogy akkor üljünk le, nézzünk a számok mögé, és hogyha probléma van, akkor a megfelelő forrást a kormány oda allokálni fogja.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!