Nincs még együttműködési megállapodás a Szuverenitásvédelmi Hivatal és az MNB között

2024. augusztus 13. – 08:00

Másolás

Vágólapra másolva


Az Átlátszó által kiperelt dokumentumokból derült ki, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetője, Lánczi Tamás több állami szervtől kérte, hogy végezzenek folyamatos „szuverenitásvédelmi” információgyűjtést, és a begyűjtött adatokat küldjék meg a hivatalnak. A Magyar Nemzeti Banktól (MNB) például azt kérte a hivatal, hogy „a szuverenitásvédelmi törvény szempontjából megalkotott” kimutatásokat kapjon magánszemélyek és cégek bankszámlájára érkező utalásokról.

Szintén a kiperelt dokumentumokból derült ki, hogy Matolcsy György, az MNB elnöke április végén kelt válaszában megköszönte a Szuverenitásvédelmi Hivatal megkeresését, és az együttműködés „konkrét elemeinek kidolgozása érdekében” Farkas Ákoshoz, az MNB felügyeleti koordinációs igazgatójához irányította őket. Válaszlevelében utalt arra is, hogy együttműködési megállapodás jön létre a két szervezet között.

Az RTL Híradónak most azt mondta az MNB, hogy jelenleg nincs együttműködési megállapodás a jegybank és a Szuverenitásvédelmi Hivatal között. Az együttműködési megállapodások során az MNB köteles betartani a hatályos EU-s és magyarországi jogszabályi előírásokat, közölték.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal egészen pontosan azt kérte az MNB-től, hogy „kimutatható lehessen az egyes pénzintézetek ügyfelei számláin”, hogy milyen „utalások és átvezetések történnek”, illetve hogy a hivatal kapjon a „szuverenitásvédelmi törvény szemszögéből megalkotott” kimutatásokat, „amelyek alkalmasak a projekt cégek és ad-hoc, magánszemélyekre vonatkozó, a szuverenitásvédelmi törvényben foglalt tényállás kimerítésére”.

A február elsejével felálló hivatal elvileg a „külföldi beavatkozásra utaló folyamatokat” vizsgálhatja, de gyakorlatilag bárkit és bármikor ellenőrizhet, még megindokolni sem kell, kit és miért vesz célba. Bár a kormányból többen tagadták, hogy a független sajtót akarják megregulázni ezzel, mégis elsőként az Átlátszó és a Transparency International Magyarország ellen indított átfogó jellegű vizsgálatot Szuverenitásvédelmi Hivatal, amelynek vezetője civilek listázással szerzett hírnevet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!