Magyarországnak 7716 fős férőhelyet kellene kialakítania a határon az EU új menekültügyi rendszeréhez

2024. augusztus 9. – 22:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság pénteken nyilvánosságra hozta a határon lefolytatott eljáráshoz kötelezően létrehozandó, megfelelő kapacitásról szóló végrehajtási határozatát – írta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében. A Magyarország által ellenzett migrációs paktum egyes rendelkezéseinek végrehajtása érdekében Magyarországnak és Olaszországnak az EU külső határain összesen 15 332 (Magyarországnak 7716, Olaszországnak 8016) férőhelyet kellene állandó jelleggel a határ mentén fenntartania, és a végrehajtás első évében akár 31 464 fő esetén a határon eljárást lefolytatni.

Ez Bóka szerint a létrehozandó teljes befogadási kapacitás több mint fele. A bejegyzés szerint az ezután években a határon lefolytatott eljárást a teljes befogadási kapacitás akár három-négyszerese erejéig is biztosítani kellene – fűzte hozzá az MTI szerint. „A többi tagállam részesedése messze elmarad ezektől a számoktól. Mindezt azért, mert a hazánk által megakadályozott illegális belépések száma kimagasló volt az előző években” – írja Bóka János.

Az EU épp átalakítja a menekültügyi rendszerét, amivel például a gyaníthatóan alaptalan és várhatóan elutasított kérelmezőknél bevezet egy gyorsított „határeljárást”, addig pedig a határ közelében kell tartani őket (akár kifejezetten tranzitzónában). Ha egy menedékkérelmet elutasítottak egy tagállamban, onnantól másikban sem lehet próbálkozni. A csomag kulcselemeit a tagállamok – az Európai Parlament után – idén májusban szavazták meg. (Arról, hogy miért kezdett emiatt a magyar kormány migránsgettózni és ez hogyan függ össze a közelmúltbeli, 80 milliárdos bírságot érő menekültügyi rendszerrel, itt írtunk bővebben.)

A csomag nagy részét 2026 júniusától kell végrehajtani, a kormányoknak pedig december 12-ig kell kidolgozniuk a nemzeti végrehajtási terveiket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!