A fideszes vezetést elküldő Paksnak annyival kevesebb lesz a pénze, hogy egy 4,3 milliárdos buszbeszerzést is visszamond

2024. augusztus 6. – 15:13

A fideszes vezetést elküldő Paksnak annyival kevesebb lesz a pénze, hogy egy 4,3 milliárdos buszbeszerzést is visszamond
Rendkívüli ülésen szavazott a paksi önkormányzat – Fotó: Simor Dániel / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Újra kell gondolnunk, hogy mire van és mire nincs pénzünk” – mondta Paks októberben hivatalba lépő ellenzéki polgármestere azon a rendkívüli ülésen, amelyen a testület döntött a város költségvetésének módosításáról, miután a kormány egy rendelettel elvonta a város 19 milliárdos költségvetéséből azt a 7 milliárd forintot, amelyet a paksi atomerőmű fizet iparűzési és ingatlanadó formájában Paksnak.

Az ukrajnai háborús helyzetre vonatkozó rendelet azután született, hogy 26 év után Pakson vereséget szenvedett az önkormányzati választáson a Fidesz, így októbertől a település vezetését ellenzéki polgármester, az egykor MSZP-s kötődésű Heringes Anita és a Paksi Deák Ferenc Egyesület veszi át, a Fidesz helyben ellenzékbe szorul.

A rendelet szerint a paksi atomerőmű területét különleges gazdasági övezetté nyilvánítják.

Az augusztus elsején megjelent kormányhatározat már az idei évet is érinti – az évre esően arányosan körülbelül 3 milliárd forintot –, így az ülésen a város döntött arról, hogy már szerdától a város nem vállal egymillió forintnál nagyobb újabb kötelezettséget. Döntöttek arról is, hogy ha el is nyeri a város közlekedésért felelős cége a vissza nem térítendő 4,3 milliárdos támogatást buszbeszerzésre, arról inkább lemondanak, hogy a későbbi, fenntartással járó költségek ne terheljék a város megkurtított költségvetését.

Heringes Anita a pályázatok teljes átnézését javasolta, felvetve, hogy a félmillió forintnál nagyobb – nem béreket érintő – kifizetéseket is vizsgálják felül. Külön kitért a tanácsadói szerződésekre, javasolva a még hivatalban lévő fideszes Szabó Péter polgármesternek, hogy a saját tanácsadói szerződéseit is vizsgálja felül. Ezekről a felvetésekről az ülésen nem született döntés.

A rendelet miatt kedden tüntetést tartanak a városháza előtt az októberben hivatalba lépő képviselők, tiltakozva a város költségvetésének 37 százalékát kitevő elvonás ellen.

Bár a Telexnek nyilatkozva a még hivatalban lévő polgármester elmondta, érvénybe lépéséig nem volt tudomása a rendeletről, és azt sajnálattal vette tudomásul, szerinte „a kormányzat nem fogja elengedni a város kezét”, így a szükséges fejlesztések megvalósulnak.

Volt már jel arra, hogy a kormányzat elvonhatja ellenzéki vezetés esetén a város fő bevételét jelentő, az atomerőműtől származó iparűzési adót, amelyet így a – fideszes többségű – Tolna vármegyei és a Bács-Kiskun vármegyei önkormányzat kap. Heringes Anita a megválasztása után már úgy nyilatkozott, „öt nehéz év elé nézünk”.

A paksi pénzek elvonásáról – amelyhez hasonló korábban Gödön, Iváncsán és Mosonmagyaróváron történt – itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!