Orbán Balázs: Húha! Szögezzük le, Magyarországot nem lehet elhallgattatni

2024. július 16. – 08:24

Másolás

Vágólapra másolva

Békepárti Fidesz, háborúpárti Európa, Trump mint a világ megmentője – nagyjából ezen a vonalon mozgott Orbán Balázs Mandiner-interjúja. Orbán Viktor politikai igazgatója már a Magyar Nemzetnek is beszélt arról, hogy mit gondol, miért támadják a miniszterelnököt moszkvai és pekingi látogatása miatt.

„Nekünk van mondanivalónk és mozgásterünk ezen a téren, tudunk tenni az ügy, a béke előmozdítása érdekében, így egyenesen morális kötelességünk, hogy lépjünk – mondta most a Mandinernek. – Nem túlzás: talán a modern kor előtt volt olyan utoljára, hogy hazánk ilyen szintű világpolitikai folyamatok alakításában tudott közreműködni.”

Azt mondta, hogy az ukrán győzelem nem reális cél, ezt a 2022 februárja óta eltelt időszak is igazolja. „Egy atomhatalmat nem lehet konvencionális hadviseléssel legyűrni, legalábbis a harmadik világháború kirobbantása nélkül ez semmiképp sem lehetséges.”

A moszkvai útnak szerinte az volt a lényege, hogy megtörje a jeget, „Orbán Viktor két hét alatt leszervezte a tárgyalásokat, és bebizonyította, hogy mindkét féllel lehet értelmesen beszélni, feltérképezve a valós motivációikat”. Nagy reményeket fűz ahhoz, hogy ha Donald Trump lesz a következő amerikai elnök, „béke mindenképp lesz”. Azt is hozzátette, hogy két nappal a Trump elleni merénylet előtt találkozott a volt elnökkel, aki azt mondta neki: mindent megtettek eddig is, hogy megállítsák.

„Húha! Szögezzük le: Magyarországot nem lehet elhallgattatni. Sőt, Magyarország hangját mindenütt hallják a világon” – jelentette ki, mikor arról kérdezték, mit szól ahhoz, hogy az európai vezetők nehezményezik Orbán Viktor moszkvai látogatását. „A miniszterelnök focis hasonlattal élve azt szokta mondani: nem ott kell lenni, ahol a labda van, hanem ott, ahol lesz! Ebben a helyzetben ez nagyon igaz.”

Orbán Viktor miniszterelnök az utóbbi két hétben négy országba látogatott el: először Volodimir Zelenszkijjel találkozott Kijevben, majd ellátogatott Moszkvába is, ahol az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal beszélt. Ezután Pekingbe repült, ott Hszi Csin-ping kínai elnök fogadta a magyar kormányfőt. A következő állomás a washingtoni NATO-csúcs volt, ahol kezet fogott Joe Bidennel, de a Floridában tartózkodó Donald Trumppal is találkozott, akit két nappal később lőttek meg pennsylvaniai választási gyűlésén. A Trump elleni merényletről szóló cikkeinket itt olvashatja.

Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn hivatalosan is bejelentette, hogy a testület csak alacsonyabb szinten képviselteti magát a magyar elnökség által szervezett informális tanácskozásokon. Eric Mamer azt írta az X-en, hogy a Bizottság az uniós biztosok helyett csak más tisztségviselőket küld a találkozókra, vagyis ezeken a tanácskozásokon az EB részéről csak az adott szakterületért felelős magas rangú köztisztviselők vesznek részt, a témát politikai szinten felügyelő biztosok viszont nem.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!