Magyar Péter szerint a Fidesz határon túli egyéni választókerületeket akar létrehozni

2024. július 14. – 21:32

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap reggeli ígéretének megfelelően egyórás YouTube-élőben jelentkezett be Magyar Péter, aki innentől minden héten szeretné hasonló keretek közt átbeszélni az éppen aktuális történéseket. Magyar egyebek mellett arról beszélt, hogy teljes körű konzultációt akarnak indítani, és részletes programmal kényszerítenék rá a Fideszt a szakmai párbeszédre, és azt is mondta, hogy

  • információik szerint az önkormányzati és EP-választások eredménye miatt a Fidesz átrajzolná a választókörzeteket;
  • és állítólag egyéni választói körzeteket akar kialakítani a környező országok magyarlakta területein.

Magyar szerint sok olyan körzet van, ahol a Tisza Párt már most győzött volna, ha országgyűlési választás lett volna, ami szerinte a Fideszben okozott némi pánikot, és vannak olyan információik, hogy elkezdték a körzetek átírását. Mint mondta, már ősszel kijöhet ezzel a Fidesz, és hozzátette, hogy ha ez megtörténik, meg fogják vizsgálni őket, és ha indokolt, bíróságon támadják meg őket.

A Tisza Párt alelnöke ezután arról beszélt, hogy a határon túli magyarok szavazhatnak levélben, a külföldön élők viszont nem – feltéve, hogy nincsen magyar lakcímük –, de szerinte nagyobb probléma, hogy egy hozzájuk eljutott hír alapján a Fidesz hét egyéni választói körzetet alakítana ki Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken, a Délvidéken. Megkerestük a miniszterelnök sajtófőnökét és a Miniszterelnökséget is, hogy reagáljanak Magyar állításaira. A Kormányzati Tájékoztatási Központ annyit reagált, hogy

„ostobaságokkal nem foglalkozunk.”

A politikus ezenkívül arról beszélt, hogy a Donald Trump elleni merénylet is jól mutatja, hogy fel kell hagyni a politikai gyűlöletbeszéddel, és azt is mondta, hogy Orbánék új frakciója súlytalan lesz az EP-ben. A Tisza Párt a Néppárthoz csatlakozott, erről azt mondta, hogy a magyar érdekeket fogják szem előtt tartani. Magyar bejelentette, hogy teljes körű konzultációt akarnak indítani az országban, és részletes programot alkotnának, hogy a Fidesznek muszáj legyen szakmai vitát folytatni.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal június végén bejelentett vizsgálódásai nyomán a sajtószabadság is felmerült. Magyar azt mondta, továbbra is kiállnak emellett, és tüntetéseket is fognak szervezni, ha úgy érzik, hogy az Átlátszót, a Telexet vagy a 444-et fenyegeti a szervezet. Hozzátette, a közmédia helyzete sincs elfelejtve. Magyar egyébként elnézést kért a 444-től, amiért azzal vádolta a lapot, hogy forráskritika nélkül átvett egy cikket a Riposttól, mert azóta rájött, hogy nem is ők voltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!