Enyhítették a propagandaplakátokat rongáló pécsi aktivista büntetését, de az ügynek még nincs vége

2024. június 27. – 16:52

Enyhítették a propagandaplakátokat rongáló pécsi aktivista büntetését, de az ügynek még nincs vége
Heindl Péter a Pécsi Törvényszék előtt – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Heindl Péter jogász-aktivista büntetését másodfokon a Pécsi Törvényszék a lehető legenyhébbre, megrovásra módosította és a csütörtöki tárgyaláson végre az is kiderült, hogy kik a folytatólagos plakátrongálás károsultjai. A határozat ellen az ügyészség és a vádlott is fellebbez. Heindl továbbra is úgy véli, hogy ennek az ügynek messze nem a károkozásról kellene szólnia, hanem arról, hogy a kormányzati propagandával az állam a saját törvényei és európai uniós jogszabályok ellen vét.

Heindl Péter emberjogi aktivista 2015 óta számtalan esetben és sok helyszínen festette le, írta át, ragasztotta le a kormánypropagandát terjesztő közterületi plakátokat, oszlopokat és táblákat. Legutóbb éppen ennek az ügynek a tárgyalása után, a Pécsi Törvényszék épülete előtt preparált ki saját készítésű csirízzel, előzetesen legyártott felirattal egyet. Mindezt azért csinálja, mert az ügyészséghez és a nemzeti választási bizottsághoz benyújtott panaszai nem vezettek eredményre. Álláspontja szerint – amit az Európai Parlament 2022-es állásfoglalásával és az EBESZ jelentésével támasztott alá – a kormányzat miatt a magyar állam függetlensége nem biztosított, pártérdekek mentén avatkozik be a választásokba. Heindl Péter pedig minden eszközzel fel szeretné erre hívni a figyelmet.

A törvényszék most arra jutott, hogy első fokon ugyan nem történtek eljárásbeli hibák, azonban egyáltalán nem sikerült megállapítani, hogy a plakátrongálásnak ki is a sértettje: a megrendelő miniszterelnökség vagy esetleg a hirdetőcégek. A cégek üzleti titokra hivatkozva nem adták ki a kormányzati plakátokról szóló szerződéseket a bíróságnak, de nyilatkozatot tettek. A Pont Reklám és a JCDecaux szerint őket valójában nem érte kár, illetve a korábban véltnél jóval kevesebb kár keletkezett, ugyanis a rongálás idején már nem is kellett volna kint lennie a plakátoknak, így nem lépett fel javítási költség. A JCDecaux szerint ráadásul csak most szereztek tudomást arról, hogy ők is érintettek lehetnek ebben az ügyben.

Az ügyészség viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban, a nyomozás során már a cég más, felelős vezetői tudtak az ügyről, nyilatkoztak is. A Publimonttal gyakran együttműködő Mahír Citypostert nettó 34 500 Ft kár érte, ám ezt nem kívánták érvényesíteni. Egyedül a 2023-ban 2,5 milliárd forintos nettó árbevételt elérő Esma Reklám Zrt. fogalmazott meg polgárjogi igényt, őket 22 ezer forintot kár érte, ennek a bíróság helyet is adott. Ugyanakkor ez messze elmarad az első fokon eljáró bíróság által, minden megrongált plakát után megállapított, összesen 190 ezer forintos kártól.

A bíróság a határozat indoklásában kifejtette, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának a vagyoni vagy testi kár okozása korlátot szab. Továbbá fontos szempont volt, hogy a plakátok átírását falfirkaként – a bíróságot kötelező jogegységi gyakorlatnak megfelelően –, vagyis bűncselekményként kell értékelni. Végül a törvényszék az első fokon kiszabott egy év próbára bocsátást is enyhítette, Heindl Péter megrovást kapott. A vád és vádlott is jelezte, hogy továbbviszik az ügyet.

Van másik

Heindl Péter másik plakátrongálási ügyét szerdán tárgyalta a Pécsi Járásbíróság. Az eset nagyon hasonló, azonban itt már rögtön az első fokú eljárásban vizsgálják, hogy valójában ki a sértett. Heindl beszámolója szerint ott is hasonló bizonyítási problémák merülhetnek fel, ugyanis a rongálás idején már nem volt élő szerződése a hirdető cégeknek a megrendelővel, vagyis a CÖF-CÖKA által alapított Kövess Minket 2022 Kft.-vel. Az érintett cégek képviselőit jövő szerdára idézte be a bíróság. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az átfestett plakát a Pécsi Tudományegyetem egyik iskolájának udvarán állt, és szerződésük szerint az intézménnyel szerződő cég nem is értékesíthetett volna ilyen tartalmú hirdetést. Ezért a PTE jogi eljárást is kíván most indítani a plakát engedély nélküli, jogsértő kihelyezése miatt.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli szerkesztője, a hírlevélre itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!