Tárgyalása után, a bíróság előtt rögtön újra kipreparált egy propagandaplakátot a jogvédő aktivista

2024. február 15. – 17:47

Tárgyalása után, a bíróság előtt rögtön újra kipreparált egy propagandaplakátot a jogvédő aktivista
Heindl Péter, jogász-aktivista a Pécsi Törvényszék előtt és egy „javított” kormányzati plakát mellett – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Heindl Péter az elmúlt években folyamatosan „javítgatja” a kormányzati plakátokat. Szerinte csak a véleménynyilvánítási szabadságával él, de az ügyészség folytatólagosan elkövetett rongálás vádjával indított ellene eljárást. Az amúgy jogász Heindl szerint valójában a plakátok törvényellenesek. Csütörtökön már másodfokon, a Pécsi Törvényszéken folytatódott a bünetőpere, bár egyelőre azt sem tudni, hogy ki a sértett.

Másodfokon bizonyítási eljárás nyitásáról határozott a Pécsi Törvényszék annak eldöntésére, hogy valójában kinek a tulajdonát rongálta meg a pécsi jogvédő, Heindl Péter. A vádlott 2015 óta több esetben és sok helyszínen lefestette, átírta, leragasztotta a kormánypropagandát terjesztő közterületi plakátokat, oszlopokat és táblákat. A csütörtöki döntés eredményeként a Miniszterelnökségnek és a különböző kormányközeli hirdetőcégeknek kell majd nyilatkozniuk, hogy álláspontjuk szerint valójában ki is a sértett. A bíróság szerint ez most nem egyértelmű.

Heindl Péter szerint valójában az egész eljárás abszurd, hiszen ő csak a politikai véleményét nyilvánította ki, mindezt arányosan tette. Szerinte egy 2015-ös alkotmánybírósági döntés is ezt az álláspontot erősíti. Úgy látja, hogy a 100 milliárd forintos nagyságrendben közpénzből finanszírozott kormányzati plakátkampányok valójában egy párt, a Fidesz üzeneteit erősítik. Ez pedig olyan aránytalan, hogy lehetetlen ellensúlyozni. Ráadásul jóhiszeműen járt el, mivel mielőtt a plakátjavításba kezdett volna, megpróbált különböző fórumokon, így az ombudsmannál, ügyészségnél beadványokkal érvényt szerezni az igazának. Azonban ezek rendre visszapattantak.

Ebben az ügyben – egy másik is folyamatban van – a pécsi jogászt bizonyíték hiányában első fokon felmentette a Pécsi Járásbíróság 2022 áprilisában. Azt már akkor se sikerült megállapítani, hogy ki volna a bűncselekmény sértettje. Heindl Péter így is fellebbezett, mert azt szerette volna elérni, hogy bűncselekmény hiányában mentsék fel. Az önkormányzati választás után két nappal azonban egészen más történt: újraindult a nyomozás, és Heindl Péter cselekedetét – immár falfirkázásként – szabálysértésből átminősítették bűncselekménnyé.

A mai tárgyaláson az ügyészség felsorolta, hogy a hirdetőcégek szerint mekkora kár keletkezett a plakátokban (30-50 ezer forint). Érvelésük szerint ezek külön-külön valóban a szabálysértési határérték alatt vannak, azonban a folytatólagos és halmozott elkövetés súlyosító tényező. Ráadásul az ügyészség szerint a cselekmény nem volt arányos, ugyanis a vádlott máshogy is kifejezhette volna véleményét.

Heindl a csütörtöki tárgyaláson arra kérte a törvényszéket, hogy kérjenek előzetes döntéshozatalt az Európai Unió Bíróságától, mert szerinte nem ő hanem a kormány követett el törvénytelenséget, amikor pártüzenetekkel avatkoznak bele a választások tisztaságába.

Rövid tanácskozást követően a Pécsi Törvényszék bizonyítási eljárás indításáról döntött: a Miniszterelnökség, és a kormányközeli hirdetőcégek nyilatkozatai alapján azt kell meghatározni, hogy ki is a sértett. Erre viszont már csak az önkormányzati választások után, június végén kerülhet sor.

Kézműves csirizzel a nemzeti konzultáció ellen

A tárgyalást követően Heindl Péter a legnagyobb nyugalommal kisétált a Pécsi Törvényszék épülete elé és egy előre bekészített feliratot vett elő a táskájából. Egy tégelynyi, saját készítésű csiriz segítségével – a fotónkon is látható módon – kijavította a legközelebbi nemzeti konzultációt hirdető plakátot.

A csiriz jól tapad, de nem rongál Heindl Péter szerint – Fotó: Gűth Ervin / Telex
A csiriz jól tapad, de nem rongál Heindl Péter szerint – Fotó: Gűth Ervin / Telex

„Ennek a módszernek az az előnye, hogy tényleg nehéz bármilyen rongálást rámfogni” – mondta Heindl. A jogász szerint az első tettenérés során még az intézkedő rendőröknek sikerült kideríteni, hogy ki is a sértett és mekkora az okozott kár, ezért is volt gyáva az első fokú ítélethozatal. Heindl mindvégig arra törekedett, hogy ügye kerüljön az Európai Unió Bíróságára, és ott állapítsák meg, valójában a kormányzati plakátok jogellenesek.

Heindl Péter egyébként nem csak egyedül küzd a kormányzati propaganda ellen. Február elején a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP), valamint Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel együtt megtámadta a kormány szuverenitásvédelmi konzultációját és plakátkampányát, mert szerintük ezek sértik a hazai jogrendet.

Pécsen már két éve kevesebb a propaganda

Pikó András éppen szerdán jelentette be, hogy a Mahir Cityposter 25 hirdetőoszlopa tűnik el a VIII. kerületből. Ezzel évente 3,6 millió forint bevételtől esik el az önkormányzat, cserében kevesebb lesz a „gyűlöletkeltő plakát” a polgármester szerint.

Pécsen egy nagyon hasonló szerződés keretében 22 hirdetőhengere volt a cégnek, amik évente 4 millió forint bevételt hoztak a városnak. Azonban 2017-2018 óta – egy rendeletmódosítás miatt – már csak közművelődési célú hirdetések lehettek volna ezeken, a legtöbbnek pedig le is járt a szerződése. A 2019 óta ellenzéki vezetésű önkormányzat többször felhívta a kormányközeli vállalkozás figyelmét, hogy bontsák el a hirdetőoszlopokat, de ennek valamiért éppen a 2022-es parlamenti választás hajrájában tettek csak eleget.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!