Az MKKP megtámadta a kormány szuverenitásvédelmi konzultációját és plakátkampányát

2024. február 2. – 08:54

Az MKKP megtámadta a kormány szuverenitásvédelmi konzultációját és plakátkampányát
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel és Heindl Péter jogásszal együtt megtámadta a kormány szuverenitásvédelmi konzultációját és plakátkampányát, mert szerintük ezek sértik a hazai jogrendet – írja a párt sajtóközleményében.

Tavaly novemberben 13. alkalommal indított konzultációt a kormány. A téma a szuverenitásvédelem volt.

A párt beadványa szerint három kérdést kell tisztázni:

  • A hazai jogrend szerint jogsértő-e az állami szerveknek a választópolgárok véleményalakítását befolyásoló, és így a következő választások eredményét is befolyásoló (vagy befolyásolni akaró) fizetett politikai reklámtevékenysége?
  • Amennyiben az állami szervek ezen tevékenysége jogsértő, akkor a jogsértés csak a hivatalos kampányidőszakban vagy azon kívül is megtörténhet?
  • Amennyiben a jogsértés a hivatalos kampányidőszakon kívül is megtörténhet, akkor vajon a törvény szerinti jogorvoslati fórumok rendelkeznek-e hatáskörrel a jogsértés miatti jogorvoslati kérelem elbírálására?

Az MKKP szerint a hazai jogrend alapján mindhárom kérdésre igen a válasz. „Emiatt pedig kérjük a jogsértés megállapítását és a Kormánynak, valamint a »nemzeti konzultációs« kérdőíveket felelős kiadóként jegyző Miniszterelnöki Kabinetirodának a további jogsértő tevékenységtől való eltiltását” – írják. Azt is hozzáteszik, hogy ha ez nem történik meg, akkor az EU bírósága elé viszik az ügyet.

A szuverenitásvédelmi törvényt már a konzultáció lezárulta előtt benyújtották, majd meg is szavazták. A nemzeti konzultáció kérdéseinek valóságtartalma már önmagában is megkérdőjelezhető. Az Európai Bizottság alelnöke korábban azt mondta, hogy a nemzeti konzultáció hazugságokat tartalmaz, a plakátok pedig botrányosak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!