Udvaros Dorottya akkor sem lesz csalódott, ha őt is elítélik a fecskementő akcióért

2024. június 26. – 17:29

frissítve

Udvaros Dorottya akkor sem lesz csalódott, ha őt is elítélik a fecskementő akcióért
A 12 vádlott közül csak Udvaros Dorottya és dr. Rodics Katalin természetvédő aktivista jött el a Győri Törvényszékre – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Másodfokon folytatódott ma Udvaros Dorottya színművész és a Greenpeace tizenegy aktivistájának büntetőpere a Győri Törvényszéken. Tavaly első fokon rongálásért megrovásban részesítették őket. A szerdai ülésre a tizenkét vádlott közül egyedül Udvaros Dorottya és Rodics Katalin kutatóbiológus jöttek el.

A Greenpeace természetvédői 2022-ben figyelemfelkeltő és fecskementő akciójuk során egy lebontásra ítélt cölöpházról levágták a madárhálót, hogy az Afrikából hazatérő Fertő tavi fecskék befészkelhessenek és tojást rakhassanak. A házat a beruházó azért hálózta le, mert ha fészket raknak alatta a védett madarak, jó ideig nem bonthatta volna el az épületet.

A vád szerint az akcióval összesen 102 800 forint kárt okoztak, ezért a Soproni Járásbíróság tavaly ősszel a 12 vádlott közül 11-et – köztük Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművészt – bűnösnek mondta ki és megrovásban részesítette. Az akcióról videófelvételt készítő Greenpeace-szimpatizánst felmentették, de a főügyészség őt is bűnösnek tartja. A vádlottak között van Villám Géza, azaz Szabó Gál András üzletember és médiaszemélyiség is.

Szabó Helga ügyész szerint a kár összegét helytállóan állapították meg, mivel ilyen esetben az a gyakorlat, hogy nemcsak az eltávolított madárháló rongálási értékét, hanem a visszahelyezés költségét is beszámítják. Az ügyvéd Lőrik József és Udvaros Dorottya kifejtették, hogy szerintük nincs értelme visszahelyezésről beszélni ott, ahol éppen bontották az épületet, és nem kívánták a hálót visszatenni. A vád szerint azonban ez nem releváns kérdés az elkövetési magatartás szempontjából.

Az akcióról videófelvételt készítő vádlott megrovását pedig azért indítványozza a vád képviselője, mert annak tudatában dokumentálta az eseményeket, hogy látta a vádlottak rongáló magatartását, és valójában felbujtotta ezzel őket, hiszen ezek a dokumentumok segítettek megismertetni a tetteiket a nagy nyilvánossággal.

Lőrik József ügyvéd megkérdőjelezte, hogy az akció veszélyes lett volna a társadalomra. Szerinte a rongálással gyanúsított aktivisták valójában olyan EU-s irányelveket védtek, mint a madárvédelmi, az élőhelyvédelmi és a környezeti felelősség irányelve.

Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész is szót kért. Azt feltételezte, hogy a beruházó is azzal számolva kezdhetett szálloda- és kikötőberuházásba a Fertőn, csodálatos környezetben, mert remélhette, hogy az egyedülálló környezet majd odavonzza a látogatókat. „De vajon az odalátogatók megkapják-e ugyanazt a csodát, amit jelen pillanatban, és a beruházás mennyi kárt okoz, pusztít el abból a csodálatos környezetből.

Így a kérdés az, hogy ez megéri-e?”

Udvaros szerint a madarak – amelyeknek 50 ezer forint az eszmei értéke – 8 ezer kilométert repültek, hogy tojásokat költsenek, de mire hazaértek, becsukták előttük az ajtót. „A háló nem madárvédő, hanem madárélet elleni háló volt” – mondta.

A Győri Törvényszéken Jungi Eszter tanácsa végül nem hozott határozatot, rendhagyó módon megnyitotta a bizonyítást, mert úgy látta, hogy a tényállás kiegészítésre szorulhat. Elsősorban a szakértők által megállapított számlaadatokat vizsgálják meg, mert azok ellentmondanak a helyszíni szemle adataival. Hamarosan új tárgyalás lesz.

A színésznő szerint tettük éppen hogy hasznos és nem veszélyes volt a társadalom érdekeire nézve– Fotó: Laczó Balázs / Telex
A színésznő szerint tettük éppen hogy hasznos és nem veszélyes volt a társadalom érdekeire nézve– Fotó: Laczó Balázs / Telex

Udvaros a következőt mondta a Telexnek arról, hogy csalódott-e a döntésben:

„Én most ezt egy nagyon pozitív pillanatnak tartom, hogy a három bíró kimondta, hogy szakértői bizonyítékokat szeretne még feltárni. Ezt így érzem majd akkor is, ha a legvégén mégiscsak elítélnek”

– mondta.

Azért nem lesz csalódott az elmarasztalás esetén sem, mert már önmagában az is nagyon fontos, hogy újra és újra beszéljünk a Fertőről. Hogy ne csak a Fertőnél élő emberek ismerjék meg az ügyet, akik egyébként is jól ismerik, hanem a nagyközönség is.

A színésznő szerint a leszedett háló értéke pár ezer forint, a cölöpház pedig, amiről leszedték, bontás alatt állt, amikor ott jártak, akkor is éppen emberek dolgoztak ott. „Nem az volt az élményünk, hogy tönkretettünk valamit” – mondta Udvaros, aki szerint a cölöpházat, amiről nem leszaggatták, hanem leszerelték a hálót, éppen fejszével bontották érkezésükkor. „Ahogy a tárgyaláson Rodics Katalin is elmondta, még ott voltunk a helyszín közelében, amikor a fecskék már tömegével röpültek vissza és foglalták el fészkeiket, és ez nagyon nagy boldogság volt” – mondta.

Fertőért több celeb is kiállt. 2022 januárjában például Pumped Gabo egyetlen táblát maga előtt tartva tiltakozott. Litkay Gergely humorista többször is felszólalt, videójában egy kis groteszkkel is hozzájárult az ügy társadalmi népszerűsítéséhez. Udvaros Dorottya Kossuth-díjas színművész szintén többször nyilatkozott a témában, és jelen volt például a Greenpeace élőláncánál, amivel még 2022-ben tiltakoztak az eredetileg tervezett beruházás ellen.

A Fertő tó magyar oldalára, a Fertő–Hanság Nemzeti Park területére, a Natura 2000 területen tervezett beruházás 60 hektáron, 45 milliárd forint közpénzből valósulna meg. A beruházás kivitelezője Mészáros Lőrinc cége. Többek közt egy 4 csillagos szálloda, fedett sportkomplexum, parkoló, vitorláskikötő, valamint motelek és apartmanházak is épülnének a területen. A tervek ellen ellenzéki politikusok, helyi civilek és zöldszervezetek is tiltakoztak.

A beruházást 2022 nyarán pénzhiány miatt leállították, 2023. június 17-én pedig Lázár János építési és közlekedési miniszter úgy döntött, hogy az eredeti, nagy beruházást egyelőre elhalasztják, helyette megnyitják a kikötőt, a strandot és az ökoparkot.

„B tervként valamikor az eredeti nagy tervet is meg kell valósítanunk, amit most kénytelenek voltunk elhalasztani” – mondta. A miniszter az önkormányzati választás kampányában azt is megígérte a soproniaknak, hogy heteken belül megnyitják a strand egy részét. Ez azóta sem történt meg, a strand 2018 óta le van zárva, a kuriózumnak számító cölöpházakat ledózerolták.

Tiltakozás a Fertő tónál 2022. február 16-án – Fotó: Járdány Bence / Greenpeace
Tiltakozás a Fertő tónál 2022. február 16-án – Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

A projektcég megszűnt, amikor Lázár minisztériumához került a beruházás.

Az évek alatt lejárt építési engedély helyett az ÉKM új engedélyt kért és kapott 2023 nyarán – ebben még nagyobb terület beépítésére adtak lehetőséget, mint ami az eredeti tervekben szerepelt. Ez azért volt meglepő, mert Lázár János korábban többször is hangsúlyozta, hogy a leállított beruházás helyett sokkal kisebb léptékű új terveket készítenek. A Greenpeace ezek után bíróságon támadta meg az új engedélyt, a pert 2023 szeptemberében meg is nyerte. A törvényszék a kormányhivatalt új eljárás lefolytatására, ezen belül szakhatósági állásfoglalás beszerzésére is kötelezte.

Mindezek ellenére a minisztérium közben kiírta az új közbeszerzést a projektre a Fertő tavi öko- és szabadidőpark fejlesztésére vonatkozóan. A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal az ősszel az eredeti, változatlan tartalmú beruházás terveire adott ki környezetvédelmi engedélyt.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!