Inkább megszegi saját ígéreteit a kormány, mint hogy engedjen a Fertő ügyében

Legfontosabb

2023. november 21. – 12:21

Inkább megszegi saját ígéreteit a kormány, mint hogy engedjen a Fertő ügyében
Az eredeti látványterveken így néz ki a Fertő tavi terület – Fotó: Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft.
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Nehezen követhető, mi történik a Fertő tavi állami fejlesztésnél. Miután két pert is vesztett a magyar állam a Fertő tó barátai és a Greenpeace Magyarország ellen a környezetvédelmi működési engedély ügyében, néhány hete csökkentett tartalmú beruházásra írtak ki közbeszerzést. Most mégis az eredeti, változatlan tartalmú beruházás terveire adott ki környezetvédelmi engedélyt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal.

A bírósági ítéletek után a civilek és a természetvédők azt hitték, a legdurvább terveket meg tudták akadályozni. Nem épül meg – legalábbis egyelőre – a sokat vitatott monolit vasbeton szálloda és apartmanházak sem lesznek a tómederben, kisebb lesz a sportkomplexum a műfüves foci- és fallabdapályával, nem lesz két motel. Hihették ezt azért is, mert az UNESCO-misszió helyszíni látogatása után arra tett ígéretet az Építési és Közlekedési Minisztérium, hogy az új tervek készítése során egyeztet. Ennek ellenére most mindent borított egy november 14-én késő délután kiadott környezetvédelmi engedély, amit az eredeti tervekre adott ki a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal.

A hirdetmény szerint a magyar emberek magát a határozatot a kormányhivatal ügyfélszolgálati irodájában kifüggesztett hirdetményen olvashatják. Máskülönben a hirdetmény szerint ezen a weboldalon – keressék meg a baloldali menü 9. pontját, a „Közérdekű Információk” nevűt, de ne a „Határozatok” menüpontban keressék a határozatot, hanem a 3., „Közlemények, Hirdetmények” nevűben –, valamint a Kormányhivatalok.hu oldalon. Hogy ez utóbbin hol, arra nem jöttünk rá. Az biztos, hogy a Győr-Moson-Sopron vármegyei aloldal „Dokumentumok, nyomtatványok”, illetve „Hirdetmények és Közlemények” rovatában az építésügyi főosztály közleményei, vagy a környezetvédelmi hirdetmények között nincs.

„Hát tévedtünk!”

„Úgy gondoltam, fellélegezhetünk és tiszta lappal indíthatjuk az együttműködésünket az állami szervekkel annak érdekében, hogy egy valódi rekonstrukció történjen a Fertőnél, ami a tervezett Nemzeti Természethelyreállítási Stratégiának is megfelel. Hát tévedtem, tévedtünk” – írta a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetsége közösségi oldalán a szervezet szakértője és elnöke, Kun Zoltán.

Ő is nehezen, és rendkívül csalódottan követi az eseményeket. Most próbál logikai magyarázatokat találni a helyzetre. „Nem könnyű, mert józan ésszel egyetlen válasz lehetséges: a kormány nem engedheti meg magának, hogy gyengének vagy vesztesnek lássák” – mondja.

Egymásnak ellentmondó lépések

A világörökségi Fertő táj területén tervezett kiemelt óriásberuházást 2022 nyarán a kormányzati spórolás jegyében felfüggesztették, a projektet menedzselő Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft.-t 2022 végén megszüntették. A Fertő tavi fejlesztés feladata az Építési és Közlekedési Minisztériumhoz került. Lázár János azóta többször is járt a fertőrákosi öbölben, és azt is nyilatkozta már, hogy a leállított beruházás helyett sokkal kisebb léptékű új terveket készítenek. A beruházásra kiadott engedélyt ezért is támadta meg a Greenpeace a bíróságon. A pert meg is nyerték, a törvényszék a kormányhivatalt új eljárás lefolytatására kötelezte. De ez sem akadályozta meg a minisztériumot abban, hogy kiírja az új közbeszerzést a projektre.

A tender két részből állt, magyarázza Kun Zoltán. Az egyik tulajdonképpen a régi strand területe és annak rendbetétele, a hajókikötő, csónak- és vitorláskikötő, a vitorlásklub, a belső út és parkoló, valamint a közművek, a terület- és környezetrendezés, illetve az ökocentrum kialakítása, ami elsősorban tájépítészet. De a tender része egy a „Fertő part mesterterve” is. Ebben már, igaz, máshol, de ott a szálloda. Apartmanházak helyett egy úszó falut, valamint kempinget, szaunaházat, bungalókat is, a korábbi ötféle szálláshely helyett hatfélét terveznek, a korábbinál kicsit visszafogottabb formában.

A beruházás felülnézetben az eredeti látványterven – Fotó: Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft.
A beruházás felülnézetben az eredeti látványterven – Fotó: Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft.

A tender tehát valamivel kisebb beruházásról szólt, a civilek részeredménynek el is könyvelték, de most jött a feketeleves.

Az engedély határozatlan időre szól

„Nem is hiszem el, ha nem a saját szememmel látom, hogy a napokban a kormányhivatal újra kiadta a beruházás környezetvédelmi működési engedélyét változatlan tartalmú beruházásra” – mondja Kun. Pedig szerinte a kormány az UNESCO-missziónak ígéretet tett, hogy átgondolják a terveket. Arra is, hogy nem a végleges elképzelést tárják csak a nemzetközi szervezet elé, hanem már a folyamat közben egyeztetnek. Nem tartották a szavukat, a most kiadott engedély az eredeti gigaberuházásra vonatkozik.

„A kérelmet a minisztérium adta be, tehát logikailag teljesen követhetetlen, hogy akkor most mit akarnak megvalósítani” – mondja feldúltan Kun Zoltán. Szerinte nemcsak a civil környezetvédőket csapták be, hanem az UNESCO-t is.
„A most kiadott engedély ráadásul határozatlan időre szól, ha csak húsz év múlva lesz rá pénz, akkor is elővehetik” – mondja Kun, aki szerint tényleg nem találni logikát a történetben.

„2001-ben az Orbán kormány járta ki, hogy világörökségi rangot kapjon a Fertő táj, most pedig lebetonozzák a partot, kikotorják a medret, úszó falut építenek rá. Egyetlen lehetséges magyarázat van: nem engedhetik meg maguknak, hogy bárki vesztesnek lássa őket ebben a történetben”

– mondja.

Mit mond erre a minisztérium?

Megkérdeztük az Építési és Közlekedési Minisztériumot, miért az eredeti tervekre kértek és kaptak környezetvédelmi engedélyt a kormányhivataltól (a kormányhivatalt szintén kérdeztük, de nem válaszoltak.) A minisztériumi sajtóosztály szerint „A Fertő tavi beruházás valamennyi szükséges szakhatósági engedély birtokában indult meg, köztük a kérdésben kiemelt környezetvédelmi engedély is rendelkezésre állt. Mivel már egy megkezdett, folyamatban lévő beruházás folytatására irányul az újonnan elindított – tervezési és kivitelezési munkálatok elvégzésére irányuló – közbeszerzési eljárás, így a korábbi engedélyeket is hosszabbítani, illetve felülvizsgálni szükséges az irányadó jogszabályoknak megfelelően”.

A lényeg mégis az, hogy korlátlan határidővel beszerezték az engedélyt. Kun Zoltán szerint viszont az új közbeszerzés más elképzeléseket tartalmaz, mint a korábban engedélyezett és a bíróságon megtámadott terv, és a közbeszerzés alapján új engedélyes terveknek kellene készülnie, hiszen a korábbi tervek engedélyezésének egyszerűen nincs értelme. Szerinte az engedélyezési eljárást vissza kellett volna vonniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!