24 éves melegrekord és csapadékcsúcs is megdőlt szombaton

2024. június 23. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

Már a második országos melegrekordot jegyezheti fel júniusban Derekegyháza. A Csongrád-Csanád vármegyei településen szombaton 37,7 fokot mértek, ezzel a június 22-i országos melegrekord 24 év után megdőlt. 2000-ben 37,6 fok volt Tiszaroffon – írta a Met.hu.

Derekegyházon június 17-én is megdőlt az országos melegrekord. Ráadásul az akkor mért 38,1 fok az idei nyár eddigi legmelegebb napja is.

Ezek a hivatalosan, szabályosan, árnyékban mért hőmérsékletet jelentik, de a mindennapokban ennél is nagyobb forróságnak vagyunk kitéve, 50 fokos aszfalt, tojássütésre alkalmas forróságú autók, nézze meg erről szóló hőkamerás képösszeállításunkat!

A szombati csúcs után a forróságot hidegfront enyhítette, amely esőket és egy újabb rekordot hozott, emlékeztetett az MTI: Tokajon 121,3 milliméter csapadékot mértek, átadva a múltnak egy 20. századi rekordot: 1999-ben 107,5 milliméter volt a napi csapadékcsúcs, Drégelypalánkon.

A rekordok aggodalomra adnak okot, jelzik, hogy egyre szélsőségesebb lehet az időjárás a jövőben. Ráadásul Európa a Föld leggyorsabban melegedő kontinense, – Magyarországon a következő évtizedekben kétszer annyi hőhullám lehet, mint jelenleg – az idei áprilisi nyár és a meleg márciusnak beillő február is ezt jelezte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!