Schadl György: Furcsa, hogy alapvetően a „szökési kísérletre” alapozva kérték és tartották fenn letartóztatásomat

2024. június 20. – 20:59

Schadl György: Furcsa, hogy alapvetően a „szökési kísérletre” alapozva kérték és tartották fenn letartóztatásomat
Schadl György 2024. április 4-én a bíróságon – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Engem talán egy mondat érintett főügyész úr előadásából, mely szerint nem állt szándékomban elszökni Dubajba, hiszen már egy hónapja megvettem az oda-vissza szóló külföldi repülőjegyet. Mindez igaz, két éven át magam is ezt mondtam. Ennek fényében furcsa, hogy alapvetően erre a »szökési kísérletre« alapozva kérték és tartották fenn letartóztatásomat. Szökni természetesen nem állt szándékomban, nem is lett volna okom rá. Dr. Völner Pálnak vagy bárki másnak sem adtam vesztegetési pénzt, ahogy én sem fogadtam el ilyet senkitől. Ahogy eddig is állítottam, és a nyomozati iratokból is kitűnik, legális gazdasági ügyletként kaptam vissza – részben – az általam befektetett, kölcsönadott pénzt.”

Így reagált Schadl György a Telexnek azután, hogy a Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a nyomozást a Magyar Péter-Varga Judit-hangfelvétel ügyében, mert arra jutottak, hogy a Schadl-Völner-ügy iratait senki nem manipulálta. Emellett bizonyítottság hiányában megszüntették a nyomozásnak azt a részét is, ami arról szólt, figyelmeztették-e előre Völner Pált arról, hogy nyomozás zajlik.

Ennek az ügynek ez az egyik legérdekesebb része: hogy most akkor szóltak Völner Pálnak előre, vagy sem. Magyar Péter és Varga Judit hangfelvételes állításai szerint már 2021 tavaszán-nyarán szóltak Völnernek. A Telex értesülései szerint valóban leadhatták a drótot Völnernek, de csak 2021 novemberének első napjaiban, közvetlenül Schadl november 5-i őrizetbe vétele előtt.

Ezek az utolsó napok – ekkor már javában lehallgatták Schadlt és Völnert is – így néztek ki:

  • 2021. november 2. 18:25 – Rogán Antal hívja Völnert, összesen 30 másodpercet beszélgetnek. Rogán megkérte Völnert, menjen be a Karmelitába „egy fontos dolog miatt”.
  • 2021. november 2. este – Később este Völner Pál bent jár a Karmelitában, a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodában.
  • 2021. november 3. 9:00 – A Központi Nyomozó Főügyészség rejtett figyelést rendelt el Völner Pállal és Schadl Györggyel szemben, mert tudták, hogy arra a napra találkozót beszélt meg a két férfi. A rejtett figyelés követést jelent.
  • 2021. november 3. 15:10 – Bár Völner Pál 17 óráig lett volna az Országos Bírói Tanács ülésén, de közel két órával hamarabb távozott onnan. Völner akkor ment el, amikor a következő napirendi pont az ő tárcáját is érintette, híváslistája alapján többen is keresték. A tanácskozás elhagyásáról nem szólt Schadl Györgynek, akivel le volt ütve a találkozója. Schadl később sms-t küldött neki: „Szia! Látod már a végét?” Völner erre szokatlan módon nem válaszolt. Hazament Nyergesújfalura, Schadlt nem kereste.
  • 2021. november 3. – 17:44 – Schadl végül felhívta Völnert, aki úgy beszélt a végrehajtói kar akkori elnökével, mintha nem is lett volna aznapra találkozójuk megbeszélve.
  • 2021. november 4. – Schadl és Völner találkoztak az Igazságügyi Minisztériumban.
  • 2021. november 5. – Schadl a feleségével és a diplomata útlevelével Dubajba akart repülni, de a reptéren elfogták őket.

Fürcht Pál főügyész azt mondta: „Nem merült fel a nyomozás során olyan egyértelmű adat, ami azt megalapozná, hogy valaki bűnös szándékkal szólt Völner Pálnak”, de azt nem zárja ki, hogy „valaki adott esetben figyelmeztette arra, hogy túlságosan szoros a kapcsolata Schadl Györggyel. (…) Önmagában az a bűncselekmény, hogy valaki azért figyelmezteti Völner Pált, hogy elkerüljön egy bűncselekmény miatti büntetőeljárást”. Az viszont szerinte nem bűncselekmény, ha valaki egy integritás problémára hívja fel a figyelmet.

Az ügyészség viszont azt kizárta, hogy Schadl Györgyöt bárki figyelmeztette volna a nyomozásra, mert „a vártnál több bizonyítékot tudtak tőle lefoglalni, és semmi nem utalt arra, hogy a bírósági végrehajtókat eligazította, milyen vallomást tegyenek. (…) Ha Völner Pált 2021. november 3-a előtt arról tájékoztatta volna bárki, hogy az ügyészség nyomoz ellene, akkor nyilván logikus lett volna, ha eltüntetik a bizonyítékokat”.

Szerintük Schadl György viselkedése sem változott meg, miután november 4-én találkozott Völner Pállal. Emellett szerintük Schadl már 2021. október 19-én megvette Dubajba a repülőjegyét, és retúrjegyet is vett, november 14-re. „Így a szökési szándéka kizárható”, állítja az ügyészség.

Ezzel szemben viszont Schadl Györgynek elég zavart volt a viselkedése a november 4-én, amikor Völner Pállal találkozott az Igazságügyi Minisztériumban. A találkozójuk végéről a nyomozati anyagban ez áll:

Völner 10:13-kor jött ki az Igazságügyi Minisztérium épületéből, és egy sofőrös autóval elhajtott. Három perccel később, 10:16-kor Schadl is kijött az épületből, és a XIII. kerületi Danubius utcáig vezetett, ahol vészvillogóval félreállt, és néhány percig a kocsiban várt. Schadl 10:31-kor olyan sebességgel hajtott el a helyszínről, hogy a nyomozók nem tudták követni. A következő egy és negyed órában megpróbálták felkeresni azokon a helyeken, ahol amúgy tartózkodni szokott, de egyiken se találták meg, ezért aznapi megfigyelését 11:45-kor lezárták.

Azt, hogy a következő órákban pontosan mi történt, a nyomozati anyagból nem lehet egyértelműen kikövetkeztetni. Azt tudjuk, hogy a Telexnél lévő nyomozati anyagban nincsenek benne bizonyos dokumentumok, és hiányzik például a telefonhívások egy részének leirata is. November 4-ről és november 5-ről például Schadl és Völner telefonjáról egyetlen hívás leiratát sem csatolták a nyomozati anyaghoz.

Schadl november 5-én megpróbált Dubajba utazni. Az ügyészség csütörtökön azt állította, hogy nem menekülni akart oda, hiszen a repülőjegye már korábban is megvolt, és retúrjegye is volt. Ami azért érdekes, mert a Schadl-Völner-ügy nyomozati anyagaiban még arról van szó, hogy Schadl a feleségével azért menekült volna Dubajba, mert az Egyesült Arab Emírségekkel Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye.

Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!