Hogy szóltak-e, és ki miről szólt, azt két ember tudná elmondani: Völner Pál és az, aki szólt neki

Legfontosabb

2024. június 20. – 18:33

Hogy szóltak-e, és ki miről szólt, azt két ember tudná elmondani: Völner Pál és az, aki szólt neki
Schadl György és Völner Pál a bíróságon 2024 áprilisában – Fotó: Presinszky Judit / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség megszüntette a nyomozást a Magyar Péter-Varga Judit-féle hangfelvétel ügyében, az erről szóló határozatot pedig már közzé is tették.

Ezen a 2023 elején rögzített felvételen a volt igazságügyi miniszter arról beszélt Magyar Péternek, hogy Rogán Antalék kihúzatták magukat a Schadl–Völner-ügy nyomozati anyagaiból. Varga azt is állította volt férjének, hogy már 2021 tavaszán szóltak Völner Pálnak, az ő akkori helyettesének a nyomozásról, de az államtitkár „nem hagyta abba”, Schadl Györgyöt pedig azért nem lehetett megmenteni, mert Polt Péter legfőbb ügyész „nem ura a helyzetnek”.

Ennek az ügynek az egyik legérdekesebb része, hogy most akkor szóltak Völner Pálnak előre, vagy sem. Magyar Péter és Varga Judit állításai szerint már 2021 tavaszán-nyarán szóltak Völnernek. A Telex értesülései szerint valóban leadhatták a drótot Völnernek, de csak 2021 novemberének első napjaiban, közvetlenül Schadl őrizetbe vétele előtt.

És mire jutott az ügyészség? Erről a Központi Nyomozó Főügyészség csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be.

Röviden: 2021 tavaszán biztosan nem szólt senki Völnernek, de hogy november elején szóltak-e, azt nem tudják.

Most jöjjön a hosszabb verzió.

Az időrend

Az egész megértéséhez fontos látni egy időrendet arról, hogy például mikor indult el a nyomozás, mikor kivel beszélt Völner Pál.

  • 2021. március 5. – Előkészítő eljárást rendelt el a Nemzeti Védelmi Szolgálat Schadl György és 2 társa ügyében. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor még csak azt próbálják megállapítani, van-e ok gyanúsításra, vagy azt ki lehet zárni. Ekkor Völner Pál neve az ügyészség szerint még fel sem merült. Még csak arról volt valamiféle információ, hogy Schadl Györgyék egy NAV-eljárást próbálnak meg befolyásolni.
  • 2021. április 8. – A Nemzeti Védelmi Szolgálat elkezdte lehallgatni és megfigyelni Schadl Györgyöt. Völner Pált még nem. Az ügyészség szerint 2021 tavaszán a volt miniszterhelyettes neve még említés szintjén sem merült fel, így aztán „kizárható, hogy az ügyészség vagy a legfőbb ügyész őt figyelmeztette volna a vele szemben még folyamatban sem lévő eljárásról”. Schadl telefonbeszélgetéseinek lehallgatásában csak annyit észleltek Völnerrel kapcsolatban, hogy elég szoros kapcsolata van a végrehajtói kar akkori elnökével, „ami önmagában bűncselekmény gyanúját nem alapozta meg, így annak a lehetőségét sem, hogy Völnert figyelmeztessék”.
  • 2021 nyara – Ekkor jelent meg először Völner Pál neve a Nemzeti Védelmi Szolgálat beszámolójában, de mivel az államtitkárt ekkor még nem hallgatták le, minden vele kapcsolatos adat az ügy többi, Völnerrel kapcsolatot tartó érintettje megfigyelésén és lehallgatásán keresztül keletkezett.
  • 2021 szeptembere – A Fővárosi Nyomozó Ügyészség átnézte, értékelte a Nemzeti Védelmi Szolgálat beszámolóit, és arra jutott, hogy Völner Pállal szemben is fennáll a bűncselekmény gyanúja.
  • 2021. szeptember 5. – A Fővárosi Nyomozó Ügyészség kezdeményezte, hogy induljon büntetőeljárás Völnerrel, Schadllel és egy harmadik személlyel szemben a Központi Nyomozó Főügyészségen. Az ügyészség szerint tehát ekkoriban lett egyértelmű, hogy Völner is része a bulinak.
  • 2021. szeptember 20. – Az ügyészség elrendelte a nyomozást.
  • 2021. október 3. – Elkezdték lehallgatni Völner Pált is.

Majd innentől kezdődik az érdekes rész.

  • 2021. október 29. – Völner és Schadl megbeszélték, hogy november 3-án találkoznak. De csak 17 óra után, mert aznap Völnernek jelenése van az Országos Bírói Tanács ülésén.
  • 2021. november 2. 18:14 – Völner Pált Senyei György, az Országos Bírói Hivatal elnöke hívja.
  • 2021. november 2. 18:25 – Rogán Antal hívja Völnert, összesen 30 másodpercet beszélgetnek. Rogán megkérte Völnert, menjen be a Karmelitába „egy fontos dolog miatt”.
  • 2021. november 2. este – Később este Völner Pál bent jár a Karmelitában, a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodában.
  • 2021. november 3. 9:00 – A Központi Nyomozó Főügyészség rejtett figyelést rendelt el Völner Pállal és Schadl Györggyel szemben, mert tudták, hogy arra a napra találkozót beszélt meg a két férfi. A rejtett figyelés követést jelent. Az ügyészség szerint se Senyei, se Rogán nem tudhatott arról egy nappal korábban, hogy ők rejtett figyelést fognak elrendelni, így nem is figyelmeztethették Völnert konkrétan erről.
  • 2021. november 3. 15:10 – Bár Völner Pál 17 óráig lett volna az Országos Bírói Tanács ülésén, de közel két órával hamarabb távozott onnan. Völner akkor ment el, amikor a következő napirendi pont az ő tárcáját is érintette, híváslistája alapján többen is keresték. A tanácskozás elhagyásáról nem szólt Schadl Györgynek, akivel le volt ütve a találkozója. Schadl később sms-t küldött neki: „Szia! Látod már a végét?” Völner erre szokatlan módon nem válaszolt. Hazament Nyergesújfalura, Schadlt nem kereste.
  • 2021. november 3. – 17:44 – Schadl végül felhívta Völnert, aki úgy beszélt a végrehajtói kar akkori elnökével, mintha nem is lett volna aznapra találkozójuk megbeszélve.

Völner: Szervusz! Akkor holnap találkozunk a megbeszélésen, jó?
Schadl: Halló! Rosszkor hívlak?
Völner: Hmmmmm. Figyelek.
Schadl: Csak annyit szerettem volna, hogy pótoljuk valahogy. Vagy hogy legyen?
Völner: Szerintem holnap úgyis összefutunk az értekezleten, akkor majd tudunk egyeztetni.[..]
Schadl: Baj van? Vagy?
Völner: Nincs, nincs, csak le kellett jönnöm Esztergomba, mert közbejött egy dolog. [...]

  • 2021. november 4. – Schadl és Völner találkoztak az Igazságügyi Minisztériumban.
  • 2021. november 5. – Schadl a feleségével és a diplomata útlevelével Dubajba akart repülni, de a reptéren elfogták őket.

Akkor szóltak Völnernek vagy sem?

A csütörtöki sajtótájékoztatón Fürcht Pál főügyész azt mondta: „Nem merült fel a nyomozás során olyan egyértelmű adat, ami azt megalapozná, hogy valaki bűnös szándékkal szólt Völner Pálnak.”

Szerinte ő maga is nyugodtan szólhatna egy kollégájának, ha úgy látja, az a kolléga túlságosan jó baráti kapcsolatban van egy ügyvéddel, aki büntetőeljárásokban vesz részt. Miért is ne mondhatná meg neki, hogy „ez integritás problémát vet fel? (…) Nem tudjuk kizárni, hogy valaki adott esetben figyelmeztette arra, hogy túlságosan szoros a kapcsolata Schadl Györggyel. (…) Önmagában az a bűncselekmény, hogy valaki azért figyelmezteti Völner Pált, hogy elkerüljön egy bűncselekmény miatti büntetőeljárást”. Az viszont szerinte nem bűncselekmény, ha valaki egy integritás problémára hívja fel a figyelmet.

Azt többször elismételte, hogy az ügyészség és Polt Péter sem szólt Völnernek. De szólhatott-e más? – kérdezték tőle. Erre úgy felelt, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség megkérdezte a Nemzeti Védelmi Szolgálatot és „a többi szervet” (itt valószínűleg a titkosszolgálatokra és a bíróságra utalt, mert náluk is voltak nyomozati iratok), hogy ugyan szóltak-e Völnernek. Mindegyiküktől azt a választ kapták, hogy nem. „Hogy szóltak-e, és hogy ki és miről szólt, azt nagyjából két ember tudná elmondani: az egyik Völner Pál, a másik meg esetleg az, aki szólt neki. (…) A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a lehetőségeit per pillanat kimerítette” – zárta le Fürcht a kérdést.

Így aztán a nyomozás ezen részét nem bűncselekmény hiányában, hanem bizonyítottság hiányában szüntették meg.

A nyilvánosságra hozott határozat szerint ebben a nyomozásban több, az ügyben eljáró ügyészt is meghallgattak. Egyikük így nyilatkozott: „Igen, volt olyan verziónk a nyomozás kezdeti szakaszában, hogy dr. Völner Pált valaki tájékoztatta arról, hogy szakítsa meg a kapcsolatát dr. Schadl Györggyel, erre utaltak az ügyben beszerzett adatok, azonban ezzel kapcsolatosan nem keletkezett olyan adat, mely alapján azt tényállásszerűen meg lehetett volna állapítani, hogy erre ki által, hol, mikor és milyen tartalommal került sor. Azt határozottan kijelentem, hogy amennyiben erre vonatkozóan megállapítható lett volna a tényállásszerű cselekmény bárki részéről, úgy megtettük volna a szükséges intézkedéseket.”

Egy másik ügyész pedig ezt mondta: „Készültünk tehát a szerdai (2021. november 3-i) elfogásra, amikor is a leplezett eszköz alkalmazása során a feldolgozást végző NVSZ-es munkatárs arról tájékoztatott minket, hogy azt észlelte Völner Pál kommunikációja kapcsán, hogy az kimértebb és távolságtartóbb lett Schadl Györggyel. Ebben a közleményben az érintettek egyeztettek egy másnapi munkájukhoz, hivatalukhoz kapcsolódó értekezlet kapcsán, ugyanakkor az ezen beszélgetésben már fel sem merült, hogy még ezen a napon találkoznak. (…) Feldolgozó egyébként is azt mondta, hogy ebben az időszakban azt tapasztalta Völner Pál másokkal történt beszélgetései alapján, hogy Völner Pál idegesebb, mint általában. Ezen körülmények alapján merült fel az, hogy nem zárható ki, hogy Völner Pál attól tart, hogy a korrupciós bűncselekményei a hatóság tudomására jutottak, akár úgy, hogy őt ezzel kapcsolatban figyelmeztették.”

Az ügyészek vallomásai tehát arról árulkodnak, hogy Völner Pál viselkedése igenis megváltozott az utolsó napokban. Azt elismerik, hogy Rogán Antal berendelte Völnert a Karmelitába, és azt is, hogy ezután változás állt be Völner és Schadl viszonyában. A Völner Karmelitában tett látogatása utáni első telefonbeszélgetésükben az államtitkár igyekezett lerázni Schadlt, aki nem is értette, miért váltott hirtelen hangnemet a politikus.

Az egyik ügyész Völner rogáni berendeléséről így vallott: „Ez egy egymondatos közlés volt. Nem hangzott el az, hogy miért és kihez kell Völner Pálnak mennie, vagy, hogy kit keressen. Völner Pál sem kérdezősködött, a hangvétel is teljesen átlagos volt. (…) Szerintem, ha valaki figyelmeztetni akarja a célszemélyt a büntetőeljárásról, vagy éppen a lehallgatásról, akkor azt nem telefonon fogja kezdeményezni, tartva a lehallgatásról”.

Hogy pontosan mi hangzott el Völner Miniszterelnöki Kabinetirodában tett látogatásán, az rejtély.

És mit mond Rogán?

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy az ügyészség Magyar Péter után Varga Juditot és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is kihallgatta tanúként. Most azt is megtudhattuk, hogy Rogán Antalt is kihallgatták.

A minisztert megkérdezték arról, figyelmeztette-e Völner Pált az ellene zajló nyomozásról. Úgy vallott, nem volt tudomása arról, hogy Völner Pállal szemben bármilyen eljárás vagy megfigyelés lenne, így aztán nem is tájékoztathatta vagy figyelmeztethette. „Nem emlékszem pontosan, hogy mikor értesültem a büntetőeljárásról először, az biztos, hogy részleteket én is csak a sajtóból tudtam meg. Arra már nem emlékszem – de nem tartom kizártnak –, hogy dr. Völner Pál a már korábban részletezett utolsó beszélgetésünk során említette-e ezt a büntetőeljárást. Úgy emlékszem, hogy dr. Völner Pál a mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelmét követően a sajtó is hangos lett ettől az ügytől, és a részleteket ekkor tudtam meg én is a sajtóból.

Azt is mondta, hogy „amikor ő még államtitkár volt, akkor viszont rendszeresen, heti gyakorisággal személyesen is találkoztunk, és amikor indokolt volt, akkor telefonon is tartottuk a kapcsolatot. Ennek oka, hogy a miniszterhelyetteseket hetente egyszer egy összevont értekezleten meghallgattam, megbeszéltük a következő hét feladatait. Ezekre az összevont értekezletekre 2018-2022 időszakban szerdánként került sor. Ilyenkor először volt egy, egy-másfél órás összevont értekezlet, majd később még ugyanezen a napon előfordult, hogy visszahívtam egy-egy miniszterhelyettest. Ennek oka kettős lehetett. Egyrészt szerdánként voltak a kormányülések, így gyakran az összevont értekezletet követően, már a kormányülés után, ha a miniszterhelyettes feladatot kapott az ülésen, akkor vele ezt követően is külön egyeztettem. A másik eset, amiért ezeken a szerdai napokon miniszterhelyettest külön is behívtam a hivatalomba, az akkor fordult elő, ha a miniszterhelyettes nem jelent meg a reggeli összevont értekezleten.

Rogán úgy vallott: biztos benne, hogy Völner november 3-án, szerdán járt nála. Az ügyészség viszont erről azt mondta, a megfigyeléseik alapján Völner november 2-án, kedden járt a Karmelitában, 3-án már nem, mert akkor az Országos Bírói Tanács üléséről korán lelépve egyenesen hazament. Bár Rogán ezt nem mondta, de az ügyészség szerint ez a szerdai bírói program „a logikus magyarázat arra, hogy Völner Pált az előző napon, november 2-a estéjén hívta be megbeszélésre” a propagandaminiszter.

A meghallgatásán megkérdezték Rogán Antalt arról is, hogy ezeken a találkozóikon, vagy akár máskor, szóba került-e köztük a Schadl-Völner-ügy. Így felelt: „Ahogy mondtam, konkrétan a találkozó tényére sem emlékszem, így arra sem, hogy miről beszéltünk, vagy miről nem. Ha jól értem, akkor ez a nap Schadl György elfogását megelőzően volt, mivel ekkoriban még a büntetőeljárásról tudomásom nem volt, így kizártnak tartom egyébként, hogy erről beszéltem volna dr. Völner Pállal.

Rogánhoz hasonlóan Gulyás Gergely is azt mondta, szerinte semmi rendkívüli nincs abban, hogy Rogán akár az esti órákban is berendelt miniszterhelyettest a Karmelitába. „Mivel a miniszterelnök akaratának közvetítője a legtöbbször a tárcák fele vagy Rogán Antal vagy én vagyok, így előfordul, hogy miniszterhelyettessel még későn is kell beszélnünk. Hozzáteszem, hogy a munkaidő is gyakran kitolódik, akár este 19-20.00 óráig és a munkaidő végéig, ha szükséges, akkor a miniszterhelyettesekkel is egyeztetünk. Azt gondolom, hogy már velem is előfordult hasonló, ebben semmi szokatlant nem látok. A kormány működésében gyakran előfordul, hogy valamilyen feladat kiosztása már a másnapot sem várhatja meg.

Schadl viselkedése is megváltozott

Az ügyészségnek csütörtökön volt egy másik érdekes állítása is: kizárták, hogy Schadl Györgyöt bárki figyelmeztette volna a nyomozásra, mert „a vártnál több bizonyítékot tudtak tőle lefoglalni, és semmi nem utalt arra, hogy a bírósági végrehajtókat eligazította, milyen vallomást tegyenek. (…) Ha Völner Pált 2021. november 3-a előtt arról tájékoztatta volna bárki, hogy az ügyészség nyomoz ellene, akkor nyilván logikus lett volna, ha eltüntetik a bizonyítékokat”.

Szerintük Schadl György viselkedése sem változott meg, miután november 4-én találkozott Völner Pállal. Emellett szerintük Schadl már 2021. október 19-én megvette Dubajba a repülőjegyét, és retúrjegyet is vett, november 14-re. „Így a szökési szándéka kizárható”, állítja az ügyészség.

Ezzel szemben viszont Schadl Györgynek elég zavart volt a viselkedése a november 4-én, amikor Völner Pállal találkozott az Igazságügyi Minisztériumban. A találkozójuk végéről a nyomozati anyagban ez áll:

Völner 10:13-kor jött ki az Igazságügyi Minisztérium épületéből, és egy sofőrös autóval elhajtott. Három perccel később, 10:16-kor Schadl is kijött az épületből, és a XIII. kerületi Danubius utcáig vezetett, ahol vészvillogóval félreállt, és néhány percig a kocsiban várt. Schadl 10:31-kor olyan sebességgel hajtott el a helyszínről, hogy a nyomozók nem tudták követni. A következő egy és negyed órában megpróbálták felkeresni azokon a helyeken, ahol amúgy tartózkodni szokott, de egyiken se találták meg, ezért aznapi megfigyelését 11:45-kor lezárták.

Azt, hogy a következő órákban pontosan mi történt, a nyomozati anyagból nem lehet egyértelműen kikövetkeztetni. Azt tudjuk, hogy a Telexnél lévő nyomozati anyagban nincsenek benne bizonyos dokumentumok, és hiányzik például a telefonhívások egy részének leirata is. November 4-ről és november 5-ről például Schadl és Völner telefonjáról egyetlen hívás leiratát sem csatolták a nyomozati anyaghoz.

Schadl november 5-én megpróbált Dubajba utazni. Az ügyészség csütörtökön azt állította, hogy nem menekülni akart oda, hiszen a repülőjegye már korábban is megvolt, és retúrjegye is volt. Ennek viszont az is ellentmond, hogy a Schadl-Völner-ügy nyomozásában a nyomozók még arra jutottak, hogy feleségével azért menekültek volna Dubajba, mert az Egyesült Arab Emírségekkel Magyarországnak nincs kiadatási egyezménye.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!