Győri polgármester az utódjáról: Remélem, nem akar Ceaușescu feleségéhez hasonlóan az MTA elnöke lenni

2024. június 19. – 09:17

Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A győri polgármester-választáson második helyen végző Dézsi Csaba András a helyi rádióban futó műsorában beszélt az eredményről. Pintér Bence győzelmét elismerte, és kijelentette azt is, hogy a Fidesz-frakció együtt akar dolgozni az új városvezetővel, „ha Győr érdekeit szolgálja”.

Dézsi ugyanakkor többször odaszúrt az utódjának. Ugyanott kezdte, mint a választások éjszakáján, szerinte Pintér „óriási nagy feladatot kap az élettől” és kérdés, hogy ennek meg tud-e majd felelni. „Eddigi tevékenysége okán kétségek merültek fel, de lehet, hogy pozitívan csalódunk.”

Dézsi Csaba András vereségének okát elsősorban a győri parkolási rendszer átalakításában, a fizetős zónák drasztikus bővítésében, illetve az önkormányzati bérlakások díjainak megemelésében látja.

„Lehet, hogy nem kellett volna hallgatnom azokra a tanácsadókra, akik ezt szorgalmazták” – tette hozzá a polgármester.

Dézsi vereségének a politikai okát pedig Borkai Zsoltban látja, szerinte elődje tőle 20 százalékot vett el, Pintértől pedig hetet. „Ez a matek.” Borkait ismét trójai falónak nevezte, amit betoltak a Fidesz-szavazók közé. Ha ő nincs, Dézsi kétharmados győzelmet vizionált magának, így viszont négyszázvalahány szavazattal alul maradt.

Azt is kijelentette, hogy októberig teljes hatáskörrel folytatja a munkát, Pintér Bencének pedig meg kell tanulnia azokat a csatornákat és módszereket, amelyekkel tárgyalni tud majd a potens országos vezetőkkel. „Komolyan kell venni, nem lehet összevissza hablatyolni” – szúrt még egyet oda.

Pintér Bence telexes interjúját is elővette, ebben Pintér arról beszélt, hogy a Széchenyi István Egyetem alapítványának kuratóriumában mindenkor az aktuális polgármesternek kell jelen lennie, így pedig Dézsi Csaba Andrásnak le kell mondania. Erre válaszolta azt a fideszes városvezető, hogy Pintér véleménye „gyorsan változik”, hiszen „néhány hete még arról beszélt, hogy egy polgármesternek nem kellene egyetemi kuratóriumban lennie”.

És Pintér – Dézsi szerint – „téved abban is, hogy ilyen minőségemben vagyok ott; ugyanis kardiológus professzorként veszek részt a munkában”.

„Szerénység, elvtársak. Szerénység!”

– üzente még az utódjának, hozzátéve, hogy „remélem, nem akar majd ő is Ceaușescu feleségéhez hasonlóan a tudományos akadémia elnöke lenni mindenféle végzettség nélkül.”

Dézsi nem ejtett szót arról, amit Pintér a Telexnek adott interjúban többször is elmondott: Pintér szerint Dézsi vezetői stílusát sokan vállalhatatlannak tartották, és ezt a voksoláskor a választók kinyilvánították. Dézsi szerint az ő eddigi négy évében megindult a megtisztulás, „mert eddig a győri polip uralta a terepet”, és reméli, hogy „ezt a polipot, az urambátyám rendszert nem hozza majd vissza Pintér”.

Hozzátette, hogy a Fidesz–KDNP-frakció támogatni fogja „a vegyesfelvágott koalíció” élén álló, új polgármestert, ha „a köz érdekét szolgálja”. Elvek és a városérdekek mentén fog politizálni a Fidesz-frakció, akadályozni nem fogják a pozitív döntéseket – ígérte a jelenlegi győri polgármester.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!