Elkezdték Győrben is újraszámlálni a szavazatokat hét szavazókörben – fele annyi a különbség, mint amennyi az érvénytelen voks

2024. június 17. – 09:54

Elkezdték Győrben is újraszámlálni a szavazatokat hét szavazókörben – fele annyi a különbség, mint amennyi az érvénytelen voks
Nagyjából félszázan mentek el ellenőrizni az újraszámlálást – Fotó: Sudár Ágnes / Telex
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfő reggel fél kilenckor elkezdték újraszámolni hét választókörben a szavazatokat Győrben is. Ez az a hét hely, amelynél Dézsi Csaba András, Győr jelenleg regnáló, de a polgármester-választáson csak a második helyen végző, fideszes városvezető jogorvoslattal élt, a területi választási bizottság pedig pénteken befogadta a fellebbezését.

Dézsi Csaba András a június 9-i választáson 17 857 érvényes szavazatot kapott, 440-nel kevesebbet, mint a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület – TSZV – jelöltje, Pintér Bence (18 297).

Az érvénytelen szavazatok azonban majdnem elérték az ezret, szám szerint 987 ilyen voksot rögzítettek Győrben, Dézsi pedig a beadványában arra hivatkozott – információink szerint –, hogy érvényes szavazatokat is érvénytelenné nyilváníthattak. Illetve szerinte volt olyan hely, ahol a jelöltekre leadott szavazatok számát sem tudta mindenki ellenőrizni, mert siettek, hogy végezzenek.

Győrben összesen 97 választókör van, ebből hétben rendeltek el újraszámlálást: azokban, amelyeket a polgármester nevén is nevezett, tanúkkal alátámasztva. A hét körben valamivel több mint 4200 szavazatot kell átvizsgálni.

Az újraszámlálást hétfő reggel elkezdték, előzetesen a területi választási bizottság úgy számolt, hogy egy nap alatt nem fognak végezni a hét szavazókör összes voksának ellenőrzésével. Reggel azt közölték, hogy délig várhatóan két kör újraszámlálását fejezik be. Ehhez képest az első szavazókör ellenőrzésével fél tízkor már végeztek, nem találtak eltérést az eredeti jegyzőkönyvben rögzítettekhez képest. Friss információkkal jelentkezünk még a nap folyamán.

A TSZV vasárnap a Facebookon közleményt tett közzé, hogy a győriek együtt számolják újra a szavazatokat – „Ne hagyjuk, hogy elcsalják!” című felhívásukra nagyjából ötvenen mentek el. Pintér Bence megjelent ugyan a helyszínen, de közölte, hogy jelenlétével nem akarja zavarni az újraszámlálást, ezért csak a köszönetét kifejezni érkezett.

Budapesten már megtörtént az újraszámlálás, amit Karácsony Gergely nyert.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!