Orbán az Európai Bíróság döntéséről: Kitaláljuk, hogyan fájjon nekik jobban majd, mint nekünk

2024. június 14. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

„Soros György bírósága hozta meg ezt az ítéletet. Sorosnak van egy terve, ezt meghirdette, sosem rejtette véka alá, ezt maga írta meg”

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában adott szokásos pénteki, interjú formában előadott nyilatkozatában. Az Európai Unió Bírósága összesen 200 millió euróra (mostani árfolyamon közel 80 milliárd forintra) bünteti Magyarországot, amiért a kormány nem tartotta be az uniós menekültügyi szabályokat, ráadásul ez naponta egymillió euróval tovább emelkedik, döntött csütörtökön a testület. Várható volt, hogy erre reagálni fog Orbán.

Orbán az EU-ról azt is mondta, hogy egy „régi háború” zajlik Brüsszel és Magyarország között. Orbán szerint a migrációs követelés arról szól, hogy „engedjük be őket”, a miniszterelnök viszont „ahhoz ragaszkodik, hogy magyarok mondják meg, hogy kikkel élünk együtt”. Orbán most azon töri a fejét, hogy „hogyan oldjuk meg úgy, hogy nekik jobban fájjon, mint nekünk”. Azt is leszögezte, hogy a pénz hatalmas összeg, amit „a világ még nem látott”, és amit Orbán állítása szerint szívesebben osztana szét a családok vagy a nyugdíjasok között. De hát nem tudja, mert Brüsszel.

„Az a megoldás nincs, hogy mi nem fizetünk, és csak nézünk ki a fejünkből, és nevetünk”

– fogalmazott Orbán, még ha szerinte ők már haza is hozták a Magyarországnak járó „brüsszeli pénzek jelentős részét” mindenféle „véres tusákban”. „Ezek brüsszeliek, ezek sunyik” – összegezte Orbán a bíróság döntését. Szerinte Brüsszelben nem mondanak igazat, „az egésznek van egy ilyen nyálas, váladékos, csigaszerű közege. Nem a mi világunk, ami ott van.” Orbán felháborodásában azt is elmondta, hogy

„Magyarországon a tolvajnyelv a politikában büntetendő”

Orbánnak ez az első Kossuth rádióban adott beszéde a választások óta. Azóta jelentős mandátummennyiséget szerzett az EP-ben a Tisza Párt, de Orbán szerint így is ők győztek mind az önkormányzati, mind az EP-választásokon. A Fidesz továbbra is háborús pszichózisban, harcolva keresi a békét, nem változott ez a héten sem, amikor Orbán Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral találkozott. Utóbbival közös megállapodásukat Orbán „csak azért nem nevezte történelminek, mert ez a szó már elcsépelt”.

NATO és az oroszok

A miniszterelnök csavarosan összekötötte a Békemenetet, a békét és a migrációt egymással: Orbán szerint azért is ellenzik a migrációt, mert békét akarnak. Azt is elmondta, hogy a NATO-ban Magyarország a kiemelkedően lojálisok közé tartozik. Orbán hozzátette, a NATO-tagországok „32 országából 31 le akarja győzni az oroszokat”.

„Magyarország álláspontja az, hogy ez tévedés. Akkor is, ha 32-ből az egyek vagyunk.”

Orbán szerint nem az kell, hogy Ukrajna nyerjen, de a NATO mégis „a háborút segíti elő, miközben Magyarország a béke pártján áll”. Orbán kifejtette, hogy ő nem akarja, hogy „orosz katonai célponttá tegye Magyarország bármelyik négyzetcentiméterét”.

Orbán úgy érzi, hogy át akarják őket állítani arra az oldalra, hogy a „békét háborúval” lehet megoldani. Bár ebben a kormány már önállóan is jó úton jár, amióta háborús plakátokkal szórta tele az országot, és folyamatosan brüsszeli harcokról beszél. Végül a miniszterelnök kiemelte: megakadályozni nem fogják az ukrajnai NATO-missziót, de nem fognak részt venni benne.

Orbán Viktor: Háború és béke

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy egy bajor erdőben sörözni más, mint Nyíregyházán élni, majd innen átugrott a választásokra, hiszen „három nappal a választások után már más a leányzó fekvése”. Orbán szerint a magyar kormány megerősítést kapott a szavazáson, ahol „a háború és a békéről szavaztak az emberek”. Ezt a kérdést Orbán szerint ők „utcahosszal nyerték”, és így „kint tudták tartani a NATO-t”, bár nem világos, honnan.

Az EP-választásokról azt mondta Orbán, hogy „a magyar helyzetnek is jót tenne, ha az európaiak a béke felé mozdulnának el”. Hogy fog ez történni? – kérdezték sokan Orbán Viktortól a választások után, aki erre azt mondta: „így”. Ezt megmondta Stoltenbergnek is, azzal együtt, hogy „a választás napján megbukott két kormány: a francia és a belga”. Orbán szerint tehát erős üzenet, hogy „barátom, ha nem álltok a béke oldalára, meg fogtok bukni”. Ezért a magyar miniszterelnök várja, hogy jöjjön az amerikai választás, nyerjen „a békepárti Donald Trump” és létrejöjjön a transzatlanti békeegyezmény.

Orbán szerint Amerika érinthetetlen, „szemben Nyíregyházával, ahol átlátni a túloldalra, ahol jelen pillanatban Ukrajna” van. Orbán azt nem fejtette ki, hogyan érti a „jelen pillanatban”-t, de azt igen, hogy Orbán Marine Le Pennel és Giorgia Melonival álmodik egy közös frakcióról. Szerinte ha a francia és az olasz politikus megegyezne, akkor a Néppártból is tudnának áthozni embereket egy új frakcióba, a végén pedig

„a jobboldalé lenne Európában a legnagyobb parlamenti frakció. Erről szoktunk álmodni, aztán felébredünk, és kiderül, hogy a két hölgy nem tud megegyezni.”

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!