A diákok nevében politizált a pusztaszabolcsi iskolaigazgató, hogy odaszurkáljon a polgármesternek

2024. június 7. – 22:10

A diákok nevében politizált a pusztaszabolcsi iskolaigazgató, hogy odaszurkáljon a polgármesternek
Zsuffa Erzsébet, Pusztaszabolcs polgármestere – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Azon gondolkozik néhány szülő a pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskolában, hogy másik városba viszi inkább a gyerekét az iskolában zajló folyamatos politizálás miatt. Többeknek azután telt végleg be a pohár, hogy kirúgták az iskola egyik tanárát: azóta, mint egy szülő fogalmaz, „vannak, akik el akarják vinni a gyerekeket, mi is meggondoljuk, hogy itt maradjanak-e”.

A tanár kirúgását Facebook-posztos csatározás követte az iskola igazgatója és a város független polgármestere között. Az iskolában már 2019-ben is háborodtak fel fideszes szlogenek miatt a szülők, most pedig néhányuk állítása szerint erős a politika, „volt már, hogy az iskola egyik tanára megkérdezte az egyik beszédében, hogy nem baj-e a szülőknek, ha idéz egy gondolatot a kormánytól”.

A vita

„Elszabadultak a gerjesztett indulatok. Gratulálok” – üzente pár napja a pusztaszabolcsi általános iskola diákönkormányzata a város független polgármesterének. A gyerekek nevében írt különös üzenetet az iskola igazgatónője írta alá, majd a posztot Tüke László, a Fidesz helyi polgármesterjelöltje is megosztotta. Tüke egyébként egyben az említett iskola igazgatóhelyettese is.

Az igazgatónő, Gódi Katalin azután válaszolt a város polgármesterének, Zsuffa Erzsébetnek, hogy az iskolából közös megegyezéssel eltávolították nemrég az egyik tanárt, a nyugdíj előtt álló Felker Sándort. A városi pletykák szerint azért, mert Felker kritizálta az iskola elpolitizálódását: az igazgatónő szerint pedig azért, mert Felker „már-már bűncselekményeket követett el”. Hogy ez mit jelent, azt a szülők sem tudják: az egyik szülő lapunknak azt mondta,

„a kirúgás óta sok a kérdés, mert nem kaptunk választ, sem hivatalos tájékoztatást. Nem mondják el a szülőknek, hogy mi történik, mert az iskola szerint nem vagyunk érintettek az ügyben”.

Mint elmondta, hiába kérték a szülők, hogy hallgassák meg őket is, erre sem volt nyitott az iskola. A vezetőség annyit közöl a szülőkkel, hogy „mindent szabályszerűen csináltak”. A szülők ezért összeálltak, hogy többen levelet írjanak a KLIKK-nek, követelve a válaszokat arra, hogy mégis mi az igazság a hirtelen kirúgott tanár ügyében.

„Hosszú évekig tartott a megaláztatásod, a lekezelésed, a meghazudtolásod, csak mert nem tudtál elmenni az igazságtalan dolgok mellett, és nem helyeselted, hogy a gyerekeket és az iskolát pl. politikai célokra felhasználják” – üzente Felkernek a kirúgás után Facebookon a város polgármestere. Erre reagálva szállt vitába Gódi, valamiért a kiskorú iskolásokat képviselő diákönkormányzat nevében. Az iskola kikérte magának, hogy „belekeverik a politikát” az iskola életébe, csak azért, mert az igazgatóhelyettes, Tüke a Fidesz színeiben indul a választásokon. Ezt a kérést Gódi szerint „nem tartották tiszteletben: a fröcsögő gyűlöletet rázúdítják iskolánkra. »Te tetted ezt!« »Becsület ez?« (Bánk bán)”.

A Fidesz jelöltje és Hirosima

Gódi a DÖK oldalára írt levelében azt is írta, hogy a város polgármestere „megalázta a pedagógusokat”.

„A tények, amit elárulhatok: a kolléga sokat ártott már közösségünknek hamis hírekkel, bomlasztással. Soha nem szólalt fel nyíltan, mindig a háttérben duruzsolt. Most kiderült, hogy súlyos vétségeket, szakmai és emberi hibákat követett el. MINDERRŐL EGYEDÜL ÉN TUDTAM, A HELYETTESEK AKKOR SZEMBESÜLTEK VELE, AMIKOR BEHÍVTAM a tanítót” – írta az igazgatónő, aki állítása szerint azt is közölte Felkerrel, hogy „itt már bűncselekmény is szóba kerül, eljárást kell indítanom, de gesztust gyakorlunk: közös megegyezéssel távozhat”. Gódi azt is állította, hogy

„az értekezleten Tüke László szóba sem került, ehhez tényleg nincs köze (több köze van a hirosimai robbantáshoz).”

Bármi is legyen Tüke az igazgatónő által emlegetett hirosimai felelőssége, biztos érdekes annak fényében, hogy Felker a polgármester posztja alá írt állítása szerint Tükének annyira van köze az ügyhöz, hogy bent is volt, amikor őt május közepén behívatták. Akkor „az Igazgató Asszony elmondta, hogy a május 15-én lezajlott szülői értekezleten történt megnyilatkozásaim miatt – a Tankerülettel már egyeztetve –, s a súlyosságuk miatt akár fegyelmi vizsgálatot is indíthatna annak okán, hogy iskola és a Kollégák jó hírnevét sértik a kijelentéseim.”

Felker saját bevallása és a szülők beszámolói alapján arra kérte az igazgatóságot, hogy hallgassák meg a szülőin részt vett úgynevezett szülőket is, ezt azonban az iskolavezetés elutasította. Felker Facebookon azt írta, hogy várta ezután a vele való egyeztetést, végül „eldöntetett, hogy miattam alakult úgy a helyzet, hogy a közvélemény szájára vette az iskolát”.

Felker ügyében megkerestük a dunaújvárosi tankerületet is, amely hivatott az iskola nevében nyilatkozni. Megkérdeztük tőlük többek között azt, hogy miért indult Felkerrel szemben fegyelmi, érkezett-e hozzájuk jelzés politizálás miatt szülőktől, illetve, hogy elfogadhatónak tartják-e, ha az igazgató a diákönkormányzaton keresztül nyilatkozik. Ha válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Jó a légkör, nincs politika

„Jó a légkör, demokratikusak és humánusak a döntések” – fogalmazott az a nyílt levél, amit három napja a kialakult helyzetre reagálva rakott ki az igazgatónő a diákönkormányzat Facebook-oldalára. A levelet az intézmény dolgozói is aláírták, többek között azt is állítva, hogy az iskola „nem félemlít és nem hallgattat el senkit” és pláne „nem politizálnak”. Egy későbbi posztban pedig a város polgármesterének címezve (szintén még az általános iskolai diákok nevében) megüzenték Zsuffának, hogy „ne vetítse ki senki ránk gyűlöletét, primitív indulatait, gonoszságát, aszott lelkét. Mi elhatárolódunk. Jelképes tűzfalat vonunk az iskola köré, mert békében szeretnénk élni. PONT.

Az, hogy az iskola nem politizál, több szülő szerint sem teljesen igaz. 2019-ben például azért került be a sajtóba az iskola, mert az egyik tanár az Alfahír forrásai szerint politizált az órán, a független polgármesterjelöltet kritizálva. Az igazgatónő ekkor ezt az értesülést nem kommentálta, mert Gódi azt válaszolta, hogy ő „csak a tankerület engedélyével nyilatkozhat a sajtónak, így nem tud felvilágosítást adni az ügyben„. Ugyanebben az évben jelentett az is problémát, hogy az iskolában egy diákoknak szervezett biciklizős tanórán a ”tanár úrnak, a szervezőnek az az ötlete támadt, hogy a gyerekek közé meginvitálják„ a város fideszes polgármesterét is.

Ebben az évben indult egyébként a Fidesz mostani polgármesterjelöltje, Tüke László másodjára is el az iskola igazgatói posztjáért. Ő az, aki 2018-ban egy gyerekek közötti vitát osztályfőnökként azzal zárt le, hogy az egyik gyereket fejbe vágta a naplóval. „Nem lehet ilyet tenni, de ez nem volt egy akkora ütés. Lehet, hogy ez a gyereknek lelkileg rosszul esett. Nekem az esett lelkileg rosszul, hogy letagadta, hogy megrugdalta A.-t, másrészt pedig az, hogy ez a konfliktushelyzet volt az osztályban, amiben ő tevékenyen részt vett” – vallotta ekkor Tüke, aki írásbeli figyelmeztetést is kapott az eset után. Tüke, aki 2015-től 2019-ig Pusztaszabolcs alpolgármestere is volt, maradt ezután is az iskolánál – végül pedig igazgatóhelyettessé avanzsált, majd a Fidesz őt indította el az idei választáson Pusztaszabolcson.

Tüke megjelent többek között akkor is Pusztaszabolcson, amikor az egyház és az állam összefonódásának látszatát se próbálta elkerülni a pusztaszabolcsi római katolikus plébánia: itt tartott zárt fideszes találkozót Deutsch Tamás. A „zárt” pontosabban azt jelentette, hogy a környékbeli Fidesz és Fidesz-támogatók is kaptak rá meghívást. Sajtótájékoztatót viszont úgy tartott az eseményen Deutsch Tamás, hogy a sajtót közben a kerítés másik oldalán felejtette: ahol a helyiek inkább arra a kérdésre sem válaszoltak nekünk, hogy mi a kutya neve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!