Deutsch Tamás sajtótájékoztatót tartott, csak éppen a sajtó egy részét zárta ki a kerítésen túlra

2024. május 14. – 21:00

Deutsch Tamás sajtótájékoztatót tartott, csak éppen a sajtó egy részét zárta ki a kerítésen túlra
Környékbeliek érkeznek Deutsch lakossági fórumára – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az egyház és az állam összefonódásának látszatát se próbálta elkerülni kedden a pusztaszabolcsi római katolikus plébánia: itt tartott zárt fideszes találkozót délután Deutsch Tamás. A plébániát Deutsch érkezésének alkalmából fideszes logókkal díszítették ki, a környék kormánypárti képviselői pedig sorra jelentek meg a rendezvényen.

Mi is megpróbáltunk a helyszínen kérdezni Deutschtól, a képviselőt azonban nem láttuk sehol. Helyette a plébánia kapujában közölték velünk kormánypárti képviselők, hogy zárt körű fideszes esemény zajlik bent. Amikor a vendéglistáról érdeklődtünk, azt is megtudtuk, hogy „aki fideszes, az van rajta”.

„Itt maguknak nem lesz ma riport”

– foglalta össze érdeklődésünkre a helyzetet az esemény egyik biztonsági őre. Az utcán álló fotósunk kameráját látva először rendőrt is akart hívni ránk, ezt a tervét később azonban elengedte. Deutsch Tamás programját annyira nem hirdették meg előre, hogy a biztonsági szolgálatot végzők is arról kérdezősködtek nálunk, hogy honnan tudtuk meg a mai programot – hiszen „direkt nem volt nyilvános”. Azt nem tudtuk meg, pontosan miért nem.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A kerítés mögül kikiabálva azt azért nagy nehezen elárulták nekünk, hogy a program két részből áll, az egyik a környékről érkező fideszes képviselőknek szólt, a másik pedig egy lakossági fórum volt.

Mint kiderült, a „lakossági fórum” alatt azt értették, hogy a környékről meghívtak Fidesz-szavazókat, de csak ők mehettek be rá.

Egy Ercsiből érkezett idősebb csoport azt mondta, hogy ők nem regisztráltak, csak szóltak nekik, hogy lehet jönni. Sokat azonban ők sem beszélhettek velünk, gyorsan betessékelték őket a kerítés mögé. Ekkor hiába érdeklődtünk a bejutási lehetőségekről, a bent dolgozók egyszerűen csak levegőnek néztek minket.

A csendet egyedül az törte meg, amikor a plébánia kutyájának nevéről érdeklődtem: bár a fajtáját megtudtam, a nevéről azt a választ kaptam, hogy nincs közöm hozzá. A velem beszélgető férfi szerint azért sem, mert „nem éltem akkoriban [a kommunizmus alatt]”: arra viszont már nem válaszolt, hogy szerinte nem furcsa-e az a fajta sunyulás, amely Deutsch érkezését övezi.

A plébánia, ahol Deutsch Tamás fóruma volt – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
A plébánia, ahol Deutsch Tamás fóruma volt – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Újabb beszélgetés már csak akkor indult, amikor megszólalt a háttérben Deutsch Tamás beszéde a távolból, amelyet ovációval fogadtak az úgynevezett lakossági fórum résztvevői a kaputól messze, a plébánia kertjében. „Nekem azt mondták, hogy sajtót semmiképp nem engedhetek be” – mondta el ekkor az egyik biztonsági őr. Ez az állítás csak később lepett meg minket. Pontosabban akkor, amikor dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke kiposztolta, hogy „az esti fórumot megelőzően Deutsch Tamás sajtótájékoztatót tartott”. Hogy pontosan kinek, az nem derült ki: a sajtó felismerhető része legalábbis ez alatt is a plébánia kerítése előtt ücsörgött.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!