Dobrev Klára: Másfél hete próbálja megúszni Polt Péter hivatala Sulyok Tamás büntetőügyét

2024. június 3. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

„A cáfolhatatlan bizonyítékok ellenére azonban a Polt Péter vezette Ügyészség másfél hete gyáva hallgatásba burkolózik. Pedig a büntetőeljárási törvény értelmében a feljelentés megtétele után legkésőbb 3 munkanapon belül az ügyészségnek törvényi kötelessége lett volna döntenie arról, hogy nyomozást indítanak, feljelentés-kiegészítést tesznek vagy pedig elutasítják a feljelentést. Ennek ellenére másfél hete próbálja megúszni Polt Péter hivatala Sulyok Tamás büntetőügyét” – mondta Dobrev Klára, a DK európai parlamenti listavezetője hétfőn.

A Facebookra feltöltött videójában Dobrev Klára azt mondta, szerinte Polt Péternek a nyilvánosság előtt kellene válaszolnia arra a kérdésre, hogy indult-e büntetőeljárás a jelenlegi köztársasági elnök korábbi ügye miatt. Dobrev Klára május 23-án nyújtotta be az ügyészségen azokat a dokumentumokat, melyekről egy nappal korábban azt állította, bizonyítják, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök még ügyvédként részt vett abban, hogy 103 hektár magyar termőföldeket játsszanak át külföldieknek.

„Ezért felszólítom Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy végre álljon a nyilvánosság elé és adjon választ a következő kérdésre. Indított büntetőeljárást a Sulyok Tamás által elkövetett köztörvényes bűncselekmények ügyében? Ha a válasz a nem, vagy folytatódik Polt Péter hallgatása, azzal nyilvánvalóvá válik: a közelgő európai parlamenti és önkormányzati választások miatt az ügyészség Orbán Viktor megrendelésére akarja megvédeni a bűnöző köztársasági elnököt a felelősségre vonástól” – mondta Dobrev Klára.

Dobrev még egy másfél héttel ezelőtti sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Sulyok a kétezres évek elején ügyvédként közreműködött abban, hogy a csongrádi földmaffia külföldi kézbe játszott át magyar termőföldeket. Állítása szerint Szeged környékén több mint ezerhektárnyi termőföld került strómanokon és zsebszerződéseken keresztül külföldi kézbe. Dobrev azt mondta, az adásvételekben három-négy ügyvéd játszott szerepet pénzért cserébe, az egyik ellenjegyezte az ajándékozást, a másik a kölcsönszerződést, a harmadik pedig a haszonélvezeti jogot intézte. Dobrev szerint egy ilyen szervezetnek volt az egyik tagja Sulyok Tamás, akit egy konkrét termőföldügylettel is összefüggésbe hozott. A Sándor-palota még aznap reagált a vádakra, Sulyok Tamás szerintük sosem vett részt törvénybe ütköző szerződés megkötésében.

Arról, hogy mi az a zsebszerződés, és milyen egyéb kulcsfogalmai vannak az ügynek, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!