Zamárdiban lenne polgármester a Hunvald-ügy egykori fideszes gyanúsítottja

2024. május 22. – 07:20

Másolás

Vágólapra másolva

Zamárdiban lenne polgármester a Hunvald-ügy egykori fideszes gyanúsítottja, Czibula-Myers Csaba – írta a 24.hu.

„Amit tettem régen, azért megkaptam a büntetésemet. Bár mindenki más is elmondhatná ezt magáról, hogy vállalja, amit csinált annak következményeivel együtt, és tiszta a lelkiismerete” – mondta a 24.hu-nak Czibula, aki független polgármesterjelöltként indul a június 9-i önkormányzati választáson.

Czibula Csaba 2002 és 2006 között fideszes képviselő volt Erzsébetvárosban, valamint külső tagja volt a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának. Ő is azok közé a politikusok és vállalkozók közé tartozott, akiket korrupciós bűncselekményekkel gyanúsítottak meg a hatóságok, élen Hunvald György akkori szocialista polgármesterrel.

Amikor 2008 végén sorra vették őrizetbe az erzsébetvárosi ingatlanpanama szereplőit, Czibula először a horvátországi nyaralójába menekült, majd később Mexikóban és a szomszédos Belize-ben „bujkált”. Valójában azonban nem is kellett bujkálnia, mivel a két országnak nincs kiadatási egyezménye Magyarországgal, így Czibula nyugodtan levelezhetett onnan az ügyészséggel és a bírósággal, akiknek még a pontos mexikói címét is megadta.

Belize-ben aztán kapcsolatba került a Kun-Mediátor-ügy Bróker Marcsi néven elhíresült vádlottjával. A karcagi nő 2015-ben menekült el Magyarországról, miután bedőlt a piramisjátéka, ezer károsultat és 20 milliárd forintos kárt hagyva maga után. A 168 Óra cikke szerint Czibula jelezte a magyar hatóságoknak, hogy Bróker Marcsi Belize-be szökött, és hajlandó lenne információit megosztani a hollétéről egy vádalku keretében, az ügyészség viszont nem élt az ajánlatával.

Czibula végül 2017 decemberében tért haza Magyarországra, őrizetbe vették, de később kiengedték. A büntetőügyét elkülönítették Hunvaldéktól, így külön perben állt bíróság elé. Végül felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés és kétrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

„Nem sikkasztottam, nem loptam, nem is voltam olyan helyzetben, pozícióban, hogy ezt megtegyem, két megbízási szerződés jogszerűtlensége miatt ítéltek el” – mondta Czibula. Az ügyészség szerint a VII. kerületi önkormányzat olyan tanácsadói szerződést kötött vele és az akkori feleségével, ami nem járt tényleges munkavégzéssel, viszont havi 300 és 140 ezer forintot fizettek ki nekik 2006 és 2008 között.

Czibula négy éve él a Balaton-parti városban, ahol állítása szerint ismerik a múltját. „Sosem titkoltam a múltam, vállalom azt. Ha akartam volna sem titkolhattam volna, de nem akartam. Hiszem, hogy a múltam által, abból tanulva lettem jobb ember, és kaptam egy második lehetőséget és egy csodálatos feleséget, tőle meg négy gyermeket. Tehát aki amiatt megítél, az tegye a mérlegbe ezt is” – mondta.

Azt mondta, Zamárdiban jól beilleszkedtek a családjával, viszont nem tetszenek neki a „feudális viszonyok”, ezen szeretne változtatni, amit a 18 éve hivatalban lévő polgármester, Csákovics Gyula leváltásával érne el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!