Álhírként terjedő fotóval bizonygatta a Magyar Nemzet Robert Fico merénylőjének baloldali kötődését

2024. május 20. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

„Felvétel is bizonyítja immár a szlovák miniszterelnök merénylője és a Momentum testvérpártja közti kapcsolatot. A mellékelt fényképen ugyanis a Robert Ficóra többször is rálövő Juraj Cintula nem mással pózol, mint Martin M. Simeckával, aki a balliberális Progresszív Szlovákia elnökének, Michal Simcekának az apja” – írta a Magyar Nemzet szombaton egy olyan fotó alapján, amire a Facebook már rá is tette az álhírekre vonatkozó „Hamis információ” jelzést.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook

Az ehhez kapcsolódó magyarázatra kattintva bárki számára elérhető az AFP francia hírügynökség tényellenőrző csoportjának május 16-i megállapítása, amiben azt írták, hogy a Fico támadójáról készült fotón látható férfi nem Michal Šimečka, a PS elnökének apja, hanem egy helyi irodalmi klub tagja.

Az AFP azt írta a 2016-os fotóról, hogy már több mint ezer Facebook-felhasználó megosztotta. A Magyar Nemzet a szombati cikkében még mindig az szerepel, hogy Cintula baloldali, mert Simceka apjával fotózták le. A Mandiner megírta ugyan, hogy ez álhír, de a Magyar Nemzetet idézve továbbra is azt írják, „Juraj Cintula nézetei sokat változhattak az elmúlt közel tíz évben”.

Az Euronews szerint az európai parlamenti választási kampány során egyre több az álhír, és példaként említik a szlovák kormányfő politikai irányultságáról, Donald Tusk lengyel miniszterelnökről és az Európai Unió új, pénzmosás elleni szabályairól megjelent információkat is. A Telexen részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a magyar kormány hogyan faragta baloldalivá Robert Fico merénylőjét.

A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni, szerdai merénylettel a 71 éves férfit gyanúsíták, aki békemozgalmár és neonáci aktivista is volt már. A merényletről itt írtunk részletesebben, Cintuláról pedig itt olvashatnak, a szlovák sajtó egybehangzó értesülése szerint a 71 éves író egy legálisan a tulajdonában lévő fegyverrel adta le a lövéseket Ficóra a nyitrabányai kultúrház előtt. A kormányfő éppen kezet fogott valakikkel, amikor a támadó oldalról előkapta a fegyverét. A merénylet után több szakértő is bírálta Fico testőreit, erről itt írtunk részletesen.

A szlovák belügyminiszter vasárnap azt mondta, elképzelhető, hogy a merénylő mégsem magányos farkas volt. Juraj Cintulát szombaton a Pozsonytól északkeletre fekvő bazini (pezinoki) székhelyű speciális bíróság elé állították, amely letartóztatta.

Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy a meglőtt szlovák kormányfő a legrosszabbon túl van, már nincs életveszélyben, de továbbra is intenzív ellátásra szorul. Robert Fico szerdán egy ötórás, pénteken pedig egy rövidebb műtéten esett át a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!